Nokia N8 – inntrykk, tips og triks

Jeg har ingen forbindelse til Nokia eller andre merker/leverandører
omtalt i dette innlegget. Jeg mottar heller ingen godtgjørelse for innlegget.

Etter å ha vurdert en rekke forskjellige smarttelefoner ved å plukke på dem, lese brukertester, profesjonelle tester, sladder, skryt med mer, så falt valget mitt på Nokia N8 (kjøpt uten binding i slutten av januar 2011).

Jeg synes jeg hører de forskrekkede brølene fra Android- og iPhone-leiren mens jeg skriver dette 😉

Jeg valgte mørkegrå/sort farge

Først litt historie
Min mobile forhistorie er kort fortalt at jeg kjøpte min første mobil på begynnelsen av 90-tallet, og har siden den tid konsumert meg gjennom merker som Siemens, Ericsson, Nokia, Motorola, Sony Ericsson og Samsung.


Min første skikkelige smarttelefon var Sony Ericsson W950i, den bruker jeg fortsatt av og til. Imponerende spesifikasjoner for den tiden (2006/2007): berøringsskjerm med penn, skriftgjenkjenning, GPRS, 3G, multitasking, bruke den som 3G modem, musikkgjenkjenning, push e-post med mer. Og innebygget 4GB minne! Går helt fint å bruke Twitter og Facebook på den den dag i dag. Som du skjønner liker jeg W950i!

Deretter valgte jeg Nokia E71, som bortsett fra skjermstørrelsen fint konkurrerer med de fleste av dagens smarttelefoner. Den har jeg omhyggelig omtalt i et eget blogginnlegg.

Hvorfor Nokia N8?
Så til poenget: hva fikk meg til å velge Nokia N8? Hvorfor valgte jeg ikke en av de mange flotte Android-baserte telefonene? iPhone 4? En av Windows Phone 7 telefonene? Mange ting spilte inn; jeg ville ikke låse meg til Apple/iTunes, heller ikke til Google eller Microsoft (det skal imidlertid innrømmes at jeg muligens hadde kjøpt en mobil med Windows Phone 7 hvis de hadde vært lettere tilgjengelig og med ferdigutbygde tjenester for andre steder enn kun USA. For WP7 ser utrolig lekkert ut!).
Jeg ville i utgangspunktet ha en telefon med fast QWERTY-tastatur, noe jeg hadde på E71. Derfor ventet jeg i det lengste på Nokia E7, men da den ble forsinket bet jeg ikke i eplet 😉 .

Jeg ville ha en solid telefon med ripefri skjerm og et solid karosseri. Jeg ville ha en telefon med “alt” av funksjoner/HW. Jeg ville ha en telefon med (helst gratis) navigasjon. Og jeg ville ha en telefon med et skikkelig kamera slik at mitt speilrefleks kan bli liggende hjemme av og til og mitt kompaktkamera glatt kan gis bort.

Etter alle disse vurderingene falt valget lett på N8. Tross all pepper Nokia har fått for operativsystemet Symbian^3, tross all hypen om iPhone 4 (som er en perle, innrømmer det), tross fleksibiliteten til Android og tross lekkerheten til WP7.

Utpakking og spesifikasjoner
Nokia har til og med fått kritikk for innpakningen N8 kommer i. Hallo! En lekker liten blå eske på 19x19x3cm som er 100% resirkulerbar. Jeg lagde ikke en unpacking-video da det er en haug av de på YouTube, jeg kan imidlertid betrygge dere om at inne i esken var det en flott Nokia N8 med tilbehør: batterilader (2 mm plugg), HDMI-overgang, USB-overgang og ørepropper med styringskontroll for radio/musikk.

N8 gir umiddelbar et inntrykk av kvalitet. “Karosseriet” av supersterkt anodisert aluminium avrundes svakt mot topp og bunn på telefonen. Den er passelig tynn, men det heftige Carl Zeiss- kameraet med en 1/1.83″ optisk format bildesensor og Xenon-blits gjør at selve linsen og blitsen stikker et par mm ut på baksiden. Skulle baksiden vært flat måtte telefonen enten hatt et kamera med svakere spesifikasjoner eller vært tykkere.
Skjermen ser ut som alle andre store, fine mobilskjermer: flatt, blankt glass! Skjermbildet er klart og har god fargegjengivelse, selv ute i sollys ser man godt på AMOLED-skjermen. Kan trygt si at overgangen fra 2.36″ (320×240) på Nokia E71 til 3.5″ (640×360) på N8 er mektig 🙂

Spesifikasjonene kan fort ta puste fra en, de er imponerende. Hovedpunktene er:

 • 3.5″ 16:9 nHD 640×360 AMOLED skjerm med gorilla ripefritt glass (les test av glasset her)
 • Retningssensor (akselerometer)
 • Kompass (magnetometer)
 • Avstandssensor og lyssensor
 • Quad-band GSM og 5-band WCDMA, kan med andre ord brukes i hele verden
 • Wi-Fi b/g/n trådløst nett
 • Bluetooth 3.0
 • 12 megapiksler Carl Zeiss kamera (28mm F 2.8) med Xenon-blitz, HD 720p 16:9 25 bps videoopptak
 • VGA kamera på forsiden for videosamtaler. Man kan også ta bilder med det
 • Støtter blant annet Java, Flash, Qt
 • Høyhastighets USB 2.0 med USB On-The-Go (koble til eksterne minnepinner eller annet utstyr)
 • 3.5mm AV-kontakt, FM-radio, FM-sender (spill av musikk trådløst på f.eks. bilradio)
 • Dolby Digital Pluss lyd kompatibelt med hjemmekino-anlegg
 • GPS og A-GPS med Ovi gratis bil- og fotgjengernavigasjon med kart over hele verden
 • Internminne: 16GB. Minnekort: MicroSD som kan hurtigveksles, opp til 32GB
 • Med mer…

Les mer om spesifikasjonene her.

Oppstart
På toppen av telefonen finner man på/av-knappen. Står telefonen på kan man trykke lett på på/av-knappen og velge mellom forskjellige profiler, flymodus, strømsparing med mer. Når man slår på telefonen kommer det velkjente Nokia-håndtrykket opp, deretter er man inne på startskjermen.

3 startskjermer
Symbian^3 har tre forskjellige startskjermer man kan veksle mellom og som man kan tilpasse med de widgets og snarveier man måtte ønske. Jeg har lagt opp min første startskjerm med klokke/dato/profil (standard), deretter kalender-widget, widget med snarveier til tlf-bok/web/samtaler/SMS, deretter e-post widget, vær-widget og sist men ikke minst Nokia Social (Twitter og Facebook). Disse widget’ene kan man dra og flytte rundt som man vil. De to andre startskjermene skal jeg ikke kjede deg med!

Enkelte synes det er lite med tre startskjermer, jeg synes det holder. Har man et hav av applikasjoner og snarveier som man ikke får plass til på de tre, så er det bare å trykke på menytasten og starte de forskjellige via menysystemet. Der kan man naturligvis også lage/endre/slette snarveier og mapper og avinstallere applikasjoner.

Skjerm
Den imponerer meg! 3.5″ er slik jeg ser det en perfekt størrelse som gjør at telefonen går i de fleste lommer pluss at den er stor nok til surfing, fotografering, videoavspilling, spill med mer. Nevnte tidligere gorillaglasset som tåler det meste, sjekk linken jeg ga under Spesifikasjoner. Skjermen har meget god oppløsning, klare farger og er ikke minst godt synlig også i sollys. Skjermen funger som kapasitive skjermer skal: den reagerer kjapt og korrekt på berøringer. Naturligvis roterer skjermbildet når du roterer telefonen.

Fysiske knapper og porter
På toppen har telefonen én knapp: på/av-knappen, i tillegg til HDMI-utgang og 3.5mm AV-utgang.

Toppen av telefonen med HDMI-luka åpen

På venstre side har N8 egen luke/åpning for micro-SD kort og en for SIM-kortet.  Man finner også mini-USB kontakten der:

Venstre side av telefonen, toppen mot venstre

På høyre side har den volumknapp opp/ned, skjermlåseknapp og egen kameraknapp:

Høyre side av telefonen, toppen mot høyre

På undersiden finner vi en 2 mm strømtilkobling (telefonen kan forøvrig også lades via USB). Svært praktisk med egen laderutgang da man kan bruke telefonen med tilkoblet utstyr mens den lader. På forsiden er det én knapp som tar deg inn i menyene ved ett trykk, holder du den inne får du opp programmene du kjører og kan veksle mellom dem. Menyknappen har et pulserende lys rundt (som kan slås av), dette lyset blinker hvis du har mistet samtaler, mottatt meldinger med mer. Kjekt!

Daglig bruk og applikasjoner
Batteriet holder ca 2 dager før det må lades, da har jeg prøvd det meste og den har vært tilknyttet trådløst nett hele tiden, med oppdateringer av e-post og Twitter. Men så oppdaget jeg noe fint: trykker man på batteri-symbolet på skjermen så kan man velge Power Saving (strømsparing). Effekten av den har jeg ikke målt ennå, men ting tyder naturligvis på at batteriet holder lengre. Blant annet kobles telefonen fra 3G til GSM, noe som sparer strøm.

Så hva bruker man en smarttelefon til sånn daglig? Jeg for min del bruker Twitter, e-post, kalender, kamera, radio og web mest. Ja, og så ringer man jo av og til. Alle disse funksjonene dekker N8 elegant. Jeg bruker Nokia’s egen sosiale medier applikasjon Social hvor man kan legge inn sin Twitter-konto og Facebook-konto. Dette er en widget man kan legge på startskjermen, den har automatisk oppdatering med de siste meldingene fra dine venner på Twitter og Facebook. Til surfing bruker jeg både den medfølgende web-leseren fra Nokia og Opera Mobile 11. Begge har sine fordeler og ulemper, veksler derfor mellom dem.

E-post
Den medfølgende e-post applikasjonen er i mitt syn veldig god, jeg har satt den opp med Gmail og Hotmail; har en egen widget for begge. Veldig enkelt oppsett, man bare velger e-postleverandør, skriver inn brukernavn og passord og så er man i drift. Se mer her:

De små tingene som teller
De fleste smarttelefoner har enkelte egenskaper som de er nesten alene om. Nokia har opp gjennom årene utviklet ting som når man hører om dem ikke virker så imponerende, men som i daglig bruk har betydning.

Menyknappen
Jeg nevnte tidligere menyknappen som har muligheten for pulserende lys rundt den. Den blinker med en jevn puls når det ikke skjer/har skjedd noe, men blinker raskere hvis du har mottatt meldinger (SMS/E-post/MMS), hvis du ikke har besvart innkommende samtale med mer. Kjekt! Du kan naturligvis slå av denne funksjonen.

Nokia Bubbles
Så kom det en liten revolusjon fra NokiaBetaLabs her om dagen, Nokia Bubbles (utviklet i Qt). Først tenkte jeg at dette var noe barnslig tull, men etter å ha tatt det i bruk er det uunnværlig. Kort fortalt: når telefonen ligger i dvale trykker du meny-tasten og flere “bobler” kommer opp og “flyter” rundt på skjermen. For å låse opp skjermen drar man “nøkkel-boblen” til “lås-boblen” og du er inne på startskjermen (du kan naturligvis også låse opp skjermen med den fysiske låseknappen på høyre side av telefonen). Har du mottatt meldinger mens telefonen var i dvale så drar du “meldings-boblen” til “les-boblen” og du kommer rett inn i meldingen. Har noen ringt deg og du ikke har besvart så drar du “ubesvart-boblen” til “ring-boblen” og vips så ringer du til den som ringte deg. Se vidoen her og kos deg samtidig med litt finsk-engelsk 🙂

(Merk! Nokia Bubbles er i tidlig beta, ser nå (30.03.11) at Nokia Beta Labs midlertidig har trekt den tilbake. Jeg bruker den imidlertid fortsatt uten problemer 🙂 )

Profiler
Profiler er ikke noe alle smarttelefoner har. Nokia har imidlertid hatt profiler omtrent fra de lagde sin første mobiltelefon, grunnen til at også N8 har dette er at det er nyttig. Svært nyttig. Man veksler enkelt mellom de forskjellige profilene enten ved å trykke på Profil på skjermen og velge, eller ved å trykke lett på på/av-knappen og deretter velge ønsket profil i menyen. En profil inneholder innstillinger for ringelyd, volum, vibrering, meldingslyder med mer. Du kan bruke standardprofilene (møte, stille, utendørs og så videre) og også lage egne profiler.

Så var det det lille ekstra fra NokiaBetaLabs i profilsammenheng:  Nokia Situations. Du kan ta full styring over hvordan telefonen skal oppføre seg i forskjellige situasjoner som når du er i møter, når du ser på TV, om natten og så videre. Det stilige er at du kan også bestemme tidspunkt for disse, for eksempel at natt-profilen skal slå seg på automatisk for eksempel kl 2300 og av kl 0700. Du kan også la lokasjon bestemme profil ved hjelp av GPS. Utrolig nyttig denne Nokia Situations! Ta en kikk på denne videoen:

Førsteinntrykket mitt av Nokia N8 er som du allerede har skjønt positivt!

Avsnittene under er lagt til etter hvert som jeg har prøvd ut funksjoner og applikasjoner på Nokia N8

Touchscreen-tastaturet på N8
Tastaturet på en touch-telefon kan være det som får folk til å velge noe annet. Som jeg nevnte i innledningen til dette blogginnlegget ventet jeg egentlig på Nokia E7 for å få fast QWERTY-tastatur. Jeg føler at jeg har en bedre kontroll med fast tastatur og skriver raskere med det. Har ikke akkurat små hender heller. Men så valgte jeg altså N8 med touch-skjerm av grunner jeg nevnte over.

Tastaturet du får opp på N8 når du for eksempel skal skrive en melding er likt tastaturet på de fleste touch-mobiler, QWERTY på skjermen i liggende modus. Trykker du en tast på skjermtastaturet på N8 så utheves bokstaven slik at du ser du har truffet rett. Det går rimelig raskt å skrive etter litt tilvenning.

Nokia har i tillegg valgt å tilby det gode gamle mobiltastaturet i stående modus. Det har de (selvfølgelig!) blitt kritisert for, oj så vanskelig det er å bruke.
(Saken er at i stående modus blir det mildt sagt trangt med et QWERTY-tastatur på skjermen).

Tvert i mot; har du mer enn et par år på baken i mobilverdenen så klarer du fint å bruke dette tastaturet. Det er nemlig lagt opp på samme måte som de gode gamle fasttastaturene på mobiler. Trykker du flere gang på A så får du både Æ og Å, trykker du flere ganger på O så får du utrolig nok opp Ø. Og så videre, du kjenner dette. Den midterste tasten med de tre linjene på gir deg tilgang på ekstra valg som for eksempel Lim inn (hvis du har klippet ut tekst i et annet program) men aller viktigst spesialsymboler (og smileys):

På grunn av kritikken av dette stående tastaturet så kommer Nokia i følge kilder til å levere vanlig QWERTY-tastatur i stående modus også i oppgraderinger av Symbian (som er rett rundt hjørnet). Enkelte applikasjoner tilbyr allerede stående tastatur (som for eksempel Twitter-klienten Gravity).

Swype-tastatur
Men så er det slik at det finnes applikasjoner for det meste. Swype begynner å få et velfortjent fotfeste i touchscreentastaturverdenen (prøv å skriv det du!). Jeg installerte Swype rett etter at jeg fikk telefonen, og er betatt! Det hjalp også at de har norsk tastaturoppsett. Du verden. Har du en Nokia finner du Swype Ovi Store. Last først ned selve programmet, ta så en omstart av telefonen, installer deretter norsk tastatur.

Swype virker kort forklart slik: du drar fingeren fra bokstav til bokstav i ordet du skal skrive, når du slipper kommer ordet opp på skjermen. Har du skrevet feil eller det finnes flere alternativer kommer de opp på skjermen og du kan velge ordet du ønsket. Du kan naturligvis skrive på “gamlemåten” ved å trykke ned én og én tast.

Her er bildeeksempler fra da jeg i en SMS skrev setningen “Kjøttdeig må stekes godt” (ikke spør meg hvorfor jeg fant på den setningen. Men ville ha med en Ø. Meldingen sendte jeg ikke 😉 ).

Her ser du hvordan jeg har dratt fingeren fra D via E til I og G. Siste del av kjøttdeig

Dermed er ordet "Kjøttdeig" på plass

Her drar jeg avgårde ordet "stekes", legg merke til vandringen fra E til K til E

Og her er den ferdige setningen

En annen fin ting med Swype er at du kan laste ned flere språkoppsett og dermed skrive på andre språk. Hvis du kan dem da 🙂

Min konklusjon om touchscreen-tastatur: det er en tilvenningssak når du kommer fra fast “talltastatur” eller QWERTY-tastatur. Det går ikke like raskt å skrive på touch som QWERTY (foreløpig for meg), men med Swype så begynner det absolutt å hjelpe. Bare prøv!
Du kan selvfølgelig koble til et USB-tastatur til din N8 og hamre i vei på det. Se lengre ned i innlegget.

Datatrafikk og strømstyring
Tenkte først å skrive om det i dette avsnittet, men fant ut at poengene mine om både datatrafikk og strømstyring passer for de fleste smarttelefoner. Skrev derfor et eget blogginnlegg om det. Les det!

FM-sender
Nokia har i flere år levert FM-radio i sine smarttelefoner, når man kobler til øreproppene kan man starte FM-radio og søke opp kanalene man vil lytte til. Selvfølgelig RDS. Antennen er i øreproppkablene. Nokia N8 leveres i tillegg med trådløs FM-sender. Det er en utrolig fin funksjon som gjør at du på din bilradio (eller annen radio) kan lytte til musikk som du har lagret på din N8. Uten kabler. Kjekt, ikke sant?

Slik gjør du det: start opp applikasjonen FM-sender (Meny>Programmer>Verktøy/FM-sender). Er en god idé å legge FM-sender direkte på en av startsidene (NB! Jeg har valgt engelsk språk på min N8, derfor står det f.eks. Tools og FM transmit):

Når du har startet applikasjonen og slått FM-senderen så må du stille inn en FM-frekvens på din (bil)radio som er ledig. Dette varierer fra hvor man er, men du klarer sikkert å finne en tom (det vil si en kanal som ikke sender noe, har bare “sus”). For å slippe å gjøre innstillingen på nytt så lagrer du kanalen på din bilstereo, har du en forholdsvis moderne radio vil det stå “Nokia” i displayet! Deretter velger du samme frekvens i applikasjonen (legg forøvrig merke til det lille radioikonet øverst i skjermbildet):

Når du nå starter for eksempel musikkspilleren på telefonen så hører du musikken via din bilstereo. Du har nå hele din N8 musikksamling i bilen! Eller du kan starte Internett-radio og høre den via bilstereo’en. Dette bare MÅ oppleves!

