Om et par tre år, kanskje før siden et år er utrolig lenge i teknologisammenheng, kommer vi til å le av dagens forskjellige appstores for mobile enheter. Android har én, Apple har én, Samsung har én, Microsoft har én, Nokia har én, Sony Ericsson har én. Og så bortetter. Det er mildt sagt et kaos av applikasjoner; det sitter en applikasjonsutvikler under annenhvert tre verden over. Heldigvis kommer det til å bli slutt på det! De må gjerne sitte under de samme trærne altså 😉
Finnes det programmerere som er dyktige nok til å utvikle en applikasjon som selger som kaldt øl, ja da klarer de samme å utvikle nettleserbaserte løsninger. Det være seg i HTML5, 6 eller 7, Java, Silverlight 5, 6 eller 7. Eller hva nytt som enn måtte dukke opp av slike verktøy. I stedet for å ha 38 forskjellige applikasjoner på mobilen/lesebrettet/netbook’en, så har man en nettleser eller to (som for eksempel Safari, Chrome, Opera eller Internet Explorer) med 38 forskjellige nettsider med nøyaktig samme funksjonalitet som vi fant i applikasjonene. Og som naturligvis har (i enkelte tilfeller noe redusert) funksjonalitet offline når man ikke har tilgang på nett. Ikke det at problem med tilgang på nett vil være spesielt stort i nærmeste fremtid.
Utviklerne vil selvfølgelig leve videre, det er jo de som skal lage dette. Men de rene applikasjonsbutikkene som vi kjenner i dag blir borte. Dessverre må vi nok også i fremtiden betale for flere av disse nettbaserte løsningene. Noe skal de jo leve av.
Men tenk deg løsninger med automatisk endring av formatet alt ettersom det er en touchbasert eller QWERTY-basert enhet som besøker siden, om den har 2.4″, 4″, 7″, 11″ eller for den saks skyld 42″ skjerm, om det er en Android, iOS, Windows Phone, Samsung eller hva, om enheten er satt opp med norsk eller kinesisk språk. Automatisk endring av format og språk. Kjekt!
Det kan tænkes at appstore’en forsvinder, men alt software i en browser tror jeg ikke på på så kort sigt.
Det var jo trods alt samme forudsigelse man kom med om PC’er, Google Chrome og Google apps til iPhone for at nævne et par stykker. Indtil videre er en god del af de initiativer strandet på, at det til tider bare er bedst med en egentlig app…
Men din tanke om apps, der automatisk tilpasser sig platform osv – den er interessant.
Hvor får folk så deres apps fra??
Hei Jakob! Takk for kommentar.
Ja, du har et poeng, det kan nok ta litt lengre tid. Og man var inne på det samme når det gjaldt PC’er. Men der ser vi en utvikling hvor det tilbys cloudbaserte tjenester som for eksempel Google Apps/Docs, Microsoft Live Mesh, Facebook og Twitter. Spennende å se om slike løsninger (og andre applikasjoner) blir tilgjengelig gjennom alle mobile nettlesere/plattformer. Håper det!
I går, 7. desember, lanserte Google Chrome OS som er et operativsystem for (foreløpig) en type netbook (bærbar) uten harddisk. Alt foregår på nettet, applikasjonene og filene er alle på nettet eller på sentrale servere i bedriften. Spennende! Les mer her: http://www.google.com/chromeos/features.html
Samtidig lanserte de Chrome Web Store som er en applikasjonsbutikk på nettet tilpasset Chrome nettleser: https://chrome.google.com/webstore
Dette er interessant da Google legger opp til at alt skal foregå på nettet, og i all hovedsak gjennom nettleseren.
Som jeg var inne på i blogginnlegget mitt over ser jeg for meg at det meste kommer til å foregå i nettleseren også til mobile enheter, dermed burde vil slippe de skreddersydde butikkene for hver eneste mobile plattform (se innlegget).
Men utviklerne skal som sagt leve av noe, og da blir kanskje løsningen noe a la Google Web Store også for smarttelefoner og andre mobile enheter? Men med det “kaoset” av mobile OS og applikasjonsløsninger vil nok det (som Jakob var inne på i svaret sitt over) ta noe tid.
Utviklingen går sin gang. Viser seg at mine tanker om applikasjoner ikke er helt borte vekk, noe dette bekrefter: How HTML5 will kill the native app
…men betyder non-native apps ikke bare, at appstor’en bliver baseret på noget andet end platforme? Det kan godt tænkes, at vi kommer til at blive platform-uafhængige, men finder appstore-indehaverne så ikke bare på en anden måde at sætte mur op om apps på?
Hei Jakob
Godt poeng, det er nok som du skriver at vi blir mer plattform-uavhengige men at appstore’ene ikke blir borte.
En positiv ting er at de som utvikler app’er slipper å gjøre det til 4-5 forskjellige OS, så det jeg mente i innlegget mitt er mere det at appstore’ene som vi kjenner de i dag (en for nesten hvert mobil-OS) blir endret eller borte.
Det beste hadde vært om det ble svært enkelt for utviklerne og for brukerne, at alle gode app’s kan brukes gjennom nettleser på alle OS 🙂
Utvklingen går sin gang, nå har også NRK tatt i bruk fremtidens løsninger:
http://www.digi.no/885011/nrk-gaar-for-html5