Skrivebeskytte RT i Twitter? (oppdatert innlegg)

Innlegget er oppdatert 11.11.2009, se lengre ned:

Ble her om dagen nok en gang påminnet at retweet (RT) i Twitter har en svakhet. For de som ikke kjenner Twitter så godt så er en RT muligheten til å videresende en tweet du synes er interessant slik at andre også får lese den. Det er i utgangspunktet en kjempeflott funksjon som benyttes mye. Men svakheten er følgende: man kan endre teksten i RT’en til det ugjenkjennelige, eller om så skrive en helt ny tekst og “legge den i munnen” på den man RT’er.

Her er et eksempel som viser en tweet fra meg, under den en RT:

tweet1

Min tweet

Her er hva som ble RT’et:

retweet1

En ivrig twittrers RT

I eksempelet over skjønner jeg jo hvor twittreren ville hen, han/hun ville kanskje egentlig sende meg en reply? Men det ble en RT hvor et par av ordene mine ble med, resten er fra twittreren. Når andre leser dette vil de kunne tro det var jeg som skrev mesteparten her. I dette tilfellet helt uskyldige greier og litt moro da det tydeligvis er en person som er frustrert på Adobe’s manglende Flash-støtte til 64-bits Internet Explorer 8.

Men eksempelet viser veldig godt at man kan RT’e hvem som helst (greit nok) og endre eller skrive helt ny tekst (ikke fullt så greit).

Mulige løsninger
Teksten i tweeten man RT’er bør kanskje skrivebeskyttes (av Twitter)? Ledig plass må man kunne benytte til hva man vil, vanligvis en kommentar foran eller bak selve tweeten. Men selve RT’en bør være uberørt, ellers er det jo ikke en RT?

Men så er jo utfordringen at man av og til har behov for å endre en tweet man RT’er, spesielt hvis den er for lang for RT. Og er den da skrivebeskyttet så går jo ikke det. Hmm! Ny løsning: teksten i tweeten man RT’er bør “skrivebeskyttes” av den som RT’er; den opprinnelige meningen må komme frem, men små justeringer tillates.

Med andre ord er det med RT som med det meste på Twitter: det er opp til hver bruker hvordan man vil bruke Twitter. Ingen faste regler (jfr. f.eks. FFNOR-diskusjonen), men enkelte uskrevne regler som kan/bør følges. Jfr. RT-problematikken jeg nevner i dette innlegget. Forøvrig kan alle gjøre som de vil 🙂

Oppdatert 11.11.2009:

I det opprinnelige innlegget mitt (se over) etterlyste jeg en form for skrivebeskyttelse av en RT. Nå viser det seg at den nye RT-funksjonen hos twitter.com (altså foreløpig kun der) er nettopp det. Det er en RT-knapp rt ved siden av alle tweets, når du klikker på den får du spørsmål om “Retweet to your followers?”, du kan svare “Yes” eller klikke x for å avbryte. Du får ingen anledning til å endre tweeten.
Det som skjer er at dine followers får se det du RT’et. RT’en ser akkurat ut som den opprinnelige tweeten, eneste forskjell er at det står et RT-symbol foran avataren og brukernavnet til den som opprinnelig skrev tweeten. I tillegg er det en liten tekst under: “Retweeted by xxxx”. Dette betyr at det fremkommer tydeligere hvem som skrev den opprinnelige tweeten, samtidig som det diskret fremkommer hvem som RT’et.

En par viktig ting til: alle RT får samme syntaks, i stedet for slik det var tidligere at noen skrev en kommentar foran, andre bak den opprinnelige tweeten (og som tidligere påpekt; noen endret den opprinnelige tweeten totalt!). Man slipper også å bli “oversvømt” hvis flere twittrere du følger RT’er den samme tweeten. Nå kommer den en gang og så står det under den hvem det er som har RT’en (en eller flere). Disse endringene synes jeg er bra!
Det er imidlertid et stort MEN her, og det er at dette får man foreløpig kun se på Twitter.com.

Det fine er at den originale tweeten er uberørt og faktisk skrivebeskyttet. I tillegg slipper man problematikken med at man i en RT tidligere måtte passe på at det var plass til brukernavnet til den du RT’et. Da måtte man endre RT’en (hvis den opprinnelige tweeten var for lang) for å få plass. Dette slipper man nå.

Det mindre fine er at de RT’er du har gjort (foreløpig) ikke dukker opp i din egen timeline i andre Twitter-applikasjoner. Den dukker faktisk ikke opp i det hele tatt. Bortsett fra på Twitter.com. Men hvis noen klikker på ditt brukernavn i en annen Twitter-applikasjon og kommer inn på twitter.com/dittbrukernavn, så får de se dine tweets og RT.

faner

På din egen side på Twitter.com har du et menyvalg som heter Retweets. Klikker du på det får du opp en ny side med tre faner: Retweets by others, Reetweets by you, Your tweets, retweeted.
Retweets by others: viser andres tweeter som er RT’et, under står det hvem som har RT’et den, er det flere står deres brukernavn der også, selv om du ikke følger dem.
Reetweets by you: viser de tweeter du har RT’et.
Your tweets, retweeted: viser dine tweets som er RT’et og av hvem.

Jeg tror den nye RT-funksjonen kan bli bra så snart alle Twitter-applikasjoner implementerer denne funksjonen.

Jeg har kun testet dette litt i dag, hvis det er noen feil i det jeg har skrevet her tar jeg gjerne imot tips på det, og hvis du har mer info om den nye RT-funksjonen tar jeg gjerne imot innspill!

Forøvrig vil jeg anbefale deg å lese dette blogginnlegget av Evan Williams hos Twitter som forklarer hvorfor de har valgt å lage RT-løsningen slik de har gjort nå.

Share

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s