Kamera
Nokia N8 har sannsynligvis markedets (så langt – utviklingen går fort!) kraftigste og beste mobiltelefonkamera.

Spesifikasjonene er:

 • 12 megapiksel og Carl Zeiss-optikk
 • 1/1.83″ optisk format bildesensor
 • Fullskjermsøker i 16:9 med berøring
 • Xenon blits med automatisk fjerning av røde øyne
 • Ansiktssgjenkjenning
 • Autofokus
 • Brennvidde 5,9 mm (tilsvarer 28 mm i 35 mm filmformat)
 • F-nummer/blenderåpning: F2.8
 • Filformat for stillbilder: JPEG / EXIF
 • Zoom opptil 2x (digital) for stillbilder
 • Zoom opptil 3x (digital) for video
 • Sekundærkamera for videosamtaler (QVGA, 640 x 480 piksler), stillbilde og videoopptak
 • Funksjon for favorittinnstillinger
 • Stillbildekamera med manuelle kontroller for hvitbalanse, scene-modus, eksponeringskompensasjon, fargetone, rutenettinnramming, skarphet, kontrast, blitskontroll, lysfølsomhet (ISO), selvutløser.

Mitt inntrykk så langt
Har prøvd kameraet en del nå, er godt fornøyd. Kameraet er enkelt å bruke og stort sett alle innstillinger er lett tilgjengelige. I tillegg er bildekvaliteten meget god, både innendørs og utendørs. Man kommer raskt i gang med kameraet, og det er hurtig i bruk. Men Nokia: det er for mye med 5 trykk i menyen for å endre scene-valg til for eksempel Portrett.

Dedikert utløserknapp
N8 har en dedikert to-trinns kameratast som man trykker helt inn for å slå på kameraet. Kameratasten er omtrent som en utløserknapp på et vanlig kamera. Holder du telefonen liggende så er knappen på toppen oppe til høyre, trykker du litt inn aktiviseres autofokus og kameraet stiller skarpt. Du får en grønn ramme, deretter trykker du utløseren helt ned og bildet blir tatt. Har du på ansiktsgjenkjenning så vil det vises grønne rammer rundt ansiktene.

Lagring av posisjonsdata
Siden N8 har GPS så kan du lagre posisjonsdata for bilde/video så vet du hvor det ble tatt. Dette kan du slå av/på i menyen ved å velge Valg/Innstillinger/Lagre posisjonsinfo/Ja i kameramodus. Dette lagres i EXIF-informasjonen til bildet og kan benyttes i ettertid i for eksempel Flickr for å angi hvor bildet ble tatt.

Søkeren
Når du har slått på kameraet er hele skjermen til N8 søker, det betyr at du får svært god oversikt over motivet. Oppe til venstre i skjermbildet er det små ikoner som viser hvilke innstillinger du har valgt (Auto, ansiktsgjenkjenning med mer), oppe til høyre er det informasjon om hvor mange bilder du har plass til i gjeldene innstilling og hva som er gjeldene bildekvalitetsinnstilling (for eksempel 9M (som gir 16:9 perspektiv) eller 12M (som gir 4:3)).
Videre ned langs høyre side av skjermbildet er det touchikon for å bytte til videokamera, for blitsvalg og en skiftnøkkel for diverse alternativer. Trykker du på sistnevnte får du opp en meny med ikoner hvor du kan velge mellom scenevalg, ansiktsgjenkjenning, rutenett, selvutløser, ISO med mer. Alt lett tilgjengelig om enn noen trykk inn i menyen.
I underkant av skjermbildet har du Valg til venstre (hvor du kan gå videre til din bildemappe med mer), et eget utløserikon slik at du kan ta bilde ved å trykke på det istedet for utløserknappen og nede til høyre Avslutt.

Jeg har naturligvis tatt en del bilder opp gjennom årene både med kompaktkamera, speilrefleks og mobiltelefoner, betrakter meg selv fortsatt som amatørfotograf. Nå er N8-kameraet et “pek-og-klikk” kamera, dermed passer det godt for å ta bilder på sparket. Men ønsker man avanserte innstillinger så finnes de også.

Bildeeksempler
Her følger noen eksempler på bilder jeg nettopp har tatt med N8, først et bilde tatt utendørs. Ingen endringer gjort verken i kamera eller ved etterbehandling:

Her er to bilder tatt innendørs uten blits. Begge tatt med makroinnstillinger. Bildene er ikke etterbehandlet:

Ønsker du å se bilder tatt av forholdsvis proffe folk så klikk på denne linken og se nederst. Bla for flere bilder. Du kan også laste ned bildene for å se nærmere på dem. I tillegg finnes det en egen gruppe på Flickr for bilder tatt med Nokia N8. Der kommer jeg til å hive meg med etterhvert 🙂

Ansiktsgjenkjenning
Det kan være nyttig at kameraet kan gjenkjenne ansikter når du fotograferer og dermed stille skarpt på det/dem. Du kan slå av funksjonen om du ikke vil bruke det. Jeg prøvde for moro skyld å ta et bilde av Aftenposten Innsikt, siste utgaven hadde en hel rekke ansikter på forsiden. Dette for å se om N8 klarte å gjenkenne mer enn et par ansikter. Det gjorde den! Beklager dårlig bildekvalitet, bildet er tatt med et kompaktkamera uten blits og stativ. Selv om det er litt shaky ser vi tydelig at N8 fant en rekke ansikter, åtte i dette tilfellet:

Redigering og deling av bilder
Du kan foreta enkel redigering av bilder direkte på telefonen. Har du mobilen i kameramodus trykker du bare Valg/Gå til bilder. Da kommer du inn i bildemappen og kan bla gjennom bildene. Trykk på et bilde for å velge det, deretter kan du velge om du vil foreta redigeringer av bildet, om du vil sende det som MMS, om du vil dele det på Facebook eller Twitter.

I redigeringsmodus kan du foreta en rekke endringer på bildet: rotere det, endre størrelse, bekskjære, tegne på det, legge inn bobletekst, ramme det inn, legge på effekter, og kanskje viktigst foreta justeringer (kontrast, farge, lys med mer).

Videokamera
Det er en imponerende kvalitet på videoene tatt med N8. Kameraet har følgende spesifikasjoner for video:

 • 720p-oppløsning i HD-kvalitet
 • Spill inn 16:9 (widescreen) videoer i HD
 • 3 x zoom
 • Videoinnstilling i 720p 25 bps med kodekene H.264, MPEG-4Ambient stereo lydopptak (128 kbps AAC, 48 kHz sampling) pluss nye algoritmer som reduserer vindstøy og kontrollerer innspillingsnivået i barske omgivelser
 • Innstillinger for dempet belysning (redusert bildefrekvens), hvitbalanse, fargetone
 • Sekundærkamera VGA for videosamtaler

For videodeling og -avspilling har telefonen følgende muligheter:

 • HD 720p-videoavspilling på HD TV gjennom HDMI-kabel
 • Dolby Digital Plus surroundlyd ved avspilling gjennom HDMI og et hjemmekinoanlegg
 • Støtte for nedlasting, direkteavspilling og progressiv nedlasting
 • Programvare for videoredigering
 • Tilgang til den siste avspilte videoen og enkel fortsettelse
 • Videoprogram: samling av lagrede videoer

Det er med andre ord svært mange muligheter med videofunksjonen på N8. Det som er spesielt moro er jo å se resultatet ved å koble telefonen direkte til en HD-TV via HDMI. Da får du opp filmen på hele TV-skjermen og kan nyte dine opptak. Det bare må prøves!

Jeg har tatt noen videoer med telefonen, de fleste så langt av familiemedlemmer og andre kjente. Ønsker derfor ikke dele dem her. Men ønsker du å se videoer tatt med N8 er det bare å besøke YouTube og søke på N8 🙂 Her er et eksempel fra YouTube (velg HD!):

Lagring og synkronisering av bilder og video
Bildene lagres der du ønsker det; du har mange gigabyte tilgjengelig i det innebyggede minnet på 16 GB. N8 har i tillegg plass for SD-micro kort, slik at du kan utvide med 32 GB til. Du kan i instillingene til kameraet bestemme hvor du vil lagre bildene/videoene. Kjøp et raskt minnekort så går alt hurtig for seg!

Med programmet Nokia Ovi Suite kan du synkronisere bildene/videoene til datamaskinen din, dermed kan du slette de fra telefonen om det blir behov. Ovi Suite brukes også for å synkronisere telefonbok, meldinger med mer.

Kamerateknologi
Nokia satser mye på å være best på mobiltelefonkamera. De har utviklet to nye typer kamera for mobiler; fastfokus (som vi finner på C6, C7 og E7) og autofokus som det er på N8. Klikk på linkene og les mer, det er gode forklaringer på forskjellene og fortrinnene til begge. Begge linkene går til intervjuer med produktutviklingssjefen på kamera hos Nokia, Damian Dinning. Interessant lesestoff.

Kameraskole
Nokia har på sin “Nokia Conversations – The Official Nokia Blog” selvfølgelig en egen N8-kameraskole på nett, besøk den og lær deg mer om det fantastiske kameraet og bruken av det!

Legge til og fjerne widgets, programmer og snarveier
Det er enkelt. Du kan enten bare trykke inn og holde et sted på en av de tre startskjermene, eller trykke Valg, deretter Redigere startskjerm (som du ser har jeg engelsk språk på min telefon, derfor er menytekstene noe forskjellig. Men du skjønner sikkert!)

Widgetene blir uthevet, og du kan nå foreta endringer. Du kan også ta tak i og dra en widget dit du vil. Som du ser av mitt skjermbilde har jeg en ledig plass for en widget der pluss-tegnet står. Trykker man på det kommer man inn i widget-katalogen og man kan velge hvilken widget man vil legge til. Jeg valgte i dette tilfellet Search (Søk):

Når du har trykket på den widgeten du vil ha så kommer du tilbake til startskjermen i redigeringsmodus. Er du fornøyd velger du Ferdig (Done), og vi ser at den har havnet på den ledige plassen på startskjermen:

Flytte eller slette programmer
Fremgangsmåten for å slette widgets og programmer er ikke  ulik den vi nettopp har vært gjennom.  Jeg viser nå hvordan du sletter et program, samme metode benyttes for å slette en widget. Du kan med denne metoden også flytte et program til en annen mappe. Trykk Valg, deretter Organiser. Da får du opp dette skjermbildet (jeg er her inne i Meny/Applikasjoner):

Du ser at alle programmene er uthevet, man trykker og holder inne litt på det programmet man vil fjerne, da får man opp dette skjermbildet:

Legg merke til at du får to valg, Move to folder (Flytt til mappe) og Delete (Slett). Velger du Delete (Slett) så slettes/avinstalleres programmet. Velger du Move to folder (Flytt til mappe) så får du opp mappeoversikten og kan velge hvilken mappe du vil flytte programmet til. Trykk Done (Ferdig) når du er det.

Som tidligere nevnt har N8 tre startskjermer, du kan legge opp widgets og snarveier på alle tre ved å benytte metoden jeg nevnte i innledningen av dette avsnittet. Vil du fjerne en widget trykker du bare og holder inne slik at du kommer i redigeringsmodus, deretter trykker du inn og holder litt til du får opp valget Fjern (Remove). Trykk det og widgeten er borte og blir erstattet av et plusstegn. Dette betyr at du kan legge til en annen widget samme sted. Eller la det stå tomt.

Firmware
Firmware er kort fortalt en oppgradering av telefonens programvare/operativsystem. Produsenter som Nokia leverer ny firmware med ujevne mellomrom etterhvert som de gjør forbedringer i programvaren. Når disse blir tilgjengelige varierer fra hvor i verden man bor og hvilken mobiloperatør man benytter.

Det finnes flere måter å oppgradere firmware på N8, den anbefalte veien er å benytte Nokia Ovi Suite på PC’en (fordi du der først får tatt en backup av telefonen). Koble til telefonen via USB, klikk på valget Programvareoppdateringer:

Deretter følger du anvisningene. Foreligger det en ny firmware (eller annen programvare) så får du beskjed om det. Følg anvisningene nøye, spesielt viktig at du har telefonen fulladet eller tilkoblet strøm og at du ikke slår av eller rører telefonen underveis. Svar Ja på at du vil kjøre backup først, det er lurt! Hvis firmware oppgraderes vil telefonen bli slått av og på et par ganger, du må da angi eventuelle PIN-koder når den starter opp.

OTA
Du kan også oppgradere OTA (Over The Air), det vil si direkte fra telefonen. Da velger du bare Meny/Programmer/Pr.vareopp. Vær oppmerksom på at det kan være snakk om betydelige mengder data som skal lastes ned, det anbefales derfor å være tilknyttet WiFi. Følg anvisningene.

Hvilken programvareversjon har du?
Lurer du på hvilken versjon av programvaren du har så sjekker du det enkelt ved å velge Anrop på startskjermen, deretter trykker du inn *#0000# og så telefontasten:

Dermed kommer all informasjon om programvaren opp:

Jeg oppgraderte min N8 sist i begynnelsen av april og har nå siste versjon som er PR 1.2 (014.002). Merker bedring i generell ytelse på telefonen, også nettleseren har blitt bedre. I tillegg fikk vi full versjon av Office-pakken QuickOffice som har tekstbehandling, regneark og presentasjonsprogram. Alle kompatible med Microsoft Office.

USB-On-The-Go
USB OTG er en funksjon N8 har og som de foreløpig er ganske alene om blant smarttelefonene. Dette gir deg muligheten til å koble for eksempel en minnepinne til din N8. Det kan være at du vil kopiere en haug med musikk til eller fra mobilen, bilder, dokumenter eller annet.

Det følger med en kjekk liten overgang fra mini-USB til USB. Til denne korte kabelen kobler du minnepinnen, deretter stikker du andre enden av kabelen i mobilen. Enkelt og greit!

Når du kobler til en minnepinne så starter automatisk Filbehandling (File manager) på telefonen:

Her ser du at jeg har et Micro-SD minnekort i mobilen som stasjon F:, mens minnepinnen dukket opp som stasjon G: Ikonene på siden viser jo godt hvilke enheter det er snakk om. Legg også merke til minnepinneikonet helt nederst ved klokken.

Når jeg så trykker på stasjon G: så kommer jeg inn i filstrukturen på minnepinnen:

Her kan jeg åpne en fil for å se (for eksempel et bilde), jeg kan merke og kopiere filer med mer. Jeg nevnte ikonet nederst ved klokken. Trykk på det og du får opp denne menyen:

Her er det bare å velge “Remove USB device” og du kan dermed fjerne minnepinnen.

Tastatur og mus via USB
Som nevnt over så kan man koble flere ting via USB til N8. I første omgang tenker man fort at minnepinner og harddisker må være det man får mest bruk for å koble til. Det stemmer, men det er situasjoner hvor annet utstyr er kjekt å kunne koble til. Bildet under viser hvordan jeg har koblet til en trådløs USB-mus, denne har en bitteliten dongle som jeg har satt i USB-overgangen. Dermed kan jeg sitte rimelig langt unna selve telefonen og klikke på det jeg måtte ønske. Veldig praktisk hvis man samtidig kobler telefonen til en HD-skjerm/TV for å vise noe! (Legg merke til musepekeren ved Document)

Man kan også koble til et tastatur via USB, slik som jeg har gjort på bildet under. Skal si at det ble fart på skrivingen i tekstbehandlingsprogrammet!

Med Bluetooth-mus og USB-tastatur har man plutselig en kjekk kontorløsning og kan jobbe med for eksempel tekstbehandling, epost med mer på en stor skjerm (HDMI). Nokia N8 har naturligvis en egen strøminngang (2 mm) for lading, så man trenger ikke bekymre seg for at batteriet skal gå tomt. Det er et enkelt men imponerende oppsett som jeg synes Nokia burde markedsføre bedre!

Men her altså: tastatur via USB

Avslutningsvis måtte jeg jo bare prøve å spille Angry Birds med mus. det gikk helt fint det!

Symbian Anna
12. april 2011 lanserte Nokia to nye smarttelefoner og en oppgradering av operativsystemet Symbian^3 til Symbian Anna. Det siste har interesse for oss som eier Nokia N8, og den gode nyheten er at N8 kan oppgraderes til Symbian Anna OTA (Over The Air), altså direkte til telefonen uten tilkobling via PC. Men jeg anbefaler naturligvis å bruke Ovi Suite slik at man får tatt backup først.

Når kommer Anna, og hva bringer hun?
Vel, det er ikke satt noen spesifikk dato, men jeg har gjennom gode kontakter fått antydet mai/juni. Siste uoffisielle dato jeg har hørt er 22. august 2011. Dette er som vanlig avhengig av hvor du har kjøpt telefonen og om den er operatørlåst. Alle får, men ikke samtidig. Vi venter ikke forgjeves, for Anna bringer over 50 forbedringer i OS’et, noen svært lett å få øye på, andre “under panseret”. De viktigste endringene er:

 • Flytende overgang mellom startskjermene
 • Mer moderne ikon (ja, utseendet betyr noe!)
 • QWERTY-tastatur også i stående modus (jeg nevnte dette som et rykte tidligere i innlegget ifm. tastatur)
 • Delt skjerm (spilt screen) ved innskriving slik at man ser feltet man fyller ut i bakgrunnen
 • Forbedret nettleser: mye raskere og Tilbakeknapp synlig hele tiden. Flere endringer i brukergrensesnittet
 • Høyere sikkerhet med “business-graded security standards for data access and encryption”
 • Ovi Maps: raskere søking, flere reiseguider og undergrunn- og togruter. Får også tettere integrering med sosiale tjenester slik at man kan sjekke inn på lokasjoner med tjenester som Facebook, Twitter og Foursquare direkte fra Ovi Maps

Applikasjoner
Nokia kunne også gi følgende informasjon om Ovi Store, noe som viser at Symbian langt fra er død, OS’et skal tross alt leve i ca. to år til. Sannsynligvis lengre.

 • Over 40.000 applikasjoner totalt
 • Over 5 millioner nedlastninger pr dag
 • Hver uke legges det til over 1.000 nye applikasjoner

Dette betyr at det er massevis av programvare å få/kjøpe til din Nokia, og det kommer mer!

