Hvorfor er mat så dyrt i Norge?

En hyppig brukt forklaring er “bøndene er kravstore”. Det kan nok i enkelte tilfeller være riktig, men ser man på dagligvarekjedene er nok sistnevntes krav til høy fortjeneste hovedforklaringen.

På dagbladet.no kan vi se krone-glisene til familien Reitan, far sjøl ler og sier:

– Rema går knallbra, ja vanvittig og helt toillat bra. Tallene går rett til værs, det er helt vilt

Det er jo hyggelig. For dem. Men en slik vanvittig fortjeneste som de og de to-tre andre store matvarekjedene har så er det ikke rart mat er dyrt. En butikkjede blir ikke lavpris bare fordi eierne sier at den er det. Om en selger sier til deg at “dette er billig”, så vil jo de fleste sjekke hos andre forhandlere før de kjøper. Eller? Men blant matvarekjedene hersker det omtrent et totalt monopol (selv om det er to-tre deltagere), dermed gir det ikke oss fobrukere større valgfrihet. Kjedene kan justere prisene etter hva konkurrenten har, og legge seg omtrent på det samme, og dermed ha samme gode fortjeneste. Kundene har ingen ting å stille opp med mot dette.

For en tid tilbake kom den tyske lavpriskjeden Lidl til Norge. Den fikk virke rundt tre år, etter det jeg kunne se så var vel Lidl-butikkene omtrent like mye besøkt som de andre butikkene. Men så kom meldingen om at det går dårlig med Lidl, deretter kom meldingen om at Reitan&Co kjøpte opp Lidls rester i Norge og Lidl trakk seg ut av landet. Interessant! Min ringe teori er at Lidl ble presset ut av Norge, da blant andre Reitan&Co syntes den nye konkurrenten ble for tøff, derfor ga de Lidl et tilbud de ikke kunne avslå.

Jeg venter i spenning på at noen nye skal tørre å prøve, men man kan lure på hvem det skulle være. De må ihvertfall ha gøts og pæng.

Share

5 thoughts on “Hvorfor er mat så dyrt i Norge?

 1. Gudbrand Gjos says:

  Høye priser på jordbruksprodukter og høye tollsatser på importert mat er en del av grunnen til dyr mat her, men dårlig konkurranse har sikkert vel så mye å si. Siden matvaremarkedet “satte” seg slik det er i dag med fire store kjeder, ca siste 20 år (?), har matbaronene hatt tilsammen overskudd på kanskje et 100-200 hundre mrd kr, og ser en på familieformuen til Reitanfamilien ser en at det er god plass til svinge motorsaga på prisene mye mer. De har fått en enorm markedsmakt som de vet å ytnytte. Det kan man ihvertfall ikke si om bøndene (at de tjener seg uforskammet rike), men hadde vi ikke hatt så mange bønder hadde det hjulpet det også. Jeg tipper at vi i Norge bruker 5-15 mrd kr i året for mye på mat. Lidl ble møtt med en voldsom og veldig ufin kampanje, bl.a. hvar det kommunepamper som motarbeidet de i leting etter tomter, de fikk voldsom pepper for arbeidsforholdene sine i andre land, som ikke var noe værre enn vanlig i landene det gjaldt, og i Norge hadde de blandt de aller beste arbeidsforhold i bransjen. Reitan selv uttalte “når det er landskamp mellom Norge og Tyskland, da heier jeg på Norge”! Det værste var at nordmenn flest også gjorde det, de ville heller putte 10 kr i lomma på Rema-Reitan og Rimi-Hagen enn 2 kr i lomma på en tysker. Forstå det de som kan! Lidl gadd vel ikke være her lenger til slutt, Norge var jo bare et bitte lite land for Lidl. De gråter nok ikke. De vi trenger er politikere som er i stand til å ta konkurransepolitikk på alvor å lage strenge rammer for markedene, i daglivaremarkedet er vertikal integrering noe av det første som burde vært hindret. Det som er sikkert er at ingen av aktørene kutter prisene forde de kan og vil, de må tvinges av markedsreguleringer.

 2. larssays says:

  Gudbrand Gjos – ja, det er selvfølgelig som du skriver mange årsaker til høye matvarepriser, men som vi begge er inne på: matbaronene har enorm fortjeneste og enorm makt.
  Tror heller ikke Lidl gråter, men de var et friskt pust med et annet utvalg og absolutt andre priser, synd at de ble presset ut.
  Enig i at det må gjøres noen politiske grep, samtidig bør også de store matvareprodusentene jenke seg litt og gi de få småbutikkene som tør prøve seg bedre betingelser.

 3. mallabariska says:

  Det er ikke høye matvarepriser i Norge!! Når du sammenligner lønnsnivået i Norge, har vi ingenting å klage over.
  Vi bor i Spania, Kanariøyene, og “alle” tror at det er så billig her. FEIL! Her er det dyrt, og for de innfødte, med sine lave lønninger er det helt kritisk. Maten her er gjennomsnittlig dyrere enn i Norge, særlig kjøtt. Mens lønningene her ligger på et nivå tilnærmet en tredjedel av norsk nivå, samtidig som arbeidsledigheten er skyhøy!
  Skam dere med den klaginga, og sjul misunnelsen over at noen har evne til å tjene penger i Norge. Vær ikke lei dere for at Lidl forsvant, den kvaliteten de hadde på sine varer, blir vi oversvømt med her nede, vi kaller det kinavarer, og det er absolutt ikke noe kvalitetsstempel.
  Vær glad for alle godene som fins i Norge, løft blikket og se litt lenger enn nesetippen rekker, det finnes andre forhold der ute som det er grunn til å skrive om.

 4. larssays says:

  mallabariska – det jeg prøver å antyde er at dagligvarene kunne vært billigere i Norge, men siden kjøpmennene får styre som de vil så er prisene høyere enn nødvendig.
  Er fullstendig klar over vår velstand i Norge, og at vi skal være glade for de godene som fins. Klager ikke heller, bare påpeker den mest åpnebare årsaken til at dagligvarer ikke er billigere.
  Når det gjelder “andre forhold der ute som det er grunn til å skrive om”, så gjør jeg nettopp det.

 5. Dagligvareportalen er svaret og vil nok være et godt konkret samlingspunkt for alt innefor dagligvarer, dagligvarehandel, diskusjoner om priser og annet som ivaretar forbrukerne på beste måte. Her må også alle de fire store dagligvaregrupperingene være plassert for respekten til forbrukerne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s