Nokia N8 med Symbian Anna

Jeg har ingen forbindelse til Nokia eller andre merker/leverandører
omtalt i dette innlegget. Jeg mottar heller ingen godtgjørelse for innlegget.

Siste: 07.02.2012: Nokia Belle er her!

I mitt blogginnlegg om Nokia N8 som jeg publiserte i februar 2011, har jeg omtalt de fleste funksjoner og tips til N8. Les gjerne gjennom det for å lære mer om Nokia N8. I dette blogginnlegget skal jeg ta for meg det som er nytt i Symbian Anna.

Allerede tidlig i 2011 gikk det rykter om at Symbian^3 skulle få en oppgradering i løpet av våren. Vel, tiden gikk og først nå i august/september ruller Nokia ut Symbian Anna. Vi har ventet lenge, men endelig er Anna her!

Nokia N8 med Symbian Anna

Hva er nytt?

Symbian Anna er en stor oppgradering, mange endringer er gjort. Noen kosmetiske, andre “under panseret”. Totalt gir dette en bedre brukeropplevelse:

 • Nye, moderne ikon med avrundede hjørner, gir et moderne og godt inntrykk
 • Startsidene viser bedre flyt når man drar over fra en side til en annen, widgeter starter ved behov, noe som gir mindre bruk av minne og økt ytelse
 • QWERTY skjermtastatur også i stående modus. Delt skjerm ved skriving slik at man ser feltene man fyller ut i bakgrunnen
 • Web-leseren er kraftig oppdatert med et mer intuitivt brukergrensesnitt, synlig tilbakeknapp hele tiden (nede til venstre), standard plassering av adresse-feltet øverst på siden som drar nytte av delt skjerm ved innskriving og som gir autofullfør ved innskriving, raskere og mer intuitiv “quick menu” knapp, raskere oppdatering av sider, raskere nettleser i det hele
 •  Ovi Maps 3.6 med bedre søk, har mulighet til å dele posisjon via epost eller SMS (også til ikke-Nokia telefoner), offentlig kommunikasjon tilgjengelig som overlay (overlegg) i kartmodus, forbedret sosiale medier innsjekking, mulighet for å laste ned alle kart gratis direkte til telefonen over-the-air (altså uten å være koblet til PC)
 • Oppdatert Kalender som blant annet gir delt skjerm mellom måned og dag
 • Oppdatert fotoapplikasjon som blant annet viser bildeoversikten direkte i stedet for på mappenivå
 • Oppdatert epost-applikasjon med bedre brukergrensesnitt, raskere skjermoppdateringer, bedre stabilitet, bedre visning av HTML-eposter
 • Bedre støtte for bedriftsbruk og bedre sikkerhet i Microsoft Exchange. Møteforespørsler støttes nå fullt ut, oppgraderingen gir også seks forskjellige sikkerhetsnivåer, inkludert muligheten for å slå på kryptering fra Exchange device management tools
 • Mobilen kan nå krypteres, dette gjelder også MicroSD-kortet. Du kan kryptere enten telefonen eller minnekortet eller begge. Kryptering er avslått som standard. Støtte for hardware-aksellerert kryptering styrt av operativsystemet
 • Ny Intranett-applikasjon som gjør det lettere for bedriftsbrukere å koble til og benytte bedriftens Intranett
 • Microsoft Communicator for Mobile er forhåndsinnstallert, benyttes til bedriftsintern chat (IM)
 • Siste versjon av Qt (4.7.3) og Qt Mobility (1.1.2) som forbedrer programmeringsmulighetene for utviklere. Dette inkluderer support for Qt Quick og svært mange API-forbedringer
 • Flash lite 4 og Java Runtime 2.2 er inkludert
 • (Kun N8): “skjulte” forbedringer gjort for å klargjøre for kommende oppdateringer av kamerainnstillinger og oppsett, disse er: bedre brukergrensesnitt, kontinuerlig autofokus i video-modus og høyere bilde-pr-sekund rate. Disse endringene aktiveres i en egen oppdatering
 • (Kun C7): NFC (near field communications) hardware i C7 aktiveres og gir nye muligheter for for eksempel deling av bilder, videoer, kontakter med mer
 • Hvis man slår på “Temaeffekter” vil en animasjon vises når du starter programmer slik at du ser at noe foregår
 • Mer enn 100 optimaliseringer og feilrettinger er gjort. Dette gjør at telefonen blir raskere og føles mer responsiv i bruk
 • Med mer

Hvordan oppgradere til Symbian Anna fra Symbian^3?

Det kan gjøres på to måter: enten ved å koble mobilen til PC og starte Nokia Ovi Suite, velge Verktøy på menylinjen, deretter Programvareoppdateringer. Eller du kan klikke på ikon nr. 7 rett under verktøylinja, det med en grønn pil som peker ned. I neste skjermbilde er det en oversikt over tilgjengelige oppgraderinger, er det tomt der finnes det ingen oppgraderinger for din mobil nå. Klikk på de oppgraderingene du vil installere og følg anvisningene.

Den andre måten er OTA (over the air), som gir deg oppgraderinger direkte til mobilen. Du trykkerMeny/Programmer/pr.vareopp. Du vil da få en oversikt over tilgjengelige oppgraderinger. Velg de du vil installere og følg anvisningene.

NB! Veldig viktig! Uansett hvilken måte du velger å oppgradere på, så la oppgraderingen gå sin gang. Følg med på meldingene du får på PC’en og/eller mobilen, svar på de og vent til du får en bekreftelse på at mobilen er oppgradert. Avhengig av hvilken oppgradering det er så kan det ta tid, vær tålmodig! Kobler du mobilen fra PC’en mens oppgraderingen pågår kan du risikere at du tar livet av mobilen.