Men tilbake til Symbian Anna; få et kort glimt av godhetene i denne videoen. Og husk: din N8 (og C7, C6, E7) kan oppgraderes 🙂

Nokia Sleeping Screen
Jeg har tidligere i innlegget nevnt NokiaBetaLabs. Den gjengen driver på med å utvikle masse spennende nytt til Nokia-telefoner, og lar de som ønsker det teste ut løsningene før de lanseres av Nokia.
Nokia Sleeping Screen (NSS) er en av løsningene jeg har prøvd ut i det siste, og jeg må si at jeg er svært fornøyd med den. NSS er rett og slett en skjermsparer med det lille ekstra. Du kan velge mellom 8 forskjellige skjermsparere, hver av dem endrer utseende mens de står på. Felles for dem alle er at de viser klokke og dato hele tiden. Men viktigst av alt: alle viser med fin grafikk når du har fått meldinger, ubesvarte samtaler, når telefonen lader med mer.

Skjermspareren er utviklet for å trekke minst mulig strøm, derfor er grafikken enkel. Men stilig! I tillegg er det en egen Night Modus hvor du bestemmer når den skal slå seg på og av om natta. Den viser kun klokka med store tall.
Last ned Nokia Sleeping Screen her.

N8 som trådløs router (Tethering)
På reise eller lignende kan det hende at du og og dine venner har behov for tilgang på Internett fra for eksempel en bærbar PC eller et nettbrett. Samtidig. Men så kan det hende at det ikke finnes noe trådløst nett der dere er. Eller vent litt? Du har jo selvfølgelig med deg din Nokia N8!

Løsningen er enkel, gratis og heter JoikuSpot. Programmet JoikuSpot Light laster du ned direkte til din N8 fra Ovi Store, søk etter JoikuSpot hvis du ikke finner det. Etter nedlastning og installasjon må du starte mobilen på nytt. Deretter er det bare å starte programmet.

Ved oppstart vil du få spørsmål om du vil dele din Internett-aksess med eksterne enheter, det må du naturligvis svare bekreftende på. Så vil du få spørsmål om å velge aksesspunkt, her er det viktig å velge Internett- og ikke WAP-tilkoblingen (for eksempel Telenor internett). Tilkoblingen startes og du vil få beskjed om at din telefon nå er et 3G WiFi Hotspot, så får du opp et skjermbilde som dette:

Nå er alt klart og du/dere kan koble dere til det trådløse nettet! På den bærbare PC’en eller nettbrettet eller en annen enhet må du søke etter trådløse nett og deretter koble til:

Nettverket har i dette tilfellet navnet N8-00_JoikuSpot_****, benytter du en annen telefon, for eksempel Nokia E7 eller C7 så vil det naturligvis ha et annet navn. Nå er det bare å koble til og starte surfingen! På flere enheter, samtidig.

Du kan underveis ved hjelp av de tre menypunktene øverst sjekke hvilke enheter som er koblet til og hvor mye du/dere har lastet opp/ned:

Dette er som nevnt Light-versjonen og den er gratis.

Den viktigste svakheten med Light-versjonen er at det trådløse nettet du oppretter er synlig for alle og det har heller ikke passord, dermed kan hvem som helst i nærheten koble seg til. Så vær veldig forsiktig med hvor du starter nettet og følg også med i menyen på hvem som er koblet til!

Ønsker du et sikrere nett og flere andre funksjoner bør du kjøpe fullversjonen. Den koster for tiden ca 70,- kroner.

Favourite Apps
Enkelte har klaget over at operativsystemet til Nokia N8, Symbian^3 (snart Symbian Anna!), bare har tre startskjermer og dermed gir for lite muligheter til å ha diverse widget’s, applikasjoner og snarveier tilgjengelig direkte på startskjermene. Jeg synes ikke det har vært noe problem, hvis man ikke klarer seg med de tre så er det jo bare å trykke meny-tasten og velge i menyene.

Men så finnes det selvfølgelig en widget for det “problemet”, nemlig Nokia’s Favourite Apps. Den laster du ned fra Ovi Store (som forøvrig snart skal bytte navn og hete Nokia Store).
Etter at du har installert widget’en, må du legge den til på en av de tre startskjermene. Dette gjør du enklest ved å trykke og holde på en av startskjermene, deretter trykker du på + (som vises hvis du har ledig plass for en widget). Da får du opp en liste med widget’s, der velger du Favourite Apps. Deretter trykker du på Utført, og du har nå fått widget’en på plass.

Utsnittet viser Favourite Apps i den øverste rekka her, trykk på pilikonet til høyre for å få frem alle applikasjonene

Når du trykker på pilikonet til høyre (se bildeutsnittet over, rekka med de fire applikasjonene tilhører widget’en du nettopp har installert) får du opp totalt 12 ikon, som sammen med de tre som ligger ved pilikonet kan endres til hva du måtte ønske. For å endre disse snarveiene trykker du ned og holder inne på startskjermen, deretter trykker du på det nevnte pilikonet og velger oppsett. Så velger du hvilke snarveier du vil ha. Trykk deretter Utført.
Bildet under viser de applikasjonene jeg for tiden har valgt å ha i min Favourite Apps widget:

Dette får du opp når du trykker på pilikonet til høyre

Med denne widget’en har du snarvei til 15 applikasjoner, og den tar ikke mer plass på startskjermen enn det 4 applikasjoner gjør. Hvis du virkelig vil slå på stortromma så kan du ha 6 av denne widget’en på én startskjerm, dermed når du hele 90 applikasjoner! Gang dette med 3 startskjermer, ja, du skjønner!

Bluetooth
Ser at jeg får en del søketreff på dette blogginnlegget hvor det for eksempel søkes etter “hvordan bruke Bluetooth på N8”. Så da får jeg skrive litt om det 🙂

Hva kan kan bruke Bluetooth til? Jo, Bluetooth er en måte å overføre data trådløst mellom enheter. Begge enhetene må naturligvis ha Bluetooth. Bruksområdene er mange, men de to mest vanlige er: å knytte et Bluetooth headset (en plugg med mikrofon du har i øret/ørene for å foreta en samtale uten å trykke på telefonen) til telefonen, den andre er å overføre filer (som regel bilder) mellom mobiler eller mellom mobilen og PC’en.

På N8 kan Bluetooth filoverføring settes i gang på forskjellige måter. Den jeg har brukt mest er å overføre bilder fra bildeapplikasjonen til en annen mobil eller PC. Velg Meny/Bilder, velg bildemappen du ønsker, trykk deretter på bildet du vil overføre. Trykk så på Innstillinger/Send, velg Via Bluetooth.
Er det første gang du gjøre dette må du søke opp den andre Bluetooth-enheten og legge den til. Bluetooth må være påslått på den andre enheten, og den må være ‘synlig for alle’. Avhengig av enhet/modell må du taste inn en kode (oftest 0000) på den ene eller begge enhetene. Når dette er gjort vil overføringen starte. Denne paringen av enheter slipper du å gjøre neste gang du skal overføre, da vil enheten dukke opp i listen over Bluetooth-enheter, du velger enhet og overfører.
Skal du overføre flere bilder trykker du på haken (V) nederst i skjermbildet på bildevisningen, deretter markerer du alle bildene du vil overføre. Så velger du Innstillinger/Send/Via Bluetooth.

Nokia BH905i

Ønsker du å knytte til Bluetooth øreklokker (se bildet over) eller et Bluetooth headset (se bildet under) så slår du først på headset’et (les bruksanvisningen; for å foreta en paring må man ofte holde inn på-knappen lenge til man får et blinkende lys). Deretter slår du på Bluetooth på din N8 ved å velge Meny/Innstillinger/Tilkoblinger/Bluetooth. Velg . Velg fanen Sammenkoblede enh.. Trykk så Valg/Ny sammenkoblet enhet. Deretter søker telefonen etter enheten, når den finner headset’et er det bare å velge det. Du må så taste inn en kode (vanligvis 0000), deretter er enhetene sammenkoblet og du kan begynne å bruke headset’et. Avhengig av headsetmodellen kan du sette opp løsningen slik at samtaler besvares automatisk etter så og så mange ring med mer.

Nokia J headset

Neste gang du skal benytte headset’et vil det finnes i listen over enheter og du bare velger det. Eller du kan lage en Profil som er satt opp med headset’et og dermed kobles det til automatisk når du velger profilen.

Andre bruksområder for Bluetooth er for eksempel å koble til en trådløs mus eller tastatur til N8. Gjøres stort sett på samme måte som nevnt over.

Anna er her!
Ordtaket sier at “den som venter på noe godt venter ikke forgjeves”. Vel, nå har vi ventet svært lenge på oppgraderingen av operativsystemet Symbian^3 til Symbian Anna. Men i dag fikk jeg informasjon om at utrullingen er satt i gang, noe som betyr at Anna legges ut for større europeiske og asiatiske markeder. Det igjen betyr at er man heldig kan man få oppgraderingen allerede i dag, det kan imidlertid ta noen dager før den har sluppet gjennom hos de forskjellige operatørene. Uansett: den lange ventetiden er over!


Hvordan få Anna på din telefon
Anna leveres både som OTA (Over-The-Air) oppgradering og som en oppgradering via Ovi Suite. Jeg anbefaler som tidligere nevnt sistnevnte, dette fordi du da får tatt backup før du installerer oppgraderingen. Og som vanlig: følg anvisningene og ikke koble fra telefonen før du får beskjed om det!

I følge Nokia Conversations er Norge et av landene som skal få Anna denne uken, altså i dag 18/8 eller i morgen 19/8. Jeg har foreløpig ikke fått Anna på min telefon, men jeg kobler telefonen til PC’en og sjekker daglig via Ovi Suite om det har kommet oppgraderinger. Kommer med mer info så snart jeg har Anna installert på min N8.

(Oppdateringslogg og annen informasjon i forbindelse med Symbian Anna-oppgraderingen er lånt fra bloggen All About Symbian forfattet av Steve Litchfield og fra Nokia Conversations)

Ny brukerhåndbok (Symbian Anna)

Bruksanvisning og brukerhåndbok er for mange fremmedord og ofte det siste man tyr til når man har problemer. Jeg tror nok mange timers feilsøking og for den saks skyld misnøye kunne vært unngått om man bare hadde orket å lese litt i brukerhåndboken 🙂
I forbindelse med lanseringen av oppgraderingen fra Symbian^3 til Symbian Anna har naturligvis Nokia oppgradert brukerhåndboken også. Dette fordi det i enkelte tilfeller er omfattende endringer av menyer og andre innstillinger. Ta deg tid til å lese den selv, du finner den her (i PDF-format på norsk).

NB! Dette blogginnlegget laget jeg for å omtale Nokia N8 med Symbian^3. Nå har Symbian Anna kommet, og siden den oppgraderingen inneholder mange forbedringer og nyheter har jeg laget et eget innlegg om N8 og Anna. Har du kommentarer eller spørsmål så kan du stille dem der.

151 thoughts on “Nokia N8 – inntrykk, tips og triks

 1. Siste nytt 11.02.11: Nokia og Microsoft inngår samarbeid hvor Nokia skal bruke operativsystemet Windows Phone 7 på sine smarttelefoner, og i tillegg får tilgang på Microsoft Office, Bing, Live med mer. Microsoft på sin side får tilgang på Ovi karttjenester, Nokia’s mobilteknologi, Nokia’s enorme distribusjonsnett med mer.

  Et spennende samarbeid som riktignok blir møtt med buuu-rop fra mange hold i media, Twitter og så videre. Jeg mener at dette kan berge begges smarttelefonsatsning. Er heller ikke spesielt overrasket; i september 2010 fikk Nokia ny sjef, han var headhuntet fra nettopp Microsoft.

  Og nei, jeg angrer ikke på at jeg valgte Nokia N8 med Symbian OS 🙂 Er fortsatt like fornøyd, og kommer etterhvert med flere oppdateringer av blogginnlegget. Det er nemlig mange snope ting med N8 som absolutt må omtales.

  Nokia kommer garantert til å slippe et par oppgraderinger til av Symbian OS’et, og når vi kommer til 2012 kommer de første smarttelefonene fra Nokia med WP7. Da er det jo på tide å bytte mobil igjen…

 2. John Arne Lura says:

  Venter spent på fortsettelsen av dine inntrykk av N8. Har en SE X10 mini, men skulle gjerne hatt et bedre kamera, større skjerm og gratis kart.

  Har du bestemt tidspukt for neste innlegg??

 3. Hei John Arne!

  Hyggelig at du følger med på bloggen. Jeg kommer til å oppdatere med ujevne mellomrom, har ingen bestemt tidsplan. Men jeg skal snart legge ut mer informasjon om N8. Venter også på at den nye firmware’en skal komme for min telefon slik at inntrykkene jeg formidler er med oppdatert programvare.

  Kan imidlertid si at kameraet virkelig imponerer; ute er det fantastisk og inne er det virkelig mange steg foran andre mobiltelefonkameraer. Kommer med eksempler om ikke lenge.

  Ovi kartene virker også svært gode, og GPS’en er så langt jeg kan bedømme lynrask. Den finner posisjonen omtrent med en gang man starter kartapplikasjonen(e). Kartene er som du vet gratis, og de kan nå etter siste Ovi-kart oppdatering lastes ned direkte til telefonen, trenger ikke lengre gå via PC’en (Ovi Suite).

  Følg med, det kommer mer!

 4. Leif Rune says:

  Hei.
  Jeg har nettopp kjøpt meg en N8 og er veldig fornøyd foreløpig. Jeg har et spørsmål som jeg håper du kan hjelpe meg med: Jeg har sett at noen har været fremme på startskjermen, så jeg lurer på om du kan hjelpe meg med hva man gjør for å få dette til?

 5. Hei Leif Rune!
  Ja, det finnes værwidgets som man kan legge på startsiden(e). Det du gjør er å laste ned for eksempel AccuWeather fra Ovi Store (Ovi finner du som regel i Applikasjoner, start den, velg Søk og skriv inn AccuWeather). Last ned og installer. Se i blogginnlegget mitt, der har jeg forklart hvordan man fjerner/legger til widgets. Når du har plassert AccuWeather på den startsiden du ønsker, er det bare å endre innstillingene på den ved å legge til de stedene du ønsker været for. Vær obs på at enkelte widgets kobler seg automatisk til Internett, dette kan du slå av ved å velge Valg, deretter Widgeter i frak. modus.
  Lykke til!

 6. Leif Rune says:

  Takker for svaret. Jeg har et spørsmål til. I andre Nokia telefoner som jeg har hatt, så har det vært et program som heter “omregning”. Her har man kunnet omregne valuta ol. Dette programmet har jeg ikke funnet på N8 telefonen ennå. Har du et tips?

 7. Hei!
  Søk på “converter” på Ovi Store, last ned og installer “Converter Touch”. Den regner om det meste (temp, vekt, volum med mer) og er lett å bruke.

  Så kan du søke på “currencies”, last ned og installer “Currencies Touch”, den regner om det meste av valuta.

  Begge applikasjonene er gratis 🙂

  Lykke til!

 8. Lotte says:

  Hei Lars!
  Kanskje du kan hjelpe meg??? Har en Nokia N8 og har klart å taste litt for kjapt -og slettet en hel samtale med tekstmeldinger fra min kjære… som betydde mye for meg å beholde! Er det noen måte å finne de igjen, og finnes det noe som en angre tast??? Litt nytt for meg med touch telefon 😉 Håper du kan hjelpe meg!

  Lotte

 9. Hei Lotte!

  Det er nok dessverre ingen angretast eller “papirkurv” på N8. Derfor er det viktig at man av og til synkroniserer mobilen med Nokia Ovi Suite på PC’en. Det er veldig enkelt og gjør at for eksempel meldinger også blir liggende på PC’en. Hvis du har synkronisert din N8 for ikke så alt for lenge siden så ligger dine SMS’er under Meldinger i Ovi Suite. Ikke koble til mobilen før du sjekker, for da kan du risikere at tråden du slettet på mobilen også blir slettet fra PC’en.

  En annen viktig ting er selvfølgelig å ta sikkerhetskopi av mobilen. Dette gjøres også fra Ovi Suite. Man trenger ikke ta full kopi hver gang, man kan velge hva man vil ta kopi av (for eksempel bare meldinger og bilder). Det er like enkelt å legge tilbake en kopi som det er å ta den.

  Håper dette kan hjelpe deg. Hvis du ikke allerede gjør det, så kommer du sikkert til å begynne med å synkronisere din N8 og å ta sikkerhetskopi etter dette 😉

  LarsTS

 10. Ragnhild says:

  Hei!
  Har nettopp kjøpt Nokia N8, og sliter med noe så banalt og irriterende som å få last opp tlf… Når jeg berører ikonet “opphev lås” blir skjermen bare svart. Har fått med meg at det er en “låseknapp” på høyre side, men får ikke låst opp selv om jeg bruker denne. Har prøvd å holde lenge, kort, sveipe, men får bare ikke til å låse opp tlf 😦
  SVÆRT takknemmelig for hjelp!

  Mvh Ragnhild

 11. Hei Ragnhild!
  Det var jo pussig at den ikke låser seg opp ved hjelp av låseknappen. Prøv å trykke menytasten (den eneste tasten rett under skjermen), deretter velg Opphev lås. Hvis ingen ting hjelper så er det bare å slå av telefonen ved å holde av-knappen inne litt. Når du har slått på telefonen igjen kan du prøve å låse skjermen og låse den opp igjen med låseknappen for å se om den virker igjen.

  Kan være at du ikke har siste versjon av firmware. Sjekk om det finnes firmware-oppdateringer til telefonen din ved å koble mobilen til PC’en og bruk Ovi Suite, der blir det automatisk sjekket for oppdateringer. Eller så kan du oppdatere direkte fra telefonen ved å velge Meny/Programmer/Pr.vareopp.

  Lykke til!

 12. Lotte says:

  Tusen takk for raskt og godt svar Lars! Ja, jeg har lært 🙂 Kan hende jeg stikker innom siden din ved flere anledninger, men definitivt ikke med samme problem 😉

  Ha en fin helg, snart!
  Lotte

 13. Utrolig bra ! ! Kan N8-eiere spørre deg, helt gratis, om ting vi lurer på?
  Jeg hadde en stund Samsung Wave, fikk solgt den. Support er helt krise. Nå altså N8. Nokiasupporten er bra !
  Det gikk ikke å bluetoothe kontakter og annet til N8 fra 6700, jeg brukte tomme SIM-kort. Men det er svært tungvint og mange klikk for å sende m blåtann enkelt-kontakter manuelt fra N8. Vet du også noe om dette?
  Kanskje blir alt mye bedre med Anna ! !

