Tenke før du legger noe ut på Facebook?

Tja, det er kanskje avhengig av hvor paranoid du er. Det er naturligvis lurt å tenke over hva man skriver og hva man legger ut på Facebook. I dag kan vi lese på vg.no at britiske soldater ikke får bruke Facebook. I samme artikkel kan vi lese at de norske soldatene får.

Jeg skjønner at den militære ledelsen er bekymret for at noen “løshoder” kan finne på å legge ut tildels sensitiv informasjon på Facebook. Så hva er sensitivt? For en soldat som faktisk er i krig (som f.eks. de britiske og norske er i Afghanistan), så er noe så enkelt som hvor de oppholder seg sensitivt. Og dessverre kan også informasjon om hvor familien oppholder seg også være sensitivt. I tillegg til åpenbare forsvarshemmeligheter.

Hva med oss andre da, bør vi tenke oss om før vi legger noe ut på Facebook? Å ja, absolutt. Det vi hører mest snakk om i denne sammenheng er selvfølgelig personlige opplysninger og bilder og slikt. Det forstår vel de fleste. Men leste du det med små skrift? Og har du lest siste oppdatering av “Terms of use” fra Facebook? Den kom 04.02.09. I den kan vi blant meget annet lese dette (utheving er gjort av meg):

You are solely responsible for the User Content that you Post on or through the Facebook Service. You hereby grant Facebook an irrevocable, perpetual, non-exclusive, transferable, fully paid, worldwide license (with the right to sublicense) to (a) use, copy, publish, stream, store, retain, publicly perform or display, transmit, scan, reformat, modify, edit, frame, translate, excerpt, adapt, create derivative works and distribute (through multiple tiers), any User Content you (i) Post on or in connection with the Facebook Service or the promotion thereof subject only to your privacy settings or (ii) enable a user to Post, including by offering a Share Link on your website and (b) to use your name, likeness and image for any purpose, including commercial or advertising, each of (a) and (b) on or in connection with the Facebook Service or the promotion thereof. You represent and warrant that you have all rights and permissions to grant the foregoing licenses.

Vel, slike lovtekster er heftige greier og noe man sjelden gidder å lese og forstå. Men nettstedet The Consumerist har gjort dette, og fremhever nettopp teksten jeg siterer over. Og hvorfor det? Jo, fordi slik de tolker det og som jeg også forstår det så kan Facebook gjøre hva de vil med ditt innhold. For alltid!

For alltid! Alt! Hva de vil! Tygg på det du. Her kan du lese teksten selv. Vart du skræmt no?

Oppdatert 17.02.09:
I dag kan hardware.no fortelle at Facebook svarer på kritikken av deres nye “terms of use”. Les mer her.

Dagbladet.no har i dag en historie fra Facebooks mange “bruksområder”. Disse gutta har muligens tenkt litt før de la dette ut, men skadevirkningene for offeret er utvilsomt ganske store…

Dagsrevyen på NRK hadde også om Facebooks “terms of use” i kveld, du kan se innslaget her: Dagsrevyen om Facebook

Oppdatert 18.02.2009:
Les på dagbladet.no om Anne K. Petterøe som startet oppropet mot “terms of use” på Facebook.

Share

4 thoughts on “Tenke før du legger noe ut på Facebook?

 1. eNEMY^x, det er vel ikke akkurat hva “vi” evt. har å skjule som er saken. Har “vi” noe å skjule så er det vel lurt å ikke legge det ut i det hele tatt.
  I denne saken er det mer snakk om å tenke på noe så trivielt som å legge ut bilder/videoer av seg selv, tekster du senere ønsker å bruke selv, gode idéer og masse annet som folk muligens er for raske til å legge ut på Facebook. For som det står i teksten over: Facebook kan gjøre hva de vil med ditt innhold. For alltid!

 2. pkunzip says:

  Kan virkelig ikke fatte og begripe hva “Emma” kan ha sagt for at han skal putte en dildo i munnen…
  Stakkars jævel.

  Aanyway, ta ikke sjansen på å leve uten å vite hva skjebnen ønsker med deg. Sjekk derfor ut mitt horoskop! 🙂 Har snekret det selv, så muuulig det er en smule ukorrekt… 😉

  http://www.petealmighty.com/?p=137

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s