Et tips til i forbindelse med Anna-oppgraderingen: etter at oppgraderingen er ferdig så må du gå inn påMeny/Programmer/pr.vareopp. og la den sjekke etter oppgraderinger igjen. Dette for å få med tilleggsprogrammene som ligger i oppgraderingspakken Symbian Anna 2/2. Den pakken inneholder blant annet full pakke av QuickOffice (kompatibel med Word/Excel med mer), Adobe Reader og Microsoft Communicator.

Jeg pleier å sjekke etter nye oppgraderinger med ujevne mellomrom, hvem vet, snart dukker jo Symbian Belle opp! I tillegg legger av og til Nokia ut spill og annet som kan lastes ned på samme måte.

Nye ikoner

Det kan høres ut som en bagatell, men er det ikke. De nye avrundede ikonene gir et mer moderne og friskt inntrykk, de gamle føltes virkelig gamle og var jo det. Er bare å ta en titt på noen av skjermbildene i mitt forrige N8-innlegg. De nye derimot er spreke!

De nye ikonene er lekre!

Flytende skjermoverganger

Det kan man også kalle for en bagatell, men er med på å heve helhetsinntrykket og gir bedre flyt når man blar mellom startskjermene. Når man dro fra en startskjerm til den neste i Symbian^3 så hoppet den direkte til neste startskjerm mens man nå ser overgangen når man drar fra en til neste startskjerm. Kult!

Temaeffekter

Man kan tilpasse ikoner, farger, bakgrunner med mer ved hjelp av temaer. Dette har alltid vært noe Nokia har tilbudt på sine telefoner. Det finnes mange gratis temaer for nedlasting i Ovi Store (Butikk). Ved å gå til Meny/Innstillinger/Temaer/Generelle kan man velge det temaet man vil ha på telefonen, eller som sagt laste ned nye fra Butikk. En nyhet i Anna er at man kan ha på temaeffekter. Standard temaeffekt (hvis man bruker et av standardtemaene) er rett og slett et “timehjul” som viser at et program holder på å starte. Dette var det flere brukere som etterlyste tidligere. Her et eksempel på det, her har jeg akkurat startet QuickOffice:

Her ser vi "timehjulet" som viser at et program starter

Temaeffekter slår du av/på ved å velge Meny/Innstillinger/Temaer/Generelle og deretter Valg/Temaeffekter/Av. Jeg har testet N8 med å ha temaeffekter på, ser ikke noen videre nytte i det og synes det sinker telefonen ørlite. I tillegg drar det litt ressurser i form av batteribruk. Så jeg har denne effekten avslått.

Sikkerhet

Sikkerheten er forbedret i Anna, spesielt liker jeg muligheten for kryptering av både telefonminne, masselagringen og eventuelle minnekort. Krypterer du for eksempel minnekortet betyr det at om noen tar det ut av din telefon og setter det inn i en annen eller i en PC, så er det ikke mulig å lese det.
Du krypterer telefonminnet eller minnekortet ved å velge Meny/Innstillinger/Telefon/Telefoninnstillinger/Sikkerhetsinnstillinger/Kryptering deretter trykker du på den enheten du vil kryptere. Følg anvisningene.

Her er krypteringen i gang

Avhengig av hvor mye data du har på minnekortet vil det kunne ta litt tid. Vent til krypteringen er ferdig! I og med at Anna støtter hardware-aksellerert kryptering så har krypteringen så langt jeg har fått prøvd svært liten effekt på telefonens ytelse.

Jeg anbefaler forøvrig å slå på låsekode og angi låsepassord når du allerede er inne i sikkerhetsmenyen. Velg også at låsekoden skal slå seg på når det byttes SIM-kort (men glem nå ikke koden!). Alt dette betyr at hvis du skulle miste telefonen så vil ingen kunne ta den i bruk med sitt SIM-kort, de vil heller ikke få lest filer fra mobilen. Kjekt!

Nytt QWERTY-tastatur og delt-skjerm

I flere tester av Nokia N8 ble det etterlyst et QWERTY-tastatur i stående modus. N8 med Symbian^3 hadde talltastaturet som vi kjenner fra de gamle telefonene på skjermen i stående modus, man måtte dermed trykke flere ganger på hver tast for å få ønsket bokstav/tall. Vel, nå er QWERTY på plass i stående modus så da kan ingen klage på det 😉 Men rimelig smått, ja det er det.

QWERTY-tastaturet i stående modus

Med litt konsentrasjon klarer man likevel å skrive med det, skulle man imidlertid savne det gamle talltastaturet kan man selvfølgelig velge det. Det er forøvrig et tastatur svært mange er vant med og som mange er en racer på (trykk på ikonet med de tre vannrette strekene på med en halv ramme rundt for å endre oppsettet)

Det gode gamle tastaturet

Legg merke til at tastaturene jeg viser her er når man skal skrive ny melding, Anna har delt-skjerm (split-screen) som dermed viser tekstfeltet i selve meldingen mens man skriver inn. Denne delt-skjerm funksjonen er nå gjennomført i alle innskrivningssituasjoner og letter dermed skrivearbeidet.
I tillegg finnes tastaturprogrammet Swype. (Swype laster du ned fra Butikk, installer, deretter laster du ned norsk språk for Swype fra samme sted). Det er fortsatt min favoritt, og nå er også det tilgjengelig i stående modus i Anna:

Swype i stående modus

Vi som har Symbian Anna på våre Nokia-telefoner har dermed tre forskjellige tastatur å velge mellom i stående modus, i tillegg er det naturligvis QWERTY-tastatur i liggende modus, også Swype (les omtale av Swype i mitt forrige innlegg om N8). Prøv ut de forskjellige og velg det du liker best!