  L.

 14. Hei!

  Hyggelig at du liker blogginnlegget. Tanken bak det var nok bare å vise hvilket inntrykk jeg har av Nokia N8 og etterhvert spe på med tips om bruk, ikke å drive brukerstøtte. Det får Nokia ta seg av 🙂 Men når jeg får hyggelige henvendelser på bloggen så svarer jeg naturligvis på dem. Helt gratis. Såfremt jeg vet svaret.

  Så til spørmålet ditt: Nokia N8 (og enkelte andre Nokia) har en kjekk funksjon for å overføre kontakter, bilder med mer fra gammel telefon til ny. På N8 velger du Meny/Programmer/Verktøy/Tlf.konfig/Dataoverføring. Hvis din gamle Nokia ikke har programmet så sender N8 den en melding med det, slik at du kan få overført. Du må ha bluetooth aktivert. Følg anvisningene.

  Et tips til når du ønsker å overføre fra N8 med Bluetooth til en annen enhet: du trenger ikke sende f.eks. ett og ett bilde, du kan markere flere og sende dem samtidig over.

  Lykke til!

 15. Jeg håper at Anna inneholder forbedringer på f.eks. disse funksjonene:
  Når jeg vil sende visittkort, altså bare nummer og navn på en kontakt, går dette ikke uten mange klikk på N8. Jeg har ikke fått det til.
  På mine gamle Nokiae trenger jeg f.eks. 5 eller syv klikk.
  Kjapt, det.
  På de gamle får vi signal hvis vi er i ferd med å programmere en alarm til tidspunkt som er passert. Kjekt.

  Men Lars TS er en superkilde til å lære N8. Jeg skal ringe Nokiasupport når det er noe. For det er det.
  Min venninnes N8 er f.eks. kontinuerlig opptatt, selv om den ligger i ro på bordet.

 16. Frank says:

  N8 har jo en fantastisk batterikapasitet. Har ennu ikke prøvd den, men den ligger i posten nu.

 17. Hei Frank!

  Gratulerer med ny mobil, du har gjort et godt valg med Nokia N8! Anbefaler deg å installere Nokia Ovi Suite med en gang på PC’en, deretter koble til din N8 og sjekk for oppgraderinger.

  Ja, batteriet er veldig bra på N8. Naturligvis avhengig av bruk. Har forresten et eget innlegg om blant annet batteri på mobiler.

  Lykke til med din N8!

 18. LarsB says:

  Hei, og takk for interessant lesning. jeg har hatt n8 siden januar, men har lært mye av å lese denne bloggen.
  har du forsøkt SPB mobile shell? jeg har brukt det i noen måneder og er kjempe fornøyd. litt dyrt, men endrer brukervennligheten enormt. den kan prøves gratis i noen dager før du eventuelt kjøper fullversjonen. finnes selvfølgelig i ovi butikken.

 19. Hei LarsB!

  Takk for at du liker blogginnlegget mitt om Nokia N8, og takk for tipset! Jeg har hørt om SPB mobile shell, men har ikke prøvd det ennå. Mulig jeg må gjøre det.

  Jeg prøver å tilpasse grensesnittet til N8 slik det er nå med diverse widgets (spesielt Favorite Apps er nyttig) og skreddersying av de tre startskjermene. Har blitt så vant med oppsettet mitt nå at jeg rett og slett liker det 🙂

  De som vil prøve SPB mobile shell kan gjøre det her

 20. Grethe Wauer Eriksen says:

  Hei. Jeg har kjøpt meg 1 Nokia N8 og er svært fornøyd med den, men jeg har et problem som ingen klarer å hjelpe meg med. Har ringt Nokia support og Telenor mobil, men ingen finner ut av det. Den første måneden som jeg hadde den virket E posten som den skulle, men plutselig her for noen uker siden så ble den borte! Jeg har prøvd alle de råd jeg har fått med å koble opp en ny E postkasse, har online fra Telenor. Men når jeg kommer helt til siste skrittet etter å ha skrevet inn brukernavn og passord så får jeg tilslutt meldingen: Tjenesten er ikke tilgjengelig. Vennligst prøv igjen senere. Jeg har prøvd med jevne mellomrom nå i disse ukene, men får den samme beskjeden hver gang. Jeg er veldig takknemlig hvis du kunne finne ut av dette problemet for meg, for det er irriterende å ikke kunne få lest E post meldingene mine via mobilen. Hilsen Grethe W E

 21. Hei Grethe!

  Fint at du er fornøyd med din N8, men selvfølgelig kjedelig å ikke få lest epostene. I og med at du allerede har vært i kontakt med både Telenor og Nokia så regner jeg med at det meste er prøvd. Jeg har ikke Telenor epost, har dermed ikke prøvd dette på min egen N8. Men slik gjøres det:
  Velg Meny/Programmer/E-post
  Velg Legg til en e-postkasse
  Velg Ny
  I denne menyen må du velge Annen siden du benytter Telenor. Hotmail, Gmail, Yahoo med flere har som du ser automatisk oppsett. Mens andre leverandører må settes opp manuelt.
  Når du blir bedt om det:
  Skriv inn ditt kontonavn (brukernavn)
  Skriv inn din epost-adresse (xxxx@online.no)
  Skriv inn ditt brukernavn
  Skriv inn ditt passord
  Hvis du blir bedt om å fylle ut utgående epost-server: smtp.online.no
  Hvis du blir bedt om å fylle ut inngående epost-server: pop.online.no

  Vet at enkelte blander brukernavn med epost-adresse, så her er det viktig å fylle ut korrekt informasjon. Men for noen brukere er begge det samme, altså epost-adressen er også brukernavnet.

  I tillegg vil jeg tipse deg om at epost-progammet på N8 kan legges som en widget på en av de tre startskjermene, bare trykk og hold inne på et tomt felt på skjermen, når du får opp et plusstegn trykker du på det, velg deretter E-post fra listen over widgets. Dermed får du epost-kassen din på startskjermen. Du kan selvfølgelig legge til widget’en flere ganger hvis du har flere epost-adresser.

  Håper dette kan hjelpe deg. Det er naturligvis svært viktig at du fyller ut korrekt informasjon i forbindelse med oppsettet. Hvis du også har en Hotmail eller Gmail-konto kan du for moro skyld sette opp den bare for å se at epost-klienten virker som den skal.

 22. Hei!
  Dette var en god blogg, jeg lærte mye nytt om min mobil. Kanskje du kan hjelpe meg med hvordan jeg skal synkronisere kalenderen outlook med mobilen? Jeg får det ikke til via ovi.
  Igjen, mange gode tips på din side!

 23. Hei Lars.
  Jeg har vært inne på bloggen din før, og er stadig like glad for at sånne som deg finnes.

  Jeg tenkte å spørre Nokia care, men nå går jeg heller på deg. Jeg har til slutt begynt å bruke min N8, selv om jeg er for rastløs til å hele tiden vente på at skjerm skal fade inn, og på alle unødvendige toucher vi må gjøre.
  Når jeg spør Nokia care innbiller jeg meg at de bringer spørsmål videre til gutta som holder på å lage oppdateringen Anna. Jeg tar antakelig feil.
  A) Når man skal skrive sms, det være helt ny sms, eller svare på en, så må man innom den sorte siden hvor ingenting kan gjøres, annet enn å klikke videre til skrivefeltet.
  Idiotisk, aldeles latterlig. Kan denne velges bort? Denne omveien forsinker skriving av meldinger.

  B) Når man sitter med f.eks. 350 sendte tekstmeldinger, og vil slette f.eks. 214 av disse,kan man ikke gjøre dette med telefonen. Det går ikke å merke bare noen.
  Har jeg rett?

  c) Men noe som tar kaka, hvis jeg har rett. Og jeg har to venner som også har kjøpt N8, og som sliter med å venne seg til at alt tar to-tre sekunder ekstra. De har til og med tatt i bruk sine gamle Nokiaer igjen.
  Altså: når jeg skriver sms, og vil sende et nr som finnes i kontakter, hvorfor er det ikke som i f.eks. 6700, hvor man kan insert kontaktdetaljer. Det tar ca halvannet sekund med en 6700.
  Finnes det metode med N8?
  Har jeg kanskje hoderystende gitt opp å prøve å finne ut av disse idiotiske manglene? Men jeg er ikke den eneste…

  Jeg så at en av kommentarene er fra en som har oppdaget nye og gode sider ved sin N8, og jeg håper at jeg husker å gå inn for å lese hva han skriver.
  Joda, kameraet er godt, men har noen funnet ut av hvorfor det er cirka umulig å trykke “pause” når man filmer. Selv med et fjærlett kort touch, blir det ikke pause.
  Hardware er der for ever, og heldigvis kan jeg trykke meny med begge hender. Men det tungvint med venstre hånd. Og når N8 ligger på bordet, vipper den når jeg trykker meny. Ikke så sexy.
  Sannsynligvis gidder ingen å ordne slik at vi kan få WIndows i våre N8.
  Og stadig ser vi alle frem mot den store oppgraderingen, og et liv med færre N8-irritasjoner.

  vhf

 24. Hei Elisabeth,

  Hyggelig at du liker bloggen!

  Jeg benytter ikke Outlook selv, men har noen tips du kan prøve:
  – Først og fremst pass på å ha siste versjon av Ovi Suite (3.1.0.91) installert
  – Deretter sjekk i Ovi Suite at MS Outlook er valgt i Verktøy/Alternativer/Kalender og oppgaver
  – Så kan du prøve å starte Outlook, velge Hjelp deretter Office diagnose, deretter start Ovi Suite, velg Synkroniser/Reparer synkronisering, deretter Synkroniser nå

  Håper dette kan hjelpe.

 25. Hei Morten,

  Hyggelig at du vender tilbake til bloggen min. Får håpe at noen fra Nokia også leser den, kanskje de kan lære litt 😉

  Her var det mye å ta tak i, skal prøve å svare på det meste.

  Hva mener du med at du “hele tiden må vente på at skjermen skal fade inn”? Hvis skjermen er i hvilemodus/stand-by er det jo bare å åpne den med låseknappen. Da åpner startsiden seg umiddelbart. Ellers er det jo bare å trykke Meny-tasten og deretter Lås opp. Går ut fra at du har siste versjon av firmware. Jeg har ingen problemer med å måtte vente på at skjermen skal “fade inn” på min N8.

  A) SMS: Du nevner at man må innom en “sort side hvor ingen ting kan gjøres”. Er ikke sikker på hvilken side du mener, men jeg har SMS som snarvei på startsiden, når jeg trykker på symbolet for SMS må jeg deretter velge Ny melding, deretter står markøren i Til feltet. Der er trikset å trykke på Til, da får du opp adresselisten og kan velge hvem du vil sende til.
  MEN det finnes en raskere måte å sende SMS på: trykk på Kontakter (går ut fra at du har dette som snarvei på startsiden), trykk og HOLD INNE på kontakten du vil sende til, deretter velg Send melding. Det må da kunne sies å være en rimelig rask måte å skrive en melding på?

  B) fortsatt SMS: Det går fint an å merke noen meldinger, men det er litt tungvint når vi snakker om mange (f.eks. 215). Som du sikkert vet kan du merke en enkelt SMS og slette den eller merke alle og slette dem. Snarveien for å gjøre dette er å trykke og HOLDE INNE på SMS’en du vil merke, deretter velge Merk i menyen. I Samtaler kan du slette alle SMS’er du har utvekslet med en kontakt i den spesielle samtalen, det er en slags “snarvei” for å slette noen SMS’er. Ellers må du nok bruke Ovi Suite og velge flere SMS’er der samtidig.

  C) Hvis jeg forstår deg rett så ønsker du å legge inn et nummer fra en eller annen kontakt i selve SMS’en, altså ikke nummeret til den du sender til. Må innrømme at det ikke er noe jeg ofte har behov for å gjøre, men ser at det ikke finnes noen direkte løsning for det. Det eneste måtte være å gå inn på kontakten først og kopiere nummeret derfra for deretter å starte SMS’en og lime inn nummeret der. Man kan eventuelt velge Alternativer/Legg til innhold og deretter velge Visittkort, og deretter velge kontakten man ønsker. Men da blir meldingen gjort om til en MMS.
  Hvis jeg har misforstått problemet og du mener å legge inn nummeret til den du skal sende til fra kontakter så se A).

  Pause ved videofilming: det er da ingen problem? Er da bare å trykke Pause nederst til høyre. Deretter trykk Fortsett når du vil fortsette. Har i hvertfall ingen problemer med det på min N8.

  Meny-knappen. Ja, den er nede til venstre og som du er inne på er det lite å gjøre med det. Jeg er vant med det og trykker den lett med venstre eller høyre tommel ved behov. N8 kan nok vippe når man trykker hardt på meny-knappen. Men når samtidig vet at man har et 12 megapixel Carl Zeiss-kamera, så skjønner man at dette nødvendigvis må stikke litt ut på baksiden 😉 Jeg har forresten kjøpt en original Nokia silikonbeskyttelse som ligger rundt telefonen, det beskytter telefonen men den hindrer også at den vipper når den ligger på bordet og man trykker på den. Men her finnes det naturligvis en kjekk snarvei, som enkelt og greit er å lage nettopp en snarvei til Meny på startsiden. Da kan du trykke på Meny-ikonet med hvilken som helst finger pluss at telefonen ikke vipper 🙂

  Windows Phone 7 på N8: det kommer nok ikke til å skje. Nå i august (riktignok kraftig forsinket) kommer ny versjon av Symbian, nemlig Anna. Deretter kommer en versjon som kalles Bella. Symbian blir støttet og oppgradert frem til 2016, så all skremselspropaganda om at Symbian er død og ikke blir støttet er feil. I tillegg er det slik at de fleste ikke sitter med samme telefon i noe særlig mer enn et par år. Til høsten kommer en rekke nye Nokia-modeller med Windows Phone 7. I tillegg er straks Nokia N9 her med MeeGo. Så det skjer masse spennende utover. Og for de som er godt fornøyd med N8 (som meg) så kan vi glede oss til de kommende oppgraderingene 🙂

  Du får tipse kompisene dine som har N8 om dette. Alt tar ikke “to tre sekunder ekstra”, det finnes snarveier for det meste. Lykke til!

 26. Siste rykte om Symbian Anna er at oppgraderingen skal komme rundt om 22. august. Datoen kan variere avhengig av operatør. Jeg ser som tidligere nevnt frem til denne oppgraderingen, og også til neste oppgradering som kalles Belle. Den tror jeg kommer rimelig raskt etter at Anna er sluppet. Begge disse oppgraderingene bringer med seg så mye nytt at N8 (og de andre Symbian^3 modellene E7, C6-01 m.fl) kommer til å oppleves som noe helt annet enn da de ble sluppet på markedet for over 1 år siden.

  Mange vil si at dette er for sent, N8 er allerede en “gammel” modell. Vel, med Anna kommer raskere, bedre menyer, bedre skjermtastatur, moderne ikoner, bedre kameragrensesnitt med mer. Ja, det er en “eldre” modell, men spesifikasjonsmessig er den fullt på høyde med det meste i dag (bortsett fra prosessoren på 680 MHz – som forøvrig ikke direkte kan sammenlignes med f.eks. en Android-modell med 1 GHz prosessor da OS’ene er svært forskjellige). N8 har i tillegg en dedikert grafisk prosessor GPU.

  Symbian er ikke død ennå, operativsystemet skal støttes til 2016. Da er N8 gammel da 😉

  Jeg kommer til å oppdatere dette blogginnlegget når Anna dukker opp.

 27. Hei flinke du. Jeg må nok en dag det regner finne ut av widgets og apps. Nå har jeg fire slike oppe, og har ikke fått til fler. Først skal jeg spørre på et verksted om mitt serienummer har dårlig batteri. Har du noen kunnskap om dette? “Nokia care” svarte at dette kan være tilfelle, for min N8 er stadig dønn tom. Over natten. Kanskje med GPS på eller annet, men oftest ikke slik. Derfor har jeg alltid med en ekstra liten mobil, for sikkerhets skyld. Tungvint.
  Så skal jeg vente på Anna.
  Deretter skal jeg prøve å lage slike startsider som på dine bilder. Og håpe at den sorte siden som kommer opp ved tekstmeldinger blir borte, for den kan ikke brukes til noe som helst. Den er bare et unødvendig klikk. Og nye sekunder venting.
  Min gode venninne fikk levert tilbake sin N8. Hun ble sur hver gang hun brukte den. Den slo seg av, og alt mulig annet dumt. Hun hadde den til rep tre ganger.
  Min låser seg stadig, – alt står bom.

  Så det er godt at din side finnes.

  m

 28. Tenk at det finnes en som deg, som av og til setter seg ned for å svare på spørsmål fra bl.a. meg, – jeg som ikke setter meg ned for selv å finne ut av spørsmålene. Og så får du ikke noe ekstra fra Nokia. Du sørger jo for at folk kjøper N8, og kanskje ikke selger sin (jeg har gitt opp å selge min.) Du burde få en ny modell for å komme med dine forslag før den går i salg.

  Jeg lagrer ting på Ovi, selv om jeg ikke aner om jeg finner dem igjen hvis det trengs.
  Jeg laster i tillegg fortsatt inn bilder med bluetooth, for der kan jeg finne dem om jeg vil sende et.
  Det er som min venninne som leverte inn sin N8: Hun orket ikke bruke halve livet på å sette seg inn i merkelige kommandoer og prosedyrer, og å vente i 3 – 9 sekunder for de enkleste kommandoer.
  Men mens jeg venter på Anna har jeg enda et dumt spørsmål: Hvor mange klikk på min pc må jeg gjøre for å kunne vedlegge en mail et videoklipp fra min N8 som er lagret i Ovi. Om dette er i Finland eller på min harddisk vet jeg ikke. Det går langsomt.
  Derfor laster jeg inn også til mine dokumenter disse klippene. Så kan de også ligge i Novi til evig tid.
  Og til høsten kanskje jeg finner ut av startside-opplegget. Hvorfor kan ikke Nokia bare herme etter Apple?

  Jeg håper at du holder ut, og at vi alle får en lysere fremtid med Anna og Bella. Og heldigvis har jeg min 6700 som alltid er med. Jeg får unna fem smser med den før jeg rekker å finne mottaker på N8.

  morten b

 29. Hei Morten,

  Hyggelig at du finner “trøst” i mitt blogginnlegg, men kjedelig at du plages såpass med din N8.
  (Bare for å ha det nevnt igjen: jeg jobber ikke for Nokia eller noen andre som evt. skulle ha et utbytte av at jeg er en fornøyd N8-bruker).

  Ser du har lagt ut spørsmål et par ganger, jeg svarer på begge her.

  Batteri Har ikke noe kjennskap til at det skal være spesielt dårlig batteri på N8. Med heftig bruk (Internett, kart/GPS, diverse widgets online, musikk, kamera – store deler av dagen) må du regne med at du må lade etter en hel dags bruk. Les forøvrig et eget blogginlegg jeg har laget om nettopp strømsparing på smarttelefoner. Et par kjappe tips: trykk på batteri- og nettverksikonet øverst til høyre på skjermen, trykk så på batteriet og velg aktiver strømsparing NB! Dette slår av bl.a. 3G. Det andre tipset er å slå av Widgets ved å velge Innstillinger/Widget til offline

  Generelle problemer Du nevner at både din og din venninnes N8 slår seg av eller stadig låser seg. Jeg har ikke hatt slike problemer med min N8. Men som en generell løsning anbefaler jeg deg å først ta backup av telefonen i Nokia Ovi Suite, deretter nullstille den med Meny/Innstillinger og Telefon, deretter Telefonbehandl./Fabrikkinnstill./Gjenopprett. Telefonen blir nullstillet til fabrikkinstillinger og starter på nytt. Etterpå kan du restore backup’en hvis det blir behov for det. Hvis det ikke bedrer situasjonen så får du enten vente på Anna-oppgraderingen eller levere inn telefonen. Kan jo være at både du og din venninne har fått en “B-telefon”. Uansett har dere garanti på den, så riktig prosedyre er å kontakte stedet du kjøpte den og klage der.

  Ovi synkronisering og Nokia Ovi Suite Når det gjelder synkronisering til Ovi så kan man bare synkronisere kontakter, notater og kalender. Dette gjøres direkte på telefonen fra Meny/Innstilinger og Tilkobling/Dataoverføring/Synkronisering. Der kan du sette opp hva som skal synk’es og hvor ofte. Disse dataene må du regne med er lagret langt inne i de dype finske skoger.
  Bildene og videoene du lagrer i Nokia Ovi Suite blir derimot lagret lokalt på din PC, disse synkroniseres automatisk når du kobler N8 til PC’en, eller manuelt hvis du har valgt det.
  Hvis du starter Ovi Suite på PC’en og deretter klikker på Bilder på menylinja, så får du i tillegg til bildene også en oversikt over videoene. Høyreklikker du på en video kan du velge Åpne filplassering.., da vil du få se hvor den er lagret på PC’en (som regel i din standard bilde/video-mappe).

  Video via epost For å sende en video som et vedlegg i en epost kan du i samme meny, altså ved å høyreklikke på videoen i Ovi Suite, velg Åpne filplassering.., velge Send til og deretter velge epostmottaker.
  Forøvrig er det enkelt å sende videoen som vedlegg i en epost direkte fra mobilen. Velg Meny/Videoer, deretter trykker du og holder inne på videoen du vil sende, så velger du Send, så velger du Via epost (eller Bluetooth, MMS). Dette forutsetter naturligvis at du har satt opp en epostkonto på din N8.

  SMS Forstår ikke helt hvorfor dere synes det er vanskelig å sende SMS med N8? Er jo som jeg tidligere har nevnt bare å trykke på Meldingsikonet (eller velge Meny/Meldinger), deretter Ny melding, deretter trykker du direkte Til:-knappen, da får du opp hele adresselisten og kan velg en eller flere mottakere.
  Eller enda lettere: trykk på Kontakter, trykk og hold inne på den kontakten du vil sende melding til, velg Send melding. Enkelt og greit!

  Startsider Har forklart i blogginnlegget om startsidene (som det er tre av). På disse har du snarveier til forskjellige programmer, og du kan ha live widgets med for eksempel vær eller sosiale medier. På startsidene kan du legge til/fjerne/flytte widgets eller annet innhold ved å trykke og holde inne på et av elementene, deretter dra de dit du vil. Du kan ha inntil 6 elementer på en startside, et element kan bestå av fire snarveier eller en widget. Les mer i bloggen her eller i bruksanvisningen. Det er faktisk enkelt å bruke og å endre startsidene. Du kan laste ned widgets og temaer fra Nokia Ovi Store. Der finner du også temaer med de nye Anna-ikonene.

  Håper dette kan hjelpe. Jeg tillater meg forøvrig å anbefale bruksanvisningen, den bør leses 😉

 30. TUSEN TAKK! !
  Vi er heldige som får slike utførlige, detaljerte svar fra en tålmodig lærer.
  Jeg blir litt flau, når jeg leser et så godt, pedagogisk riktig og innholdsrikt svar, på et av mine ganske dumme spørsmål. For, om jeg hadde brukt litt av det jeg har fått utlevert, ville jeg nok ha greid å finne ut av det meste, ved å plundre og prøve og lese.
  Og jeg kommer til å ha tvillingabonnement, og en 6700 å ha med når jeg ikke trenger den store.
  Å sende en lynkjapp melding eller en kvikk telefonbeskjed vil alltid gå på mindre enn halve tiden med den lille telefonen.
  Så får jeg finne ut av om det sorte feltet man ikke kan skrive på, som bare er en liten omvei på vei til å skrive en sms, – om det sorte feltet kan unngås.
  Mens vi venter på Anna og Bella. Deretter sjekker jeg batteri og om skjermen er så følsom som den skal være.
  Morten B.

 31. Hallo !
  Så fant jeg ut at N8 lager bra videoer (opptak av konsert vi hadde) i STEREO! Overraskelse. Hvor er mik nr 2? Bra lyd (til telefon å være) i høyeste oppløsning.
  Nå finne ut av hvorfor hele greia stopper når jeg f.eks. klikker Applications. Det har hendt at jeg må slå helt av.
  Men det sorte feltet før sms kommer opp samme hva jeg gjør. Vi venter på ANNA ! !
  Det tar jo for lang tid å trykke Meny og vente. Og vente på displayet som skal bli lyst.
  Men det er en knalltelefon, som blir knallere når Anna har gjort den kjappere. Hvis det går.

 32. Finn Aspelund says:

  Hei!
  Jeg har installert Anna og er godt fornøyd! Men – jeg får ikke split-screen når jeg skal svare på meldinger! Jeg har sett at dette er et problem for mange som har asiatisk tegnsett, men jeg bruker norsk som språk. Kjenner du til dette problemet og har en løsning klar? På forhånd takk :))

 33. Hei Finn,
  Fint at du liker oppgraderingen. I løpet av høsten (nærmere jul?) kommer Symbian Belle som oppgradering til N8 (og c6-01, C7, E7, X7), Belle ble lansert sammen med tre nye smarttelefoner fra Nokia i går, jeg skrev litt om det her.
  Anna har fortsatt ikke kommet til min N8, så jeg får ikke sjekket problemet med split-screen selv. Men som du skriver så har enkelte asiatiske tegnsett problemer med spilt-screen, og det loves forbedringer i kommende oppgraderinger for dem.

  Har imidlertid funnet en løsning som skal ha hjulpet for enkelte brukere, nemlig en avinstallasjon av to programmer (dette gjør du naturligvis på eget ansvar):
  Aller først: TA BACKUP! Deretter velg Meny/Innstillinger og Programbehandling. Velg Installerte progr. Trykk deretter og HOLD INNE på Conversation Appl, velg deretter Avinstaller. Gjør deretter det samme med Conversation Server. Ta så en omstart av telefonen, prøv om split-screen virker.

  Fint om jeg får en tilbakemelding på hvordan det gikk 🙂

 34. Finn says:

  Hei!
  Dette fungerte flott! Split-screen i både portrett- og landskapsmodus 🙂 Så får jeg bare håpe at ikke andre deler av systemet “lider” under avinstalleringen…
  Takk for hjelpen!

 35. Hei igjen,
  Conversations-app’ene er Samtale-funksjonen i meldinger. En ny versjon av disse skal følge med Anna-oppgraderingen; de to du slettet “hengte igjen” fra Symbian^3.
  Hvis du nå trykker meny-knappen, deretter velger Meldinger så får du opp alt som har med SMS å gjøre: Ny melding, Samtaler, Innboks, Sendte meldinger osv. Trykker du Samtaler får du opp en oversikt over de kontaktene du har samtalet med ved hjelp av SMS. Trykker du på en av samtalene, så får du opp en trådet liste over SMS’er utvekslet med en bestemt kontakt. Dette er et veldig flott funksjon fordi du direkte fra tråden kan svare på en SMS, og du har hele oversikten over SMS’ene sendt til samme person.

  Test dette, hvis Samtaler virker skal ikke de avinstalleringene jeg anbefalte ha påvirket systemet. Annet enn at spilt-screen virker 🙂

 36. Finn says:

  Flott, Lars!! Det kom også et nytt “Anna-ikon” for Samtaler på startskjermen. Det funker helt som du beskriver. Dette begynner virkelig å bli bra 🙂

  Blir spennende å se hva som kommer på neste oppdatering. Håper Skype nå kan lage en skikkelig variant hvor vi også kan få bruke kamerafunksjonen!

 37. Jeg drømte selvsagt, da jeg trodde at N8 gjør stereo lyd. Jeg hadde filmet fra en spillejobb, men også brukt en Zoom HQ3dh, og bare lastet inn filene. Og blandet dem.
  Men det hadde ikke kostet stort å lage stereo lyd, hvis en mobil har to miker, som f.eks. SE Neo og andre.
  Vel.
  Jeg spør Care om jeg er i en gruppe som fikk dårlige batterier. Bl.a.

  ha bra kveld!

 38. Bra! Da fikk jeg bekreftet at split-screen problemet er løst uten bivirkninger.

  Ja, hadde gjort seg å få kamerafunksjonen i Skype i drift på N8. Jeg har litt tro på at det kan skje, siden Microsoft har kjøpt Skype og Microsoft og Nokia nå samarbeider på mobilfronten (da med Windows Phone OS’et). Kan jo hende at de orker å oppdatere Skype-app’en for Symbian også. Vi kan håpe.

 39. Hei igjen Morten,

  N8 har to mikrofoner som gir det vi må kunne kalle svært god lyd ved videoopptak, ihvertfall til mobiltelefon å være. Den ene er den lille åpningen nede til høyre rett i underkant av skjermen, den andre er bak rett i underkant av høyttaleren. Høyttaleren må forøvrig også kunne sies å gi veldig god lyd til å være så liten.

  N8 har også USB On-The-Go som gjør at du kan koble til diverse utstyr via den medfølgende USB-overgangen. Dette inkluderer utstyr som mikrofon eller annet audioutstyr som for eksempel USB stereo-høyttalere. Eller tastatur og mus som jeg har nevnt i innlegget.

  Litt mer om N8 og lyd: N8 har full implementering av Dolby Digital Plus. Det er altså ikke en “strippet” versjon men full pakke akkurat som man finner på et surroundanlegg i stua. N8 tilbyr dermed 5.1 surround lyd ved avspilling når du kobler telefonen til HD-TV’en med HDMI-kabelen og ser en film.

  Så når det gjelder både lydopptaks- og spesielt avspillingsmuligheter er det få mobiltelefoner som kan måle seg med Nokia N8.

  Når det gjelder batteriet på din N8 så forslår jeg først en oppgradering til Anna, deretter at du overvåker batteriet med Nokia Battery Monitor 2.0 som du enten kan laste ned fra Ovi Store eller her. Da kan du etter noen dagers bruk se hvilke applikasjoner som bruker mest batteri. Hvis batteriet holder mindre enn ett døgns normalt bruk så får du vurdere å kontakte service.

 40. Sofie says:

  Hei!
  Jeg har en nokia n8, men har slitt lenge med å få ovistore til å fungere. Jeg har laget en bruker på ovistore, men når jeg bestiller apps og skal motta en sms med koblingen, så får jeg den ikke? vet du hva dette kan være?

  Hilsen fortvilet nokiaeier!!

 41. Hei Sofie,
  Det er flere måter å få apps til telefonen på når man bruker Ovi Store.

  Fra nettleser på PC
  Ut fra det du skriver her virker det som du benytter Ovi Store via en nettleser. For at du skal få SMS’en med koblingen tilsendt er det selvfølgelig viktig at din Nokia-konto er korrekt satt opp med riktig telefonnummer. Når du går inn på http://store.ovi.com og logger på, så kan du velge Konto og deretter sjekke at det står ditt nummer med +47 foran (landskoden til Norge), altså +47xxxxxxxx Velg Rediger mobilnumre hvis det er feil. Etter det skal det bare være å velge Send til mobil ved applikasjonen du ønsker, deretter får du opp et skjermbilde hvor du også får muligheten til å korrigere nummeret. Følg anvisningene.

  Tips: Hvis du starter Ovi Suite-programmet først på PC’en og deretter kobler til mobilen via USB-kabelen, så får du et valg i Ovi Store i nettleseren på PC’en om Last ned til PC. Prøv det om ikke SMS-opplegget virker. Eller istedet for SMS.

  (Har du ikke Ovi Suite på PC’en så finner du siste versjon her. Last ned og installer, følg anvisningene. Koble deretter mobilen til og synkroniser. Deretter kan du gå i Ovi Store og sende app’er direkte til mobilen.)

  Fra Ovi Store på mobilen
  Dette er den enkle måten siden man ikke er avhengig av PC. Du bare starter Ovi Store ved å velge Meny, deretter Butikk på din N8. Logg deg på med ditt Nokia brukernavn og passord, deretter er du inne og kan laste ned de applikasjonene du måtte ønske. Oftest starter installasjonen av seg selv, dette ser du når filen har blitt lastet ned; starter ikke installasjonen så trykk på filen som ligger nederst i skjermbildet. Ved å bruke Butikk på mobilen så slipper du å få tilsendt SMS med link.
  NB! Bruker du mobilen til å laste ned app’er direkte så kan det koste litt hvis du ikke har den koblet opp mot et trådløst nett. Spesielt hvis du laster ned større spill eller filmer.

  Fint om du forteller hvordan det gikk!

 42. Hei tålmodige forsvarer av N8!
  Nå skal jeg snarest til et verksted, enten i Vika eller i Sandefjord.
  I dag søndag kl 0800: Min N8 ferdigladet (installert Battery Monitor, som du sendte meg, takk!),
  Jeg dro avgårde. Ingen samtaler med N8, men den var påslått.
  Ca 1200 én kort samtale, N8 ble liggende påslått i bilen.
  Ca 1400, jeg filmet en kort videosnutt på 33 sekunder, deretter ca 20 minutters “Angry birds”, (min datter).
  Så tok jeg 10 bilder, viste videosnutten, filmet i ca 10 sekunder til.

  Kl 1830 er det 9 – NI – prosent igjen av batteriet! Jeg sjekker batteri monitoren. Altså: i praksis tom for strøm.
  Det har altså ikke vært snakk om mange apper gående, jeg sjekker jo dette, siden ingen av dem går i dvale uten bruk.
  Så skulle jeg kjøre i to timer, og glad er jeg for at jeg har med min 6700 pluss enda en. (Simpell, tro det eller ei). Hvis ikke hadde jeg vært uten telefonen, som jeg betalte bra for å få tak i.
  Så jeg må simpelthen til verksted for å få sjekket om dette er en mandagstelefon. Det kan jo hende at de sov på fabrikken den dagen de monterte min.
  En ubrukelig telefon, rett og slett.

  Men andre er nok heldigere enn jeg er.

  Åh, det var deilig å få fortalt dette. Skal melde også til Care, men det hjelper jo ikke.

  morten

 43. Jeg er ingen “forsvarer” av N8, kun en fornøyd og interessert bruker. N8 forsvarer seg godt selv 🙂

  Jeg anbefalte Battery Monitor 2, poenget med det var at du skulle se hvilke applikasjoner som trekker mest strøm. Det kan være at du har widgets (som f.eks. vær) som sjekker med jevne mellomrom og som ofte benytter både nettverk og GPS, begge deler trekker strøm. Det kan være at du har en eller flere epost-widgets som (avhengig av instillingene) sjekker epost titt og ofte. Det kan være at du har installert applikasjoner som sjekker mot nettet eller som går i bakgrunnen uten at du er klar over det. Totalt kan dette medføre mye bakgrunnsaktivitet på telefonen som belaster batteriet brukbart. Er det applikasjoner som du ikke benytter så kan du bare avinstallere dem.

  Et siste tips fra meg er at du først tar backup via Ovi Suite, deretter foretar du en gjenoppretting av fabrikkinnstillinger på telefonen: Meny/Innstillinger og Telefon/Telefonbehandling/Fabrikkinstillinger/Gjenopprett. Med dette får du fjernet “rusk” i systemet.

  Om du ikke allerede har gjort det så bør du deretter oppgradere til Anna, det gjør du via Ovi Suite.

  Synes du fortsatt at du har “en ubrukelig telefon” synes jeg (som jeg har sagt til deg før) at du skal henvende deg dit du har kjøpt den.

  Forøvrig vil jeg si at hvis det er lang batteritid du i hovedsak er ute etter så er kanskje ikke en avansert smarttelefon det rette for deg, de aller fleste modellene uansett merke sliter med å holde mer enn en dag eller to (avhengig av bruk). Jeg har ikke noe mer å tilføye i forhold til dine problemer med din N8.

  Lykke til!

 44. Du er god. Alt du sier er perfekte svar.
  Jeg skal sjekke tingene. Men når N8 har vært avslått (strømstopp) er vel alt på null?
  Sjekker ikke vær, ikke gps, – men jeg skal finne ut av det. N8 gjør så mye bra, dessuten har jeg den jo. Må bruke den. Og også andre smarttlf-modeller/merker er trege.
  Det verste er nok alt styret med kameraet, de fleste motiver er borte innen jeg har ventet på klart kamera. Og “pause” funker av og til.
  Anna ble installert kvelden hun kom. Jeg drar på verksted med N8. Men å finne ut alt det avanserte som du forteller at N8 kan har jeg ikke ro til.
  Og jeg vil alltid ha med en ekstra mobil.

  m

 45. Janne says:

  Hei, flott side du har! Masse bra tips.

  Har fått et problem etter at den var på service. Fikk nytt hovedkort, ny imei og ny software. Alt var anderledes på telefonen, en del til det positive. MEN! Når jeg skriver meldinger, så kommer det opp et bittelite tastatur. Klarer jo ikke å skrive meldiger i det hele tatt. Kjenner du til dette?