Kameraoppgraderingene i Anna

Kameraet til Nokia N8 er en av godbitene ved denne telefonen. Selv ett år etter lanseringen av N8 (faktisk 1 års jubileum i går, ble lansert 30.09.2010), er det fortsatt ingen andre smarttelefoner som kommer helt opp på nivået til N8. En ting er antall megapiksler som er 12 (mange fotokyndige mener det ikke er det viktigste med et kamera, noe de har rett i), noe annet er at den har en Carl Zeiss linse med den største bildebrikken blant dagens smarttelefoner (1/1.83″). I tillegg byr kameraet på autofokus og Xenon-blits. N8 har i flere tester blitt kåret til den beste kameratelefonen. Det er en imponerende jobb staben bak utviklingen av kameraet har gjort, og de fortsetter jobben med videreutvikling av det og naturligvis nye kameraer i kommende Nokia-telefoner.

Med oppgraderingen til Anna ble det altså også gjort forbedringer av kamera/kameraapplikasjonen. Det man først får øye på er forbedringene i brukergrensesnittet; flere menyvalg har blitt gjort lettere tilgjengelige.

Bilde lånt fra Nokia

Innstillinger er nå tilgjengelig ved å trykke på de tre prikkene i hovedmenyen på kameraet, man får opp menyen som over. Mindre brukte innstillinger er videre tilgjengelig når man trykker på Innstillinger (Settings) i denne menyen.

Bilde lånt fra Nokia

Scene-innstillingene er nå lettere tilgjengelig og krever to færre trykk enn tidligere for å få opp. Når man har gjort de valgene man ønsker kan man nå bare trykke på utløserknappen for å lagre innstillingene og man er klar til å ta bilde.

Ellers er det gjort endringer i hvordan kameraet stiller skarpt og måler lys i forbindelse med video. Fjerning av røde øyne er nå standard når man bruker blits på auto. Hastigheten på lukkeren i nattmodus var tidligere for høy, den er nå redusert.

Ekstra kameraoppgradering for Nokia N8

Ja, oppgraderingene nevnt i avsnittet over var både gode og nødvendige, men med et så heftig kamera som det som sitter i N8 trengtes det mer. Derfor har NokiaBetaLabs nylig sluppet en oppgradering som er spesialtilpasset N8.

De viktigste endringene her har med videoopptak å gjøre: kameraet får nemlig kontinuerlig autofokus og får økt bildefrekvensen (fps) fra 25 til 30 pr. sekund. Dette gir et klarere bilde, bedre flyt i opptakene og raske bevegelser vises bedre. Videre har det blitt lagt til grid (rutenett) som hjelper deg til å holde for eksempel horisonten rett. Dette rutenettet kjenner vi fra når vi bruker kameraet i vanlig fotomodus, men nå får vi det i video også om vi ønsker. Velger du å slå på dette så huskes innstillingen slik at du slipper å velge det på nytt. Men det er mer!

Bilde lånt fra Nokia

Brukergrensesnittet er nemlig ytterlig forbedret (se over), slik at vi nå for eksempel kan velge forskjellige scener direkte ved å trykke på scene-knappen (som endrer seg ut fra hvilket valg du har gjort, på bildet over står den på A for automatisk), da får man opp alle scenevalgene, velger ett og er tilbake i søkeren. En kraftig forbedring! Ellers kan vi legge merke til kamera/videokamera-symbolet øverst til venstre, som med et trykk bytter fra den ene til den andre.

Jeg har naturligvis installert denne beta-oppgraderingen, og den fungerer utmerket på min N8. Men det er altså en beta-utgave, så man må regne med at den kan ha småfeil (noe jeg hittil ikke har opplevd).

Tar man bedre bilder etter disse oppgraderingene? Vel, det er som kjent mye opp til fotografen. Valg av motiv og komposisjon må man nok fortsatt fikse selv 🙂 Har du med deg N8 på tur så er du ihvertfall rimelig sikker på at kvaliteten på opptakene og bildene er så gode som de får blitt med en smarttelefon. Hvor gode? Ta en titt på Nokia N8 User Group på Flickr, så får du inntrykk av hva denne telefonen klarer. Det er imponerende!

Vil du lese mer om disse to kameraoppgraderingene så besøk Nokia Conversations. Bildene jeg har brukt i dette avsnittet er hentet derfra, noe av teksten er også oversatt derfra.

Vil du installere denne ekstra oppgraderingen til kameraet på din Nokia N8 så besøker du NokiaBetaLabs, logg deg inn med ditt Nokia brukernavn og passord. Som vanlig: ta backup først! Følg anvisningene ved installasjon, og vent til den er ferdig. Ta en omstart av telefonen etter installasjonen.

Avslutningsvis om kameraet vil jeg bare si at disse oppgraderingene har gjort det enda bedre og adskillig enklere å bruke, spesielt er forbedringene av video og ikke minst brukergrensesnittet imponerende.

Mitt inntrykk av Anna så langt

Fikk spørsmål fra en i kommentarfeltet om hva mitt inntrykk av Anna er så langt. Velger å svare på det her i selve innlegget, det hører liksom med å forklare hva man selv synes i et slikt blogginnlegg.

Det forundrer sikkert ingen at jeg er godt fornøyd med min N8. Jeg var igrunnen det fra begynnelsen, men innrømmer gjerne at en del av kritikken mot N8 og spesielt Symbian^3 var på sin plass.
Selve telefonen er en perle: solid bygget, godt og stor nok skjerm, solid glass, kanon kamera (dvs. Carl Zeiss 😉 ), alt av ut- og innganger.

Toppen av telefonen med HDMI-luka åpen. 3.5mm ved siden av.

Spesielt det siste er det mange som overser. N8 har HDMI-utgang for å koble den til HD-TV/BluRay-spiller. Det betyr at du kan vise bilder, video og spill på TV’en. Kabel følger naturligvis med telefonen. N8 har USB-utgang som også gir USB On-The-Go (kabel følger med). Dette betyr at du kan koble til en minnepinne, mus og/eller tastatur, mikrofon(er), høyttalere med mer. N8 har 3.5mm Jack-utgang for hodetelefoner. N8 har 2mm utgang for lader, i tillegg kan den lade via USB. Hvorfor nevner jeg dette? Jo, alle disse kan benyttes samtidig: du kan ha telefonen på lading samtidig som du har den koblet via HDMI til TV’en samtidig som du har hektet på en minnepinne med dine bilder og vidoer på via USB. Det er virkelig bra!

Så til poenget: mitt inntrykk av Anna. Jeg har nå brukt N8 med Anna i noen uker og er godt fornøyd. Kan kort summere det opp i noen pluss og minus:

Pluss

 • Alt virker raskere
 • Mer stabilt, både selve OS’et og applikasjonene
 • Mye penere grensesnitt på grunn av de nye ikonene (ja, det er viktig)
 • Kulere overgang mellom startsidene når man drar fra den ene til den neste
 • Svært mye bedre og raskere nettleser, enklere i bruk og viser de fleste sider ‘riktig’
 • Mye bedre epost-klient. Svært lett å legge til kontoer for de fleste leverandører (Hotmail, Gmail, Yahoo med mer)
 • Bedre kalender med flere visninger
 • Bedre skjermtastatur, kan nå også velge QWERY i portrett
 • Bedre grensesnitt i kameraapplikasjonen (se avsnittet lengre opp)
 • Kameraet virker noe raskere
 • Batterilevetiden noe bedre (naturligvis svært avhengig av hvordan/hvor mye man bruker telefonen)
 • Enda bedre kart. GPS og kartløsningen på N8 er bare utrolig bra! Og gratis.

Minus

 • Fortsatt ikke perfekt epost-klient selv om den er bedre enn før. Synkroniserer ikke alltid stabilt.
  Exchange fungerer imidlertid perfekt, man kan f.eks. sette opp sin Gmail med Exchange-tilkobling. Og naturligvis jobb-epost hvis Exchange benyttes der
 • Nettleseren viser ikke absolutt alle sider perfekt, noen (få) sider kan man f.eks. ikke zoome på.
  Liker man ikke Nokia’s nettleser så er Opera sin veldig bra. Besøk http://m.opera.com fra mobilen for å laste ned
 • Hm! Kommer ikke på mere minus i farta, men lover å fylle på hvis det dukker opp noe.

Oppsummert: jeg er svært fornøyd med forbedringene i Anna. Hvis man i tillegg besøker NokiaBetaLabs (som jeg har nevnt lengre opp og i mitt forrige N8-innlegg) så får man den viktige oppgraderingen for kameraet pluss den nye Nokia Store. Dette gir samlet en langt bedre brukeropplevelse enn det vi hadde på Symbian^3.

Nokia N8 med Anna er som om Nokia har sluppet en ny N8 slik jeg opplever telefonen nå. Så de testerne/bloggerne som kritiserte N8 høsten 2010 og våren 2011 bør få prøve N8 med Anna og skrive en ny test. Men kanskje de skulle spare på kreftene og vente til Belle er klar for N8?

Siste nytt!

Kan fortelle at det går rykter om at den neste versjonen av Symbian, Belle, blir sluppet for nedlastning 26. oktober på Nokia World-messen i London.

Korrigert 9/10: Det var bare et rykte. Det er nå avkreftet fra offisielt hold at Belle ikke blir sluppet 26/10:

En ansatt i Nokia avkrefter ryktet

Det var ikke uventet, da Nokia ikke pleier å slippe slike oppgraderinger på Nokia World. Og dette stemmer mer overens med tidligere informasjon fra Nokia som sier at Belle skal komme nærmere nyttår. Så bra som Anna fungerer er det helt greit å vente litt til på Belle!

26/10 forventes det at Nokia viser frem sin(e) nye smarttelefoner med Windows Phone 7.5 (Mango) og muligens noen nye med Symbian Belle. Jeg tror nok at det går to til seks uker før Belle er klar i for eksempel Norge (på grunn av språk og operatørtilpasninger). Belle ble som kjent lansert 24. august.
Hvorfor nevner jeg Belle? Jo, av det jeg har sett så er det et enda bedre grensesnitt, og det er jo tross alt viktig. Bare ta en titt her. Og så nevner jeg det fordi vi som har en telefon med Symbian Anna kan oppgradere videre til Symbian Belle. Kostnadsfritt. Under ser du et eksempel hvordan en startside kan se ut i Belle. (Men husk at du kan tilpasse dine startsider svært mye allerede i Anna!).