  PS: til deg som batteriet ladet ut, etter at jeg oppdaterte programvaren via OVI så ble det borte 🙂

 46. Hei Janne!

  Takk for at du liker siden! Kommer muligens til å lage en ny side for N8 og Symbian Anna. Ihvertfall forklare de viktigste endringene, for det er som du er inne på en del nytt. Deretter lager jeg kanskje en for N8 og Symbian Belle, da Belle har mye nytt som er verdt å omtale. Belle ryktes det om skal komme til jul.

  Når det gjelder det bittelille tastaturet regner jeg med at du mener QWERTY-tastaturet i stående modus, altså det fulle tastaturet. Og ja, det er lite i stående modus. Det pussige er at mange etterlyste det da Nokia N8 ble lansert, hvorfor hadde den ikke et slikt?

  Vel, nå har N8 det men heldigvis så kan man veksle mellom QWERTY-tastatur og alfanumerisk tastatur. Det gjør du ved å trykke på Inntastingsmeny-symbolet under tastaturet (tre streker med en halv ramme rundt) og velge Alfanumerisk tastatur (eller QWERTY-tastatur om man vil bytte tilbake).

  Ellers kan jeg jo anbefale å bruke din N8 i liggende modus når du skal skrive inn mye, da blir QWERTY-tastaturet straks lettere å bruke. Jeg bruker ellers Swype en del, synes det er et godt tastatur. Men det kreves litt tilvenning. Lastes ned fra Ovi Store (last ned Swype, deretter Swype Norwegian for norsk tastatur).

  Håper dette kan hjelpe!

 47. Hallo. Du fortjener lønn fra Finland!
  Står det i manualen hvordan man finner serienummeret?
  Mange småting som ville være kjekt å få ordnet på N8. Går det å få til display PÅ når ladepluggen står i? Nå forsvinner displayet etter sekunder.
  Å, det er mye annet. Men jeg skal først høre med Care om serienummeret. De sa der at en del numre har dårlig batteri. Jeg har antakelig en sånn N8.

  Ha bra natt.

  m

 48. Jan Olav says:

  Hei.
  Er svært fornøyd med min N8, bortsett fra ved samtaler. Jeg hører godt, me den jeg fører en samtale med klager ofte på dårlig lyd og lurer på om det er dårlig dekning hos meg. Dette er ett problem som skjer ofte og på steder med god dekning. Har vært i kontakt med Nokia og Telenor, begge skylder på hverandre. Jeg må ofte ringe opp kunder eller andre fra min Classic modell med tvilling-sim for å føre en samtale.
  Har prøvd en periode uten dobbelmodus, merket ingen forskjell.

  Er det andre som har dette problemet?

 49. Hei Morten,

  He, he, du gir deg ikke… Har tidligere anbefalt deg og andre å lese brukermanualen. Ja, det står i den på side 117 hvordan man finner serie (IMEI)-nummeret: tast *#06# Eller du kan åpne luken til HDMI-porten, der står det også.

  Og nok en gang: lever inn telefonen hvis du har feil på den. Jeg har som nevnt i forrige svar ikke mere å tilføye når det gjelder dine problemer med din N8.

  Lykke til!

 50. Hei Jan Olav,

  God samtalekvalitet både for bruker og mottaker av samtaler har alltid vært et kjennemerke for Nokia, så også med N8. Har undersøkt litt og ikke funnet noe spesifikt om det. Hvis jeg forstår deg rett så bruker du både Telenor og Netcom, altså du har (minst) to SIM-kort som du veksler mellom?

  Det første som falt meg inn var å få byttet SIM-kort, men sjansen er vel liten for at det skulle være problem med begge kortene dine. Bare for å ha det gjort kan du jo prøve med et SIM-kort til en i familien og se om problemet vedvarer, da ved at du oppsøker et sted der du vet du har hatt samtaleproblemer tidligere.

  Videre ville jeg prøvd en tilbakestilling til fabrikkinnstillinger (ta backup først), se et par svar lengre opp hvordan det gjøres.

  Om du ikke har oppgradert til Anna ville jeg prøvd det også.

  Du har slik jeg forstår det prøvd med samtaler bare i GSM og deretter i dobbelmodus (GSM og 3G). Siden feilen fortsatt er der skulle man tro at det ikke har noe med nettet å gjøre. Det som gjenstår er da en teknisk feil på telefonen, jeg ville kontaktet enten Nokia Support eller de du kjøpte telefonen hos og forklart dem problemet hvis ikke noe av det jeg foreslår her hjelper.

  Lykke til, og fortell gjerne hvordan det går!

 51. Janne says:

  Der hjelp du meg, og så enkelt da… Hadde innbilt meg at det var noe annet .-). Sliter også med veldig dårlig dekning. Regner med å gå tilbake til Netcom, men kanskje jeg bør bytte sim kort først. Syntes at det er veldig mange som klager over dårlig dekning fra Telenor siden våres.

 52. Du vet alt mulig om denne telefonen! Og tåler dumme spørsmål.
  Om jeg bare hadde hjerne/ro til å finlese og prøve ut alt sammen. I stedet irriterer jeg meg over dårlig språk (hvor ofte i livet sier vi “enheten” i hver annen setning…).
  Men alt går sakte og skjermen funker ikke alltid. Verksted neste.

  m

 53. Hei Janne,

  Fint at jeg kunne hjelpe!

  Når det gjelder dårlig dekning så er det som du vet mange ting som spiller inn. Det første man må teste er å ha en annen mobil ved siden av sin egen med samme operatør (f.eks. Telenor). Har den ene mye bedre dekning enn den andre bør man naturligvis sjekke hva det kan være.

  Ja, som du sier kan det være en idé å bytte SIM-kort. En annen ting er at hvis du er i et område med dårlig dekning på 3G så er det lurt å bytte over til kun GSM, både for dekningens del men også for strømforbrukets del. Dette gjør du i Meny/Innstillinger/Tilkobling/Nettverk.

  N8 har antenne både i overkant av skjermen og i underkant av skjermen, og er en telefon som normalt gir god dekning der det er forhold for det. Men holder man tett rundt telefonen i over- og/eller underkant kan man påvirke slik at det blir dårlig dekning.

  Jeg har forresten hørt det motsatte når det gjelder dekning; at det kan være dårlig hos Netcom og god hos Telenor, sist leste jeg om det her. Men det er naturligvis enorm forskjell på hvor man er i landet. Noen plasser har Netcom svært god dekning, andre steder har Telenor det. Mens andre steder igjen leverer begge god dekning. Det blir aldri perfekt, ihvertfall ikke i Norge med alle sine fjell og fjorder 🙂

 54. Hei Morten,

  Er enig med deg i at språket i mange brukermanualer ofte er dårlig. Det skyldes i enkelte tilfeller at den er oversatt direkte til norsk fra et annet språk, ofte kan det virke som om oversettelsen deretter ikke er testet mot produktet. Det er flere grunner til at folk ikke orker å lese brukermanualen: latskap, dårlig språk men kanskje vanligst et stort hastverk med å ta det nye, flotte produktet i bruk!

  Når det gjelder skjermen som slår seg av/går i dvale så bør du sjekke innstillingene i Meny/Innstillinger og Telefon/Display/Tidsavbr: skjerm/tastelås. Der setter du hvor lang tid det skal ta før skjermen slår seg av/låser seg. Så kan du sjekke Meny/Innstillinger og Telefon/Display/Tidsavbrudd for lys hvor du stiller inn hvor lenge skjermen skal “stå på” før den slår seg av.

  Ta deg tid til å lese gjennom manualen og prøv de forskjellige innstillingene.

  Kom på en ting i forbindelse med at du opplever at batteriet tømmes fortere enn forventet: hvis du har dårlig dekning der du oppholder deg så påvirker det batteriet. En løsning kan være å slå av 3G når du er i et område med dårlig dekning. Se mitt forrige svar til en annen bruker her på bloggen.

 55. NokiaN8 says:

  Hei ! Lurer på om du kan hjelpe meg…. jeg har uheldigvise slettet noen bilder og videoer… skulle bare flytte de i diverse mapper og så har jeg vist trykket feil…. 😦 kan jeg få de tilbake på noe vis…. ? Håper det…

 56. Hei!

  Kjedelig uhell! Det er to ting som kan ha berget dine bilder og videoer:
  – Den ene er hvis du har brukt Ovi Suite på PC’en og synkronisert din N8 med den nylig. Da skal alle bildene og videoene ligge i dine standard bildemapper på PC’en.
  – Den andre er hvis du har kjørt backup av telefonen i Ovi Suite og valgt å ta med bilde- og videomappen. Da kan du restore backup’en tilbake til telefonen (velg kun bilder og videoer).

  Om du ikke har gjort noen av disse tingene er det dessverre lite å gjøre. Men heretter regner jeg med at du kommer til å bruke begge funksjonene regelmessig 😉

  Hvis du leter litt i kommentarfeltet her så finner du mer info om synkronisering og backup, ellers så anbefaler jeg deg å ta en titt i Ovi Suite.

  Lykke til!

 57. Hei Lars.
  Jeg har plaget Nils på Care med noen fæle spørsmål. Det MÅ være noe galt med min N8, så det blir å orke alt styret med å levere den inn. Og plutselig finner jeg ikke smser jeg har synkronisert med Finland. Jeg må vente til min 6700 er reparert.
  Må det virkelig ta 2,8 sekunder å skifte fra stills til video? Jeg har stilt inn på “sharing quality”,
  Og tilbake til still/image, ca 3 sekunder?
  Må det virkelig ta flere – fem til syv – sekunder å få tatt nytt bilde? Stilt på 3 megapix. I tillegg til at det er forsinket utløsning.
  Det må være galt, for N8 har jo prioritert kameraet.
  Kanskje noen har funnet ut av dette, og funnet en løsning.

  morten

 58. Hei igjen,

  Har tidligere foreslått for deg å levere inn din N8 hvis det er feil på den. Tror nesten det er mindre styr enn alt det styret du tydeligvis mener å oppleve med telefonen din.

  Så må jeg nevne noen ord om kameraet, siden du klager på det:
  – for det første: dette er en mobiltelefon med et kamera (ikke forvent hastighetene til en speilrefleks)
  – N8 har et 12 megpiksels kamera med Carl Zeiss linse og Xenon blits, i flere tester kåret til det beste mobilkameraet
  – Fra man trykker inn kameratasten til kameraet er klart tar det ca. 3 sekunder, iPhone 4 tar ca. 2.43 sekunder (5 megapiksel), HTC EVO tar 3.5 sekunder (8 megapiksel)
  – Å svitsje mellom kamera og video tar et par tre sekunder, helt naturlig
  – Å svitsje tilbake stort sett det samme, også helt naturlig
  – Fra du har tatt et bilde til du kan ta et nytt går det kanskje et sekund hvis du har slått av forhåndsvisning av tatt bilde. Det er nemlig det som gjør at det tar tid. Dette sjekker du i Valg/Instillinger/Vis tatt bilde
  – Har du på visning av posisjonsdata vil dette gjøre at GPS’en først må finne posisjonen, dette kan ta tid. Slå av her: Valg/Innstillinger/Lagre posisjonsinfo/Nei

  Ja, Nokia har absolutt fokusert på kameraet i Nokia N8, derfor har den fortsatt det beste mobilkameraet på markedet snart ett år etter at den kom ut. Og med oppgraderingen av Symbian til Anna ble bruken av kameraet enklere med bedre menyer og færre trykk for å endre innstillingene. I tillegg kom kontinuerlig autofokus ved videoopptak og ikke minst økningen til 30 fps ved videoopptak. Så ikke bare fokuserte Nokia på selve kameraet da de lagde N8, de følger opp med forbedringer i oppgraderingene av Symbian.

  Slik jeg ser det er det ingen feil med kameraet på din N8. Jeg anbefaler deg nok en gang, og for siste gang, å ta kontakt med stedet du kjøpte den og reklamer på telefonen. Hvis du er så misfornøyd så er nok ikke Nokia N8 noe for deg.

  Lykke til!

 59. Takk.
  skjønner at det må være så langsomt ved kamerabruk.
  Men hvorfor har Nokia forandret T9 til at komma kommer etter utropstegn?
  Må jeg tilbake til fabrikkinnstillingene for å fikse dette? Det har hele tiden vært først punktum, så ?, !, og ,.
  Ekstra klikk hele tiden. Og så har plutselig en del ord fått stor forbokstav. Ekstra klikk.
  Har du vært borti dette?
  Mulig å isolere T9 og ordne dette?

  m

 60. Rikke says:

  Hei!
  Jeg får til å kople meg på internett (trådløst nett) men får ikke opp siden ved lasting. Har prøvd å sjekke om det er lagt inn noen feile innstillinger, men finner ikke ut av dette.
  Kan du hjelpe meg?
  På forhånd takk for tilbakemelding.
  Mvh Rikke

 61. Hei Rikke!

  Ja, trådløst nett kan av og til være vanskelig å koble seg til, spesielt når det er satt opp med god sikkerhet. Derfor kan det være at du for eksempel har brukt riktig passord, men valgt feil sikkerhetsinnstilling. Når du setter opp tilkoblingen på telefonen så må du velge nøyaktig samme sikkerhetsinnstilling som på det trådløse modemet du kobler deg til (det er flere forskjellige valg: WPA, WPA-PSK, WPA2 med mer).

  Du må derfor dobbelsjekke at du bruker nøyaktig de samme innstillingene. Sjekk på en PC som er koblet til det trådløse nettet, i Windows 7 velger du Kontrollpanel/Nettverk og Internett/Administrer trådløse nettverk. I den menyen finner du ditt trådløse nett, dobbelklikk på det og velg flippen Sikkerhet. Der skal det stå hvilke innstillinger som gjelder. Der finner du også korrekt passord (velg Vis tegn under Passord).
  Har du noe annet enn Windows 7 så får du lete litt eller eventuelt søke i Hjelp-funksjonen.

  På mobilen er det Meny/Innstillinger/Tilkobling/Trådløs LAN som gjelder, der inne kan du endre innstillingene til de samme som det er på PC’en.

  Håper dette kan hjelpe deg. Gi gjerne en tilbakemelding om hvordan det gikk.

  Lykke til!

 62. Oh herregud jeg blir gal snart! Har Nokia N8, den ha klikket helt! hva skal jeg gjøre??! kan ikke trykke på noe som helt + har kode på den så få i hverfall ikke kommet meg inn på noe, får ikke tatt opp en tlf en gang! Kjermen vil ikke funke, får ikke til å taste inn noe!

 63. Hei Dlvin!

  Det var jo et kjedelig problem da! Har ikke vært borti noe lignende, men har et forslag til hva du skal prøve (og jeg går naturligvis ut i fra at du har strøm på telefonen 😉 )

  – Trykk inn og hold inne av/på-knappen i ca. 8 sekunder til du kjenner at telefonen vibrerer tre ganger. Dette er en slags nullstilling av telefonen uten at noe blir slettet. Har samme funksjon som å ta ut batteriet og sette det i igjen, men siden batteriet ikke kan tas ut av N8 (uten å levere den inn på verksted) så finnes altså denne funksjonen.

  – Slå så på telefonen igjen

  Håper dette kan hjelpe deg, ta gjerne kontakt igjen hvis du fortsatt har problemer.

 64. Mona says:

  Hei.

  Ser ut at til at du har god peiling.

  Jeg får ikke opp en “dele”knapp når jeg ser i bildemappen. Får dermed ikke lagt bilder ut på facebook. Min samboer har lik telefon og har en annen knapp enn meg.

  Når jeg åpner bilder ser jeg jo masse små bilder. Til høyre er det tre knapper. En V for å merke bilder, en knapp for å velge visning og nederst en konvolutt for å sende. Min samboer har ikke V øverst, han har noe annet. Ser ut som en slags V som vender mot høyre.

  Kan du hjelpe?

 65. Hei Mona,

  Takk for det! I farta er det to årsaker jeg kan komme på som gjør at du ikke ser dele-knappen:

  – Du har ikke tatt i bruk Sosial-applikasjonen. Legg til Facebook (og/eller Twitter) som sosial tjeneste og logg deg deretter på Facebook. Sjekk så om du har fått dele-knappen i Foto

  – Den andre årsaken jeg kan tenke meg er at du ikke har oppdatert telefonen, sjekk i Start/Programmer/Pr.vareopp. Merk av og følg anvisningene.

  Håper dette kan hjelpe deg. Gi gjerne beskjed om dere ikke får til deling etter dette.

 66. Mona says:

  Tusen hjertelig takk Lars!

  Jeg hadde tidligere idag tatt i bruk Sosial. Skjedde ingenting.

  de eneste oppdateringer som sto åpen og jeg ikke hadde lastet ned var Ovi og Sosial. Tenkte ikke de hadde noe for seg. Men tok dem nå og vips!!! Nå har jeg dele knappen!

  Igjen tusen takk!!!

 67. Thomas M says:

  Heisann

  Kan du hjelpe meg med å finne ut hvordan jeg lagrer spotify på mitt sd minnekort på min nokia c7?? Får ikke spørsmål om hvor jeg skal lagre når det innstalleres, grunnen til at den må lagres der er pga når jeg skal synke den på nett blir internminnet fyllt opp før den er ferdig

  Håper kanskje du har en løsning på dette 🙂

 68. Hei Thomas!

  Hvis du går inn på Ovi Store på din telefon, velger din konto og deretter innstillinger, så kan du velge der hvor programmer skal installeres og hvor bilder/lyd/video (fra Ovi Store) skal lagres.

  Håper det løser problemet ditt!

 69. Jeanette says:

  Heisann Lars!

  Har nettopp fått meg Nokia N8 og det er noe jeg ikke får til..
  Hvordan får jeg opp nummertastaturet under en telefonsamtale??? Slikt som man trenger dersom man ringer kundeservice osv..

  Håper du kan hjelpe meg =)

  Mvh Jeanette

 70. Hei Jeanette!

  Gratulerer med ny telefon. Når du er i en samtale og trenger nummertastaturet så trykker du helt nederst til høyre på skjermen, hos meg står det Dialler siden jeg har engelsk språk på min N8. Fant ikke i farta hva det står på skjermen når man har norsk oppsett, men du skjønner sikkert.

  Lykke til!

 71. Jeanette says:

  Tusen takk!

  Så enkelt… Jaja, det er øyan man først blir blind på 😛

  Takk for hjelpa =)

 72. Hei

  …og så glimrende at du vet “alt” om denne telefonen. Lurer litt på hvor du finner infoen din og om du kunne linke meg dit?

  Men jeg har et IRRITERENDE problem med radioen på min. Setter den på internettradio i bilen og setter også på FMsenderen for å spille av på bilhøyttalerne. Men internettradioen hakker, dvs den stopper opp og blir stille i noen sekunder og fortsetter deretter. Skjer såpass ofte at jeg har kuttet ut internettradio og kun bruker spillelister. Disse funker topp.