Startsiden (1 av 6) Symbian Belle

Snarveier

Mange er vant med å benytte snarveier på tastaturet på PC’en, noen er også vant med snarveier på tidligere Nokia-telefoner som for eksempel E71. Spørsmålet er: finnes det snarveier på N8 som jo ikke har fysisk tastatur? Ja, det gjør det! Her en liste over de jeg kjenner til, de fleste er snarveier, andre er direkte funksjoner:

 • et lett trykk på menyknappen gir naturligvis Meny
 • trykk og hold inne menyknappen: gir oversikt over åpne programmer, bla mellom disse ved å dra til høyre eller venstre
 • Avslutt et program (se punktet over) ved å trykke på X i øvre høyre hjørne
 • Trykk og hold inne på en av startsidene, du kan nå redigere siden, legge til innhold med mer
 • Når du er i Meny, velg Alternativer/Rediger. Du kan deretter dra ikonene dit du vil, holder du inne på et ikon kan du deretter velge Flytt til mappe eller Slett (dvs, avinstallere programmet)
 • For å sette alarm: trykk lett på klokken, velg deretter Ny alarm
 • For å se kalender: trykk lett på datofeltet
 • For å sette telefonen i sparemodus: trykk lett på batteri-symbolet, da får du opp nettverk- og batteri, trykk på nytt på batteriet og velg Sparemodus
 • For å slå på/av Bluetooth: trykk på Samtale, deretter trykk og hold inne *
 • For å endre profil, trykk på gjeldende profil (f.eks. Generell), velg deretter ønsket profil
 • Telefonens på/av knapp kan trykkes lett, da får du opp flere valg, blant annet kan du bytte profil, låse skjerm og tastatur, velge Fjern SD, aktivere Sparemodus med mer
 • Her kommer det flere snarveier etterhvert!

Nokia Suite

Nokia er i ferd med å fase ut navnet Ovi, slik at vi får for eksempel Nokia Store og Nokia Suite. Sistnevnte er klar for nedlastning hos NokiaBetaLabs i versjon 3.2. Det betyr at Nokia Suite først testes ut i beta før den slippes til alle brukere. De som ønsker det kan laste den ned og installere allerede nå, noe jeg selvfølgelig har gjort. Logg som vanlig på hos NokiaBetaLabs med ditt Nokia brukernavn og passord.

Det er mange forbedringer:

 • Nytt navn og ny design
 • Egen Støtte-meny
 • Generelt raskere
 • Bedre funksjonalitet i forbindelse med oppgraderinger
 • Med mer
Her ser du den nye Støtte-menyen (klikk på livbøyen på menylinjen):

Nokia Suite 3.2 - Støtte-menyen

Dette er en svært nyttig del av Nokia Suite, legg merke til hvor mye relevant informasjon man har tilgang på. Blant annet kan man se hvor mye minne som er tilgjengelig og rydde opp i minnet om man ønsker. Man kan ta sikkerhetskopier eller gjenopprette herfra, sjekke programvareversjon, IMEI-nummer, hvilke programmer man har kjøpt, hvilke som er installert med mer. Nyttig!

Anbefaler deg samtidig å klikke på kart-symbolet på meny-linjen og sjekke etter oppdateringer av kartverket. Det har nylig kommet slike, Nokia er svært flinke til å oppdatere kartene. Følg anvisningene og la Nokia Suite oppdatere de kartene du allerede har på telefonen.
Nokia kart og navigasjon er som du sikkert vet gratis, i tillegg bruker ikke GPS-løsningen Internett hvis du allerede har lastet ned kartene du skal benytte og har dem lagret i telefonen.

Anna service pack

Nokia har nettopp sluppet en service pack for Anna, en liten oppgradering som inneholder følgende:

 • Bedre ytelse
 • Mer stabilt OS
 • Raskere scrolling gjennom meldinger
 • Raskere GEO-tagging når man tar bilder
 • Med mer
Denne oppgraderingen er tilgjengelig OTA (Over The Air, altså direkte til telefonen uten å koble til PC).
Trykk Meny/Applikasjoner/Prog,vareoppd. Der vil du få opp en slik meny:

Symbian Anna service pack

Merk av oppdateringen hvis den allerede ikke er det, trykk deretter på Play-ikonet øverst til høyre. Følg anvisningene, ikke slå av telefonen underveis. Pass også på at batteriet er oppladet.

Jeg merket bedring i generell ytelse, ting “flyter” ennå bedre. Positivt!

Anbefalte applikasjoner

Det finnes utrolig mange nyttige applikasjoner til din Symbian Anna telefon. Jeg har nå hatt min N8 i snart 1 år, har dermed fått gjort meg opp noen erfaringer med diverse applikasjoner. Nå varierer det selvfølgelig veldig fra person til person hva man synes er nyttig, men i all hovedsak tror jeg nok de fleste smarttelefonbrukere har sammenfallende interesser.

Her en kjapp liste over det jeg anbefaler:

 • Twitter: Her er det en applikasjon som bare er best: Gravity! Den har absolutt alt du trenger for avansert bruk av Twitter. Den koster noen kroner, men er vel verdt det. NB! Besøk produsentens hjemmeside og få siste versjon. Følg ham på Twitter, der får du info om nye oppgraderinger. Det er nemlig slik at det ikke alltid er siste versjon av et program som ligger i Nokia Store.
 • Twitter: Nokia’s egen Social er faktisk ganske bra, og har egen widget som du kan plassere på en av startsidene. Det fine er at Social er integrert med din telefonbok slik at dine kontakters tweets og Facebook-oppføringer kan du se direkte på kontaktkortet til din kontakt. Men Social er litt plundrete å bla i.
 • Twitter: TwimGo er en lekker og gratis app, anbefales.
 • Facebook: Besøk m.facebook.com med mobilen og last ned app’en derfra. Dette er en Java-basert, gratis app som fungerer bra.
 • Facebook: Bruk Nokia’s egen Social, fordelen er som nevnt over at kontaktene er knyttet til telefonboken i mobilen.
 • Facebook: Fmobi er en lekker app! Kåret til beste Facebook-app for Symbian. Koster noen kroner, men er verd det.
 • Nettleser: Den innebygde nettleseren er faktisk ikke så verst, men naturligvis har den sine “nykker”. Anbefaler derfor å prøve Opera Mobile 11.5 eller nyere. Besøk m.opera.com fra mobilen og last den ned derfra. Den er rask, har fint brukergrensesnitt, og du kan sette opp synkronering av bokmerker om du ønsker.
 • Vær: Jeg liker AccuWeather best, den er også gratis. Den har egen widget som du kan legge på en av startsidene. Om du setter den opp med å automatisk finne din lokasjon så tapper det batteriet. Velg heller en fast lokasjon som standard, legg deretter til andre steder av interesse.
 • Vær: I Nokia’s egen kart-applikasjon følger det også med en Weather-app. Den er faktisk veldig bra og har et flott brukergrensesnitt.
 • Kart: Nevnte Nokia’s egen kartapplikasjon over, den er suveren. Nokia utvikler imidlertid kartsystemet sitt videre, ønsker du å teste de siste nyhetene besøker du NokiaBetaLabs. Der laster du ned Nokia Maps Suite. Den inneholder Places (oppdag steder rundt der du befinner deg), Public Transport (denne virker kun i enkelte storbyer, men er nyttig hvis du besøker de byene) og sist men ikke minst Pulse. Det er en utrolig bra applikasjon hvor du kan opprette en gruppe (f.eks. familie) så kan du og andre i familien sjekke inn når dere besøker steder rundt om i Norge eller verden. 
 • Når du sjekker inn på et sted kan du legge ved kommentar og/eller bilde og nøyaktig kartposisjon. Det fine er at det er kun du og medlemmene av gruppen familie som kan se det. Tjenesten kan også benyttes fra en nettleser på en PC.
 • Alternativt tastatur: her er den en app som gjelder og det er Swype. Les bruksanvisningen. Krever litt tilvenning men er utrolig kjapp når du får draget på det. I tillegg kan du legge til tastatur på flere språk.
 • Skjermsparer: her er det også en ting som gjelder: Nokia’s egen Sleeping Screen. Den er i tillegg til å være strøm- og skjermsparende(!) også stilig. Den har ikke feite, klare bilder men bilder bygget opp av punkter, dette naturligvis for å spare strøm. Den har i tillegg klokke og viser også når du har meldinger, mistet samtaler, når du har avtaler med mer. I tillegg kan du legge til dine egne bilder. Skikkelig kul sak!
 • Sikkerhet: Anbefaler deg å installere F-Secure Anti Theft. Følg anvisningene for oppsett, velg en sikkerhetskode du klarer å huske (lengre enn to minutter 😉 ). Med denne app’en kan du spore opp telefonen hvis du har mistet den, du kan fjernlåse den og du kan fjernslette den. Alt via SMS. Og det funker!
 • Nyheter: CNN’s applikasjon er veldig bra, den kan tilpasses og man kan sende nyheter til Twitter eller Facebook.
 • Nyheter: Både Dagbladet, VG og andre norske nettaviser har greie applikasjoner for Symbian. Du finner dem i Nokia Store.

Det får holde for nå, kommer tilbake med flere tips om app’er, og tar naturligvis i mot tips fra dere.

Siste nytt 20.12.2011

I dag kom nyheten fra Nokia om at Symbian-navnet blir borte slik at neste versjon av operativsystemet blir hetende Nokia Belle i stedet for Symbian Belle. Det er i grunnen like greit siden alle ser på Symbian som et “dødt” og gammeldags OS. Nokia Belle (og for den saks skyld Symbian Anna) har så mange nyheter at det nesten ikke kan sammenlignes med den første versjonen, Symbian^3. Operativsystemet er naturligvis fortsatt basert på Symbian, men forbedringene er store. Og Nokia har som jeg tidligere har nevnt garantert utvikling og support for operativsystemet frem til 2016.

Den andre nyheten (se link over) er at Nokia Belle skal være klar for nedlasting til eksisterende modeller (C6-01, E6, C7, E7, X7, N8) i februar 2012. For de som fortsatt sitter med en av disse modellene er det en god nyhet, og for de som velger å kjøpe en ny Nokia så er Nokia Belle et svært fleksibelt og godt OS. Les og se mer om Nokia Belle her.

Nokia Belle er her!

Endelig! Nå (07.02.2012) er det bare å koble din Nokia N8 til PC’en, starte Nokia Suite og følge anvisningene for oppgradering til Nokia Belle. Jeg kommer som jeg har lovet mine lesere til å lage et eget innlegg om Nokia Belle.

Eget innlegg om N8 og Nokia Belle finner du her.

Husk! La installasjonen gå sin gang, ikke avbryt, og ikke koble telefonen fra før du får klar beskjed!

47 thoughts on “Nokia N8 med Symbian Anna

 1. Leif Rune says:

  Hei Lars.
  Følger med i spenning angående hva du har erfart til nå med Anna. Spesielt om kameraet.

  mvh
  Leif Rune

 2. Hei Leif Rune,

  Hyggelig at du følger med på bloggen min! Har nå skrevet litt om mine erfaringer så langt med Anna i innlegget. Kommer til å føye til mer etterhvert. Ser at du er spesielt interessert i kameraet, anbefaler deg å lese avsnittet om kameraet i dette og det forrige innlegget mitt om N8, og også klikke på linkene til eksterne sider som forteller mer om kameraet, og til Flickr-siden hvor mange N8-brukere har lagt ut fantastiske bilder.
  Jeg liker som nevnt kameraet svært godt, med den siste betaoppgraderingen (krever at man installerer Anna først) fikk det utrolige gode og lett tilgjengelige menyer + 30fps video. Må jo også nevne Xenon-blitsen som gjør at man får veldige gode bilder innedørs i svak belysning (stuer, barer med mer). Mulig jeg må skrive mer om kameraet ved anledning…

 3. Bjarte says:

  Hei!

  Flott og grundig blogg du har her, og den er en glede å lese for en N8 bruker!

  Vet du om det er problemer med N8, og Symbian Anna, i forhold til accelerometeret?

  Oppdaget her om dagen at to spill (Hawx, og Galaxy on Fire), har problemer når det gjelder vertikale bevegelser. Det er bevegelse “opp” når jeg bruker “Inverted Controls”, og ned når “Inverted” er av.

  Fungerer slik at spillet reagerer svakt inntil et vist punkt, dersom bevegelsen ikke er for brå, men så henger “fartøyet” fast, og det må så en kraftigere bevegelse til for at “fartøyet” skal reagere videre.

  Det virker som om det er et område på noen grader opp/ned, der accelerometeret ikke virker.
  Alle andre bevegelser ser ut til å være OK, og spill type NFS, har ingen problemer.

  Jeg spør fordi jeg oppdaget dette etter installasjon “Anna”.
  Nå har det seg slik at jeg spiller lite, og hadde ikke spilt på lenge, da jeg oppdaget dette.
  Derfor er jeg usikker på om dette skjedde før eller etter “Anna”, og om dette er en maskinvarefeil, eller “Anna” sin feil?

 4. Hei Bjarte,

  Takk for hyggelig tilbakemelding på bloggen min!

  Jeg kjenner ikke til at det skal være noen problemer med accelerometeret til N8, verken før eller etter Anna. Nå spiller jeg veldig lite på telefonen, men kan ikke si å ha merket det du nevner her. Prøvde Galaxy igjen nå, ingen tegn til problemer. Ser jo nå at det er et moro spill! Har du forresten prøvd å koble mobilen til TV’en via HDMi og spilt der? Det er ganske heftig! Tilbake til problemet:

  – Det du kan prøve er for eksempel i Galaxy on Fire å kalibrere accelerometeret, gå til Options/Controls/Calibrate (Acc.). Følg anvisningene.
  – Hvis ikke det hjelper kan du prøve en reset av telefonen, trykk og hold inne av-knappen i 8 sekunder til mobilen vibrerer tre ganger. Slå deretter på igjen og sjekk om det hjalp.
  – Hvis ikke kan du vurdere en hard reset, altså gjenopprette til fabrikkinnstillinger. Ta backup først!

  Lykke til!

 5. Lars Engh says:

  Hei. Jeg har oppgradert min N8, og har et par spørsmål til deg. Har du prøvd å endre generelt TEMA? Jeg lastet ned Temaer fra Ovi-store, og oppdaget at på et av Temaene, Leather white_ovi_FGs…, så endret ikonene på startskjermen seg, fra farger til sort/hvitt. Med et annet Tema så endret enkelte ikoner utseende. Dette synes jeg er forvirrende. Har du noen erfaring fra dette?
  Noe annet som jeg synes er forvirrende er at når jeg endret en av startskjermene og la inn bokmerker så brukes det bare en type ikon. Så det blir det samme ikonet om det viser til aviser, bokklubber etc. Har du noen forklaring på dette også?

 6. Bjarte says:

  Hei, og takk for svar!

  Tilbakemelding om accelerometer problem:
  Reset med 8 sekunder har vært prøvd, men var ingen løsning for dette problemet!
  Nå har jeg avinstallerte Hawx, installert det på nytt, og nå fungerer accelerometeret helt fint for dette spillet! Som ventet, mistet jeg det lille som var lagret.
  Ser at det er nevnt lignende problemer for accelerometer, og styring av AR Drone, i forbindelse med “Anna”.

  Spørsmål:
  Galaxy er et stort spill, er kommet langt, og har liten lyst til å miste progresjonen!
  Er det mulig installere et spill på nytt, samtidig som jeg beholder det jeg har lagret?

 7. Hei Bjarte,

  Hvis du prøvde å justere accelerometeret i innstillingene i Galaxy og det ikke hjalp så kan det som du nevner være like greit å installere Galaxy på nytt. Men om progresjonen blir lagret vet jeg ikke, har ikke prøvd. Spiller som sagt svært lite.

  Om problemet er relatert til Anna tror jeg ikke, da burde flere ha det. Nå kommer jo Symbian Belle-oppdateringen om en måned eller to, kan hende at problemet blir borte med den. En løsning er som nevnt en gjenoppretting til fabrikkinnstillinger, men da får du en jobb med backup og restore pluss at du må installere en del programmer på nytt. Eventuelt ta en tilbakestilling uten å slette data.

  Lykke til!

 8. Hei Lars,

  Ja, endre tema gjør jeg av og til, er jo en kjekk mulighet til å endre utseendet på menyer og startsider. Enkelte av de som lager temaer går grundig til verks og endrer utseende på ikoner, farger, bakgrunn, menyfarger, tekstfarge med mer. Andre gjør det mer overfladisk slik at noe blir endret, noe ikke.

  Jeg anbefaler å velge et tema som har de samme ikonene som de originale Anna-temaene fra Nokia, det står ofte i temaene at de har Anna-ikoner. Noen temaer endrer bare ikoner på de viktigste programmene, andre endrer absolutt alle. Og noen som lager applikasjoner til Symbian er “late” og lager ikke et Anna-tilpasset ikon, men lager et gammeldags firkantet ikon. Så du må nesten bare prøve deg frem og se hvilket tema du liker best. Jeg havner selv som regel tilbake på Nokia’s Midnight Silver.

  Vær obs på at temaer og skjermbakgrunner som har sort farge gjør at telefonen bruker mindre strøm, fordi et sort punkt på en AMOLED-skjerm (som N8 har) er rett og slett et avslått punkt. Sortere blir det ikke 🙂

  Av en eller annen grunn så har alle bokmerker du lager snarvei til på startskjermen samme ikon. Det er dessverre ikke noe å gjøre noe med. Det eneste måtte være å lage en widget med fire snarveier til aviser hvor du f.eks. legger dem alfabetisk og dermed muligens klarer å huske hvilket ikon var til hvilken snarvei. Og en annen widget med snarveier til andre ting. Men som sagt, alle bokmerker får dessverre samme ikon.