  Men hva i all verden er galt med internettradioen?

 73. Hei anonym!

  Takk for at du besøker bloggen. Du lurer på hvor jeg finner all info’en om N8? Vel, for det første har jeg en N8 og bruker den mye, for det andre bruker jeg Internett. Så det er nok ikke en adresse på nettet jeg kan linke deg til. Bortsett fra min blogg da 😉

  Tror ikke det er noe galt med internettradioen på din N8. Som regel kjører man litt når man er i en bil, dermed kan det av og til bli dårlig/varierende dekning og internettradioen “hakker”. Det kan også være at den “hakker” når telefonen bytter basestasjon (dem er det mange av) mens du kjører, eller skifter fra GSM til 3G. Du er jo tross alt koblet til Internett når du bruker den. Hvis den ikke hakker når du står i ro (og har god dekning) så er den nok i orden. I tillegg kan det være noe med akkurat den kanalen du lytter til på internettradioen, så prøv gjerne noen flere.
  Men som sagt: varierende dekningsforhold og skifte av basestasjon er nok hovedårsaken.

  Lykke til!

 74. Takk for kjapt svar!

  Så om den står i dobbelmodus vil den “hakke” mellom gsm og 3g, i tillegg til hakking fra internett? Hvilken av disse vil det isåfall lønne seg å “låse” telefonen opp mot. Bruker den KUN til mobilt bredbånd med fri bruk så datakost er ikke problem.

  Videre lurer jeg litt på Voddler (gratis filmer på nett), som jeg har lastet ned for bruk på telefonen. Og det jeg lurer på da er hvor mye datamengde disse filmene ligger på? Er vel HD og da er det vel større mengde data enn normalt? Finner ikke dette heller på nettet noe sted!??!

  Har du eller noen andre erfaring med Voddler og filmer derfra? Og hva er i såfall erfaringen?

  Nok en gang, glimrende side få med N8 klarer seg uten tror jeg…

 75. Hei igjen,

  Hvis du stort sett har god 3G-dekning der du oftest kjører så ville jeg valgt 3G i stedet for dobbelmodus (når du ønsker å bruke internettradioen), fordi telefonen veksler mellom GSM og 3G ettersom hvilket signal den tar best inn. Men byttet mellom basestasjoner kan man ikke unngå.
  Nå skal det sies at jeg ikke har prøvd internettradio over FM-senderen på mobilen i en bil, så jeg har ikke fått testet dette, vet derfor ikke 100% sikkert om byttet mellom basestasjoner har innvirkning. Men jeg synes teoriene mine er gode, og kan være mulige forklaringer på problemene dine. Du får komme innom bloggen igjen og fortelle hvordan det gikk.

  Et kult tips til slutt: Bruk Nokia Situations, sett opp en profil som du kaller f.eks. ‘Bil’, så setter du at den profilen automatisk skal starte internettradio, koble til Bluetooth-headset osv. Dermed blir det enda enklere neste gang du setter deg i bilen, velg profilen ‘Bil’ så bare skjer det ting 🙂

  Jeg har foreløpig ikke prøvd Voddler selv, men ser at en film fort kan bli 400MB alt etter hvor lang filmen er. Du kan lese mer om Voddler for Symbian her.

  Takk for at du liker siden, og lykke til!

 76. Solveig says:

  Hei
  Jeg lurer på om du kan hjelpe meg med en sak. Jeg har hatt min N8 i over et år nå og er stort sett kjempefornøyd.Men jeg har problem med at C:minnet er fullt hele tiden – jeg får ikke alltid åpne meldinger og mailen klarer ikke sykronisere seg med mailserveren fordi minnet er fullt. Men når jeg går inn på disken for å slette ligger det 90% tomme mapper der. Det eneste jeg får slettet er div loggfiler. Vet du om det er noen løsning på problemet? Jeg har satt opp at alt som bilder/video/kontakter osv skal legges på en av de to andre diskene.

  Mvh Solveig

 77. Hei Solveig,

  Ja, C:minnet kunnet gjerne vært større på N8! Det fylles sakte men sikkert opp, men det finnes heldigvis noen “småtriks” man kan gjøre:

  – Slett midlertidige internett-filer: Start nettleseren, velg Innstillinger, deretter Personvern/Fjern personlige data. Trykk deretter på Alt. Eventuelt behold det nederste valget (passord og slikt).
  Dette kan fort frigjøre mange MB, naturligvis avhengig av når du gjorde dette sist.

  – Slett unødvendige SMS’er og MMS’er. De tar opp plass på C:. Husk både sendte og mottatte.

  – Sjekk innstillingene i Nokia Store (gå inn via mobilen), merk av at spill og applikasjoner installeres på E:, og at bilder, musikk og video også går dit (evt. til det ekstra minnekortet).

  Hvis du vil renske skikkelig opp så er det en reset til fabrikkinnstillinger som må til (Meny/Innstillinger/Telefon/Telefonbehandling/Fabrikkinnstillinger/Slett data og gjenopprett). Da må du først ta full backup via Nokia Suite på PC’en, det er viktig! Vær også forberedt på at du må installere enkelte programmer på nytt. Men en slik reset er nyttig og gjør at mobilen blir som “ny” og C:minnet har plutselig 130-140MB ledig. Data som er på SIM-kortet og det ekstra minnekortet blir ikke berørt.

  Lykke til!

 78. Solveig says:

  Takk for snart svar 🙂 Jeg har ofte gjort som du sier ift å slette midlertidige internettfiler, sms og mms – så jeg lurer rett og slett på om jeg på ta en reset. De meste klarer jeg å føre over på memorysticken, men lurte på om hele kalenderen med oppføringer blir slettet – evt hvor jeg finner ut hvor de er lagret så jeg kan redde den også.

  Solveig

 79. Hei Solveig,

  OK, da er det nok like greit med en reset. Kalenderen får du tatt backup av med en intern backup i filbehandleren på telefonen (fra minnet til minnekortet), pass på å merke av for Kalender. Eller ved å ta en backup i Nokia Suite (Ovi Suite). Kalender, kontakter og meldinger restorer du så fra enten den interne backup’en eller backup’en i Nokia Suite (anbefaler at du tar en full backup i Nokia Suite for sikkerhets skyld). Som sagt må du også installere enkelte programmer på nytt, de finner du igjen i din konto på Nokia Store (Ovi Store), bare last ned og installer på nytt.

  Lykke til!

 80. Trude says:

  Hei Lars.

  Har flere ganger vært inne på denne siden, og fått hjelp :)Vi har to nokia i familien nå, en N8 og en E7, vil si at de stort sett er like. Nå lurer jeg på: når jeg mottar musikk fra den ene tlf til den andre, blir musikken lagret i recived files, inne på “kontor”. Hvordan kan man få disse filene over til musikk, slik at man kan spille dem av kontinuerlig, i stedet for å starte en og en sang?

  Håper du forsto problematikken, og at du har mulighet for å svare meg på dette.

  Mvh Trude

 81. Hei Trude,

  Hyggelig at du/dere har nytte av siden min! Forstår problematikken med mottatt musikk. Det er to ting du kan gjøre:
  – Start musikkspilleren, velg alternativer, velg deretter oppdater bibliotek. Da søkes det på alle lagringsmedier etter musikkfiler, og de dukker opp i musikkbiblioteket.
  – Eller du kan gå til received files, marker de filene du vil ha, velg flytt til mappe, velg deretter musikkmappa på E:. Da har du alt på et sted.

  Lykke til!

 82. Trude says:

  Tuusen hjertelig takk for rask og flott veiledning. Dette ble helt supert, på begge telefonene. Takk igjen.

  Trude

 83. Lars says:

  Hei, Har du et tips til meg? Jeg har hatt Nokia N8 i litt over et år og har vært rimelig fornøyd hele tiden. Plutselig her for et par dager siden begynte skjermen og oppføre seg rart. Reagerte bare noen steder på skjermen. Taster jeg f.eks tallet 3 så kan det være tallet 6 som kommer. Virker som bare litt av den venstre siden av tastaturet fungerer. Sende den inn til rep. kanskje? Den har bare blitt værre for hver dag siden dette oppsto.

  – Lars

 84. Hei Lars,

  Har ikke hørt om et slikt problem tidligere. Om du ikke allerede har gjort det kan du prøve en reset av telefonen: hold inne powerknappen i ca 8 sekunder til telefonen vibrerer 3 ganger. Da får du nullstilt telefonen uten å miste noe data.

  Hjelper ikke det kan du forsøke å tilbakestille til fabrikkinnstillinger. Husk å ta backup først. Du må reinstallere enkelte app’er når tilbakestillingen er ferdig.

  Hjelper ikke det er det bare å levere den inn. Bør kunne gå på garantien (hvis den ikke har vært utsatt for vann eller unormale påkjenninger).

  Lykke til!

 85. Lars says:

  Det var kjapt svar 🙂 Jeg har prøvd på reset av telefonen uten at det gjorde saken bedre. Jeg husker ikke helt hvor man går “tilbake til fabrikkinnstillinger” og telefonen lar meg ikke akkurat prøve så mange forskjellige alternativer heller. Ref. det opprinnelige problemet 😉

 86. He,he, ja du får selvfølgelig problem med å trykke på rett menyvalg når telefonen er slik. En løsning på det er å hekte på en usb-mus og gjøre menyvalgene med den. Deretter: Meny/innstillinger/telefon/telefonoppsett/fabrikkinnstillinger.

  Lykke til!

 87. Lars says:

  Kælt, (Kult på Totnsk) Finnes det en usb mus som tilbehør til denne telefonen også? Tror nesten jeg skal prøve den jeg 🙂

 88. Ja, det er kult 🙂 Finnes ikke en spesiell mus akkurat for N8, du kan faktisk bruke en hvilken som helst usb-mus og koble den til via usb-overgangen som fulgte med telefonen.

  Eller så kan du prøve med en bluetooth-mus.

 89. espen kirkedelen says:

  hei.åssen fikk du lagt in så været er på framsiden av tlf.hadde det på min htc men får det ikke til på min n8

 90. Hei Espen,

  Søk etter AccuWeather på Nokia Store, installer det. Så trykker du og holder et tomt sted på en av startsidene, deretter trykker du på +. Du får opp en liste med widget’s, velg AccuWeather. Dermed har du fått været på startside.

  Du kan sette opp AccuWeather med vær for flere steder, du kan også la det bruke GPS’en slik at du får været akkurat der du befinner deg. Prøv deg frem.

  Lykke til!

 91. Lill P. says:

  Hei og hå….jeg har nettopp kjøpt meg N8…. første smarttelefonen min…. tenkte å legge til Facebook… men den knappen med “sosialt” under programmer virker ikke hos meg…. kansje har jeg slettet litt for mye en eller annen plass…. for nå er det helt blank skjerm….
  Har du tips om hva jeg kan gjøre for å få igang dette???
  Ellers takk for en flott blogg… har hatt god nytte av den så langt…

 92. Hei Lill,

  Du kan forsøke å legge til Sosialt på en av startskjermene: trykk og hold inne på et tomt område på startskjermen, trykk deretter på +. Velg så Sosialt fra lista over widgets. Da får du den på startskjermen. Så er det bare å trykke på den og logge inn. Følg anvisningene. Husk at du må opprette en Nokia-konto hvis du ikke allerede har gjort det. Med Sosialt på startskjermen ser du på widget’en når noen har skrevet noe på Facebook (og Twitter om du bruker det).

  Ellers finnes det en egen Facebook-app som du kan laste ned fra Nokia-store. Du kan legge snarvei til den på en av startskjermene.

  Les gjerne bruksanvisningen, det står mye nyttig der 🙂 Du finner link til bruksanvisningen i bloggen her.

 93. Ikke sikker på hva du mener her med “blank skjerm”? Når man laster ned applikasjoner havner de i mappen Programmer. Trykk Meny, deretter Programmer så skal du finne de der.

  Du bør forresten sjekke om det er noen oppgraderinger til telefonen din. Start Nokia Suite (Ovi Suite) på PC’en, koble til telefonen. Du vil da få opp informasjon om det er noen oppgraderinger for din telefon. Hvis det er det så er det bare å klikke på dem og følg anvisningene for installasjon. NB! AVBRYT ALDRI EN OPPGRADERING – IKKE KOBLE FRA MOBILEN FØR DU FÅR BESKJED OM DET!

  Lykke til!

 94. Erling says:

  Hei

  Har N8
  Prøver å sende videofiler på e post men får beskjed om at fila er for stor. går det an å fikse det problemet?

  Erling

 95. Hei Erling,

  Ja, Nokia har satt en limit på 2048 kB for vedlegg som sendes via Ovi, Hotmail el.l og 4096 kB via Gmail. Trolig har de gjort det siden epostene går via Nokia’s egne servere.

  Løsningen er å sette opp en Exchange-konto, har du en Gmail-konto kan det gjøres slik.

  Dermed er det ingen begrensning. Prøvde nettopp selv og fikk sendt en fil på 7 MB uten problem.

  NB! Pass på å ikke synke kontakter og kalender når du setter opp Gmail Exchange da det overskriver kontaktene og kalenderoppføringene på din N8. Men om du ønsker å ha full synk med epost, kontakter og kalender fra Google så er det bare å synke i vei.

  Husk å ta backup først!

  Lykke til!

 96. Tonje says:

  Hei, jeg kjøpte n8 for et par dager siden. Det som har irritert meg er at den lyser hele tiden…. Når jeg setter den på hvilemodus (hold tasten), så slutter den ikke å lyse.
  Er det noe jeg kan gjøre med det? eller er det sånn den er??
  I så fall er det veldig lite praktisk når man skal sove, kan jo ikke slå den av heller pga vekkeklokke.

  Setter pris på hjelp!!!

 97. Hei Tonje!

  Ja, varslingslyset kan du slå av:
  Trykk menyknappen, velg Innstillinger/Telefon/Varslingslys/Varslingslys. Der kan du velge om det pulserende lyset skal stå på, og du kan velge om det skal blinke når du får meldinger.

  Lykke til!

 98. Tonje, jeg glemte en ting i farta: du kan slå av din N8 om natta. Alarmer virker likevel. Det er en fin og strømsparende funksjon 🙂

 99. Ole says:

  Hei 🙂 Min n8 vil ikke koble seg på nokia butikk? Den står bare å går og går. Jeg avinstallerte og inst på nytt men samme gjentar seg.

 100. Ryktene sier at Nokia Belle starter utrulling neste uke, så da vil den forhåpentligvis dukke opp i Norge også i løpet av et par uker. Er bare å sjekke for programvareoppdateringer i nye og ne via telefonen eller via Nokia Suite.

 101. Anna says:

  Hei Lars! Sier som andre, du har peiling:D Jeg er i Peru, og telefonen min godtar ikke simkort herifra? selv om den ikke er blokkert:S Jeg lurer også på hvordan Navigasjonen funker. Leser overalt at dette skal være gratis. Har lastet ned kartet til Peru. telefonen min vil koble seg til det trådløse nettet når jeg slår på navigasjonen, og vil bruke tlf til å hjelpe meg hit og dit. er ikke navigasjonen gratis?
  Mvh Anna

 102. Hei Anna,

  Takk for det!

  Hvis telefonen din ikke er operatørlåst skal den normalt godta forskjellige SIM-kort. Men vet at enkelte land/operatører har “sperringer”, du kan stikke innom operatøren som har levert SIM-kortet og spørre dem. Mulig at telefonens IMEI-nummer må registreres hos dem.

  Nokia Maps er gratis, har du lastet ned Peru-kart til din N8 så er navigasjon gratis. Men du må gå i Innstillinger i kartene og sette Tilkobling til offline. (Når du er i kartprogrammet (ikonet med kompasset), trykk på “tannhjulet”, velg Tillegg (extras), deretter Innstillinger).

  Lykke til!

 103. Anna says:

  eeeh, litt treig her.kan du ta det steg for steg det med navigasjon om du har tid? jeg går inn på ovi navigasjon, kart,meny innsitllinger;så kommer det opp 3 kategorier:maksimal bruk av minne, minne som skal brukes og målesystem?

 104. He, he, du er nok ikke treig, tipper vi sitter med forskjellige versjoner av kartprogrammet og dermed forskjellige menyvalg.

  Hvis du har tilgang på PC og har litt tid:
  gå til http://betalabs.nokia.com Logg deg på med ditt Nokia brukernavn og passord. Velg Apps. Last ned Nokia Suite 3.3. Følg anvisningene. Når den er installert kobler du til mobilen, følg anvisninger (mulig du må svare på et par ting på mobilen). Deretter klikker du på oppdater-symbolet på menylinjen. Installer evt. oppdateringer for telefonen.

  Klikk deretter på kart-symbolet i Nokia Suite, der skal det ligge kartoppdateringer klare.

  Hvis du ikke har tilgang på PC (eller ikke gidder jobben over) går du til NokiaBetaLabs direkte fra mobilens nettleser, logg deg på, velg Apps, velg Nokia Maps Suite og installer den. Følg anvisningene.

  Dette er en liten jobb å gjøre, men når det er gjort har du absolutt siste versjon av kart og navigasjonsprogram.

  Forøvrig skal det være et sted i den gamle versjonen for å slå av bruk av nett, husker ikke hvor det valget er. Men anbefaler deg å oppgradere.

  I Nokia Suite anbefaler jeg deg å ta backup først! Og ikke koble fra telefonen mens evt. oppgraderinger pågår, uansett om det tar litt tid.

  Kom på en ting til: gå til Nokia Store (Ovi Store) fra mobilen, søk opp Nokia Maps og installer. Det er muligens den raskeste og enkleste veien. Men absolutt siste versjon av navigasjon er hos NokiaBetaLabs.

  Dette ble et langt svar, håper du finner ut av det. Er jo lurt å ha siste versjon av kartene 🙂

 105. Trond Langseth says:

  Hei. Jeg har 5.000 bilder + på min N8. De fleste er lagt i album slik jeg alltid har gjort med N70, 73, 79, 82 pluss noen til. Jeg har brukt Lifeblog, PC Suite i div varianter etc og alle har overført albuminformasjonen slik at det er lett å søke opp bildene på pcen. Problemet nå er bare at albuminfo fra N8 ikke overføres. Jeg har også prøvd å tage bildene også, men fortsatt uten hell. Vet du hva som er galt? Jeg har veldig lyst til å ta en fullstendig reset, men venter til Belle og håper at hun fikser problemet. Hvis ikke du har en annen løsning.

 106. Hei Trond,

  Du har ikke ligget på latsiden når det gjelder fotografering med din N8! 5.000+ bilder er mye.

  Det jeg har gjort på min N8 er å la den styre mappene på telefonen (havner da på E: sortert under år/måneder f.eks. 201201 og 201202 for januar og februar i år).

  I Nokia Suite på PC’en under menyen Synkroniser/Synkroniseringsalternativer deretter Galleri. Her har jeg valgt den mappen jeg vil at alle bildene fra mobilen skal havne. For eksempel C:\bilder\N8. Husk å klikke OK når du er ferdig med oppsettet.

  Når jeg så kobler til mobilen og trykker synkroniser (evt. at man har automatisk synkronisering), så vil f.eks. mappene 201201 og 201202 havne på C:\bilder\N8. Når jeg tar nye bilder med mobilen i februar og kjører ny synkronisering så vil de nye bildene havne i C:\bilder\N8\201202

  Håper dette var forståelig og kan hjelpe. Jeg venter forresten også med en full reset til Belle kommer, forhåpentligvis denne eller neste uke.

  Lykke til!

 107. Rett etter jeg la inn forrige kommentar koblet jeg for moro skyld min N8 til PC’en, startet Nokia Suite. Og der var plutselig Nokia Belle klar for nedlastning! Holder på å installere nå.

 108. John Arne Lura says:

  Hei!
  Holder også på med oppdatering nå, men føler at ett eller annet har låst seg under punkt
  nr. 5 – fullfør. Arbeider med oppdatering av mine apper. Har holdt på over 1 time!!
  Alt greit hos deg?

  Med hilsen
  John Arne

 109. Hei John Arne,

  Ja, oppdateringen gikk greit her hos meg, alt fungerer som det skal.

  Nå noterte jeg meg ikke alle punktene, men la merke til at man ikke skulle røre telefonen (velge språk o.l), kun trykke inn PIN-kode når telefonen ber om det. Jeg fikk også melding helt på slutten om at den oppdaterer app’er, men den ble raskt ferdig.

  Har den passert restore av backupen og har telefonen startet på nytt etter det? Hvis ja så tror jeg du kan koble telefonen fra PC’en, velge språk hvis den ber om det og se hva som skjer. MEN jeg kan naturligvis ikke ta noe ansvar hvis du skulle få problemer.

  Tror også det skal gå greit med en omstart av telefonen. Men dette altså etter at restore er gjort og at det ser ut for at oppgraderingen er ferdig.

  Håper det ordner seg, gi meg gjerne beskjed hvordan det går!

 110. Trond Langseth says:

  Min oppdatering gikk uten noen problemer. Problemene oppsto når jeg skulle begynne å bruke den igjen. Mye nytt og langt fra til det bedre. Bildene her feks ikke lenger mulighet til tagg, nå er det kun album. Og det er vel ingen overraskelse at den infoen ikke følger med over med Nokia Suite ;-(
  En positiv tng er at bildene blir navgitt med med år først. Det tok bare 5 år å få til. Det ser ut til at den er raskere, men det kan skyldes at har slettet en del telefonminne som jeg ikke har klart å slette. Det meste av apper er borte, exhange synk, wifi oppsett etc. Her blir det mange timer med telefonen . Sorry Nokia. Ikke bra. Takk for meg ;-(

 111. Hei Trond,

  Synd at du ble såpass misfornøyd. Du får sende en mail til Nokia og fortelle hva du synes.

  Jeg tror imidlertid du kommer til å bli fornøyd etter å ha brukt Belle litt mer. Oppsett av WiFi og Exchange er fort gjort, og den nye epost-widgeten synes jeg er flott.

  At du kom til å miste enkelte app’er og innstillinger ble det advart om før installasjonen startet. Du finner jo app’ene igjen i Nokia Store hvor det er en oversikt over app’er du har lastet ned tidligere.

  Belle er en stor og gjennomgående oppgradering, derfor slettes mye.

 112. Mona says:

  Hei Lars.

  Er du enda fornøyd etter Belle?
  Tenker jeg skal prøve å laste idag… Og når jeg har koblet telefonen til pc og sikkerhetskopiert alt skal det vel gå bra?
  Jeg fikk engang tak en gratis angrybirds…hvor finner jeg det igjen hvis alle appene blir borte?

 113. Hei Lars.
  Lenge siden jeg har spurt deg om noe. Jeg ga opprinnelig opp N8, jeg brukte min 6700.
  Fikk tak i en brukt 6700 som var bedre. Nå er begge 6700 dårlige.
  Har installert Belle. Samme surret med skriving og T9 som med Anna.
  Men, jeg vil lagre filmer og bilder i N8 på min pc. USB. Men det går ikke! Jeg kommer bare til OVI, som jeg ikke stoler på. Ikke den enkleste siden, heller. Vil ha bildene på egen harddisk.
  Jeg kan bruke blåtann, men det vil ta en evighet. Det må da være mulig å koble til som en vanlig unit.
  Det holder at du skriver JA, eller NEI. Jeg skal finne det ut, bare jeg vet hva som går.

 114. Hei Morten,

  Kortversjon: JA.

  Litt lengre:
  – Koble telefonen til PC’en med USB-kabelen.
  – Dra ned statuslinjen (ta tak rett i underkant av “NOKIA”, dra helt ned).
  – Trykk på USB.
  – Velg det øverste valget (masselagring eller Mass storage).
  – PC’en vil oppdage N8 som en lagringsenhet
  – Deretter åpner du Datamaskin og du vil se at du har fått en harddisk der, to hvis du har ekstra minnekort i din N8.

  Nå kan du kopiere og styre så mye du vil med dine bilder og videoer.

  Lykke til!

 115. Hei Mona,

  Ja, jeg er faktisk veldig fornøyd. Liker spesielt god statusmenyen, de forskjellige størrelsene på widget’er og at man kan plassere dem hvor man vil. Batteriet holder lengre. Ting virker raskere. Med mer.

  Du skal bare kjøre i vei, det går helt sikkert bra. Du må ha siste versjon av Nokia Suite installert på PC’en. Når du kobler til og følger anvisningen til oppgraderingen, så foretar den selv en backup.

  Det er veldig viktig at du følger anvisningen og IKKE RØRER TELEFONEN uten at installasjonen gir beskjed i Nokia Suite. Vent til den er helt ferdig!

  Ja, du mister noen app’er, disse finner du igjen i Nokia butikk, bare besøk den fra mobilen, logg deg på, så får du oversikt over dine gamle app’er. Angry Birds ligger i en “gavepakke” fra Nokia helt øverst i Nokia store, bare å laste ned.

  Lykke til!

 116. Du er makeløs og en evig kilde til N8-glede. Jeg må bare konse på å gjøre som du sier.
  Jo, den ble raskere og mer og enklere!
  Litt dumt at stadig dukker ord opp med stor forbokstav. Jeg håper at Nokia går tilbake til samme T9 som på tidligere modeller. Jeg bruker (ikke bare jeg) for mye tid på skriving på N8. Jeg antar at Nokia og andre produsenter vil at vi skal bruke Swype ellker Qwerty.
  Men det vil vi ikke. Det er kjekt å kunne skrive med én hånd,

 117. Agnete says:

  Hei,jeg har overført data fra en Nokia 6700 til min nye N8, Sammen med bilder fikk jeg overført utklipp og rammer som tydligvis er systemfiler og det er problemet. Disse kan ikke åpnes,redigeres eller flyttes. Har prøvd å slette dem uten å lykkes, både direkte fra telefonen og ved hjelp av Nokia Suite på PCen. På tlf får beskjed om “generell systemfeil” og på pc står det bare at de er beskytta. . Hva kan jeg gjøre? kan du hjelpe? Jeg vil helst få dem sletta og ha ledig minne.
  Agnete

 118. Hei Agnete,

  Jeg regner med at disse 6700-filene har havnet på C:, og da tror jeg det eneste som kan løse dette er en gjenoppretting av fabrikkinnstillinger. Men først tar du backup i Nokia Suite av adressebok, kalender, bilder med mer, så kan du restore de etterpå. Ikke restore systeminnstillinger fordi da kan muligens 6700-filene dukke opp igjen.
  Meny/Innstillinger/Telefon/Telefonoppsett/Fabrikkinstillinger/Gjenopprett.

  Du må installere eventuelle app’er på nytt, de finner du på kontoen din i Nokia Store.

  Hvis disse 6700-filene har havnet på E: så må du formatere E:. Da blir naturligvis alt slettet, så ta backup først. For å formatere går du i Meny/Filer, trykker inn og holder inne på E: og velger Formater. Etterpå restore’r du kun de filene du vil ha.

  Håper dette kan hjelpe deg, lykke til!

 119. Agnete says:

  Hei og tusen takk for et raskt svar. Dessverre,jeg er ikke et “tenisk menneske”,så vær så snill og utdypp litt hva du mener med C: og E: ?
  mister jeg alt jeg har allerede lastet opp,f.eks. skjermsparer og situations(fulgte dine tips for å hente de)?
  Agnete

 120. Hei igjen,

  Siden du nevnte at du hadde prøvd å slette filer så regnet jeg med at du visste hva C: og E: er.

  C: er internminnet til telefonen hvor blant annet operativsystemet er lagret, men også vanlige filer som app’er, bilder osv. kan lagres der. Det er forholdsvis lite (256 MB), derfor er det lurt å ikke lagre noe der. E: er selve lagringsdisken og har stor kapasitet (16 GB), der lagrer man bilder, videoer, app’er med mer.

  Du trenger egentlig ikke å vite så mye teknisk, det er bare å følge anvisningen jeg ga i forrige kommentar så skal det gå greit. En slik gjenoppretting av fabrikkinnstillinger gjør rett og slett at telefonen nullstilles tilbake til slik den var da du tok den ut av eska. Men hvis du er usikker og ikke vil prøve selv så kan du jo gå til nærmeste Nokia Service og få dem til å gjøre det.

  Og ja, du mister Nokia Situations og Sleeping Screen, men begge er enkle å installere igjen via Nokia Store på mobilen. I tillegg må du sette opp innstillingene til epost og WiFi igjen (hvis du tidligere har satt dem opp da).

 121. Agnete says:

  Tusen takk for hjelpen;prøvde først med gjenoppretting men nei, måtte slette alt. Nå er alle de filene jeg ikke ønsket borte. Da er det bare å sette i gang å hente alt på nytt.skal også hente inn Belle.
  Agnete

 122. Agnete says:

  Hei,det gjorde jeg altså.Og etter at jeg installerte Belle, fant jeg både ikon
  ‘filer’ og C: E: og F: som jeg ikke kunne finne tidligere. Men nå, takket være deg, alt er i orden.:-)

 123. Nå kommer månedens mest originale kommentar: Den er til Agnete: Selger du din 6700.
  Jeg har to, begge har nok fått fukt. Ikke lett å få tak, forlengst tomt i alle butikker.
  Hvis Lars godtar; morten@naeropera,no.

 124. Lussan says:

  Hei! Jeg har et spm… Jeg har akk skaffet meg N8 og sliter med nettverket.Jeg har kobla opp tlf til det trådløse nettverket i huset men når jeg skal på nett så spørr den om jeg jeg skal koble til internett i dette landet/området via mobiltnettv? Ekstra kostnader kan påløpe.Hvorfor det,jeg bruker jo det trådløse? Også driver det trådløse og skrur seg av. Takk på forhånd

 125. Naja says:

  Hei!
  Et forhåpentligvis enkelt spørsmål for deg, men en gåte for meg;
  Jeg har lyst til å kunne være på nett når jeg flyr, men vet du hvordan og om dette er mulig? I frakoblet profil blir jo alt koblet fra..eller?
  Håper du har svaret!

  Mvh Naja

 126. Har fått opp en melding på min N8 Belle. Jeg har ikke rørt minnebrikka men får opp følgende:
  “Neste gang bør du velge fjern minne på av/på-tastmenyen før du tar ut minnekortet”. Denne meldingen kommer opp hele tiden. Noen forslag?
  Mvh Åge

 127. Hei Åge,

  Slå av telefonen, ta ut både minnekort og SIM-kort, sett deretter inn begge (pass på at de er trykket skikkelig på plass, steng begge lukene uten å bryte) og slå på igjen. Sjekk så om du får lest minnekortet og om du får samme melding igjen. Får du ikke lest minnekortet er det sannsynligvis en feil på det. Du kan likevel prøve å formatere det i filbehandleren ved å trykke inn og holde inne på F:, deretter velge formater.

  Hjelper ikke dette kan du forsøke en myk reset ved å holde inne av/på-knappen til telefonen vibrerer tre ganger. Slå så på telefonen igjen og se om det er ok da eller om du fortsatt får meldingen.

  Er minnekortet lesbart og du fortsatt får meldingen, så kan du prøve en hard reset, altså gjenopprette fabrikkinnstillinger. Det er litt omfattende og medfører at du må installere en del programmer på nytt, men din N8 blir som ny etter en slik runde. Les om det i blogginnleggene mine om N8.

 128. Hei!
  Fulgte dine anbefalinger vedr, minnekort og SIM-kort. Etter ny start ser alt normalt ut – foreløpig. Håper det fortsetter sånn. Takk.
  Mvh Åge

 129. Lars says:

  Hei Lars,
  Jeg har fått ny telefon (Iphone denne gangen) og tenkte at sønnen min kan arve min gamle Nokia N8. Kunne derfor tenkt meg å få slettet alt innholdet i form av meldinger, bilder, logger, kontakter m.m. Finnes det en enkel måte å få gjort dette på uten å gjøre det manuelt? Jeg har tatt back-up og kopiert ut alt jeg trenger fra telefonen.
  Mvh
  Lars

 130. Hei Lars,

  Ja, det er bare å kjøre en gjenoppretting av fabrikkinnstillinger. Det sletter alt. Det kan også gjøres via tastaturet: *#7370#
  Dette sletter også alt på E:, men ikke på minnekortet så det får du evt. formatere manuelt.

 131. Lars says:

  Takk for kjapt svar igjen. Da prøver jeg dette.
  PS. Jeg fikk forresten byttet skjerm av forhandler 🙂 Jeg hadde problemer da bare deler av skjermen fungerte. Måtte bl.a. benytte mus for å klikke på rett sted på skjermen. Etter det så har telefonen fungert veldig bra. Fikk noen bra tips av deg den gangen også 🙂

 132. Hei Lars. Jeg har bladd meg gjennom mange av dine presise, innholdsrike og morsomme svar. Jeg fatter ikke at du har orket.
  Jeg har i hvert fall oppdaget at jeg vil få min N8 til å bli rask igjen, og kanskje min hovedmobil.
  Vi burde sende et beløp hver gang du svarer.
  Jeg ville ha en vanntett (bader i hall med ungene), så jeg kjøpte en Xperia V. To ganger på service siden februar.
  Men nå har jeg oppdaget mye av det fine på N8. Bl.a. kameraet. Og HDMI-utgang, og andre tilkoblinger.
  Orker du fortsatt å holde på med dette? Nokia har ikke noen vanlig service/supportside. Men kanskje finnes et forum, jo det finnes nok.

  Ha bra dager, hva du enn bruker din tid til, om du har latt N8 få hvile.

  morten b

 133. Hei Morten,

  Takk for hyggelig tilbakemelding!

  Jeg ser på mobiltelefoni som en hyggelig hobby, er nok derfor jeg “holder ut” 🙂 Jeg liker å følge med på hva som skjer på den fronten, liker også å dele det med andre.

  Min N8 har delvis fått hvile, men jeg tar den frem iblant for å oppgradere app’er og kart (ja, det kommer faktisk fortsatt oppgraderinger!) og ikke minst lade batteriet. N8 er en god og robust smarttelefon som fortsatt kan konkurrere med de beste 2013-modellene når det gjelder f.eks. kamera, tilkoblingsmuligheter, navigasjon/kart.

  Hvis du vil at din N8 skal bli “rask igjen” anbefaler jeg en gjenoppretting av fabrikkinnstillinger, og deretter å sjekke etter programvareoppdateringer. Videre anbefaler jeg å avinstallere app’er som ikke brukes. Dette for å frigjøre mest mulig plass på C:.

  Så anbefaler jeg Opera nettleser, besøk m.opera.com via mobilens nettleser og last ned enten Opera eller Opera Mini (eller begge om du vil). Sistnevnte er perfekt når man skal surfe via mobilnettet.

  Installer gjerne Nokia Sleeping Screen fra Nokia butikk og Nokia Battery Monitor 3.1. Førstnevnte er en kjekk, strømsparende skjermsparer som viser ubesvarte anrop, meldinger med mer, sistnevnte gir deg en widget på en av startsidene hvor du kan følge med på batteristatus og også se hva som bruker mest strøm. Ja, og så Nokia Internet Radio som gir deg tilgang på all verdens radiokanaler (også NRK’s), brukes helst via WiFi. Alle nevnte app’er er gratis.

  Nokia fokuserer mest på Lumia og Asha modellene for tiden, så tips og info om N8 finner du enklest på nettet. Jeg anbefaler å følge med på siden http://www.allaboutsymbian.com, Steve har alltid ny og oppdatert info om Symbian-telefoner der.

  Jeg og enkelte av mine lesere legger av og til ut info i kommentarfeltet her hvis det skjer noe nytt på Symbian-fronten.

  Jeg byttet forøvrig til Nokia 808 PureView (også Symbian) sist sommer, har skrevet et eget blogginnlegg om den. Er en smarttelefon for spesielt interesserte (f.eks. tidligere N8-brukere), med blant annet et eventyrlig kamera og video med svært gode lydopptak.

  Lykke til med “oppvekkingen” av din N8!

 134. Torunn Haugland says:

  Eg oppdaga nettopp sidene dine, og ser at det er mykje eg ikkje har prøvd ut på min N8. No har eg fått mange gode tips å testa.
  Eg har eit spørsmål eg ikkje finn svar på. Eg har C-minneproblem, som så mange andre.
  Er det HEILT umulig å konfigurera lagring av SMS og MMS på minnebrikke?
  (SIkkerhetsmessig ville det og vera betre. EI minnebrikke kan fjernast, og privat info kan lett fjernast når tlf skal til rep. eller kastast)

 135. Hei Torunn,

  Hyggelig at du har nytte av bloggen!

  Det er så vidt jeg vet ikke mulig å lagre SMS/MMS andre steder enn C. Mangel på plass på C er et vanlig problem på N8, og løses (dessverre) best med en gjenoppretting av fabrikkinnstillinger.

  Før man gjør det kan man rydde opp i epostmappene som også lagres på C. Og passe på at man ikke installerer app’er på C.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s