  Du kan jo vurdere å bruke Opera’s nettleser, Opera Mobile 11.5, den har en flott startside (Speed Dial) hvor du selv velger hvilke snarveier som skal ligge der. Er du riktig avansert kan du bruke Opera på PC’en din også, og synkronisere snarveiene mellom Opera på PC og på mobil, og dermed automatisk ha de samme på begge. Besøk m.opera.com fra mobilens nettleser og last ned Opera 11.5 derfra.

  Lykke til!

 9. Leif Rune says:

  Hei Lars.
  Når jeg prøver å sende videoer som jeg har tatt opp med N8, så kommer denne meldingen frem: Kan ikke sette inn objekt. Maksimal meldingsstørrelse er 300 kb. Hva gjør jeg galt?

 10. Hei Leif Rune,

  Det er en limit på MMS-meldinger på 300 kb. Når du skal sende video fra N8 med MMS må du først endre innstillingene i kamera fra Høy kvalitet (HD) til Basic (3GP). Dette gir lavere videokvalitet, men høy nok kvalitet for MMS. Dermed kan du filme en videosnutt og sende den som vedlegg i en MMS.

  Ønsker du å sende video med høyere kvalitet så er det bare å velge send som epost fra kameraet på din N8.

  Lykke til!

 11. Stein says:

  Hei Lars
  Takk for en veldig bra og informativ blogg om N8.
  Jeg har lært masse her hos deg.
  Men jeg har også et par spørsmål:

  Finnes det et annet mail program som kan lastes ned og brukes på N8?
  Jeg er spesielt ute etter funksjoner som at nedlastede mails blir liggende igjen på POP serveren, siden jeg laster ned alle på en Pc, mens de som havner på N8 blir slettet etterhvert.
  Og akkurat nå så laster N8 ned alle mail automatisk, og N8 er ikke alltid enklest å svare lange mail med.

  Jeg føler også at det er vanskelig å få kontroll på valg av Wifi nett. N8 kobler seg alltid opp automatisk, mens jeg kunne ønske meg å kunne bestemme selv når N8 skal koble seg opp mot et Wifi nett. Under Valg og Innstillinger får jeg bare opp tilgjengelighet, søk etter nettverk og strømsparing

  På forhand mange takk
  Stein

 12. Takk for hyggelig tilbakemelding på bloggen!

  Det finnes et program i Nokia Store som heter Mobile Documents, det har fått brukbar omtale. Har imidlertid ikke testet det selv. Søk etter det i Nokia Store.

  Jeg har satt opp flere epost-kontoer i Nokia’s epostklient (både Live, Hotmail, Gmail og Exchange), disse fungerer som de skal; mail’ene blir liggende igjen på serveren. Sletter jeg de på mobilen slettes de på serveren også. Jeg har lagt disse kontoene som widget’er på en av startsidene, det gir god oversikt over eposten.

  Du kan sette opp hvor ofte epost skal lastes ned, gå inn på Innstillinger på den aktuelle kontoen, så velger du det øverste valget og setter opp hvilke dager, i hvilket tidsrom og hvor ofte det skal sjekkes etter epost.

  En liten mobilskjerm er ikke akkurat ideell å jobbe med lange eposter på, det har du rett i. Det blir mye scrolling og fort uoversiktlig. Tror nok det oppleves slik uansett hvilken mobil man har, men det skal innrømmes at Nokia’s epostklient ikke er den aller beste. Jeg håper det kommer forbedringer i den når vi snart får oppgraderingen av OS’et fra Symbian Anna til Nokia Belle 🙂

  Når det gjelder WiFi så kan du sette tilkoblingen til manuell, dermed bestemmer du selv når den skal koble til. Velg Meny, Innstillinger, Tilkoblinger, Innstillinger. Det øverste valget der setter du til Manuelt.

  Lykke til!

 13. stein says:

  Hei Lars

  Super takk for hjelpen. De innstillingene hjalp. Nå kobler N8 seg ikke opp automatisk lenger og mailen henter mail når jeg vil. N8 mail fungerer litt annerledes enn hva jeg er vant til, for den synkroniserer mot POP serveren, i steder for å laste ned og slette mailene som ligger der, slik som typisk Outlook gjør.

  Jeg prøvde også Mobile Documents, men jeg fikk den ikke til å koble seg opp mot min mail server. Mulig at problemet er at programmet ikke handterer POP3 servere. Jeg leste et sted på nettet at det kunne være årsaken. Jeg har sendt Nokia support en mail for å få bekreftet/avkreftet det, men ikke noe svar så langt.

  Jeg ser mange små forbedringer jeg ønsker med N8, men det er vel ikke ting jeg skal “plage/bry” deg med.
  Takk for hjelpen
  Stein

 14. Hei Stein!

  Hyggelig at mine tips hjalp. Vi får som sagt se om det er noen forbedringer i epost-klienten når Nokia Belle oppdateringen kommer.

 15. Bente says:

  Hei
  Er det mulig å få gjøremål/bursdagsvisninger osv som påminnelse på startsideskjermen dagen før??
  Fikk til det på min forrige Nokia N82 telefon, og det var kjempekjekt.

 16. Hei Bente,

  Godt spørsmål! For å få varsler om vanlige gjøremål (kalenderoppføringer) dagen før må du sette varsel/alarm til dagen før (eventuelt to dager før eller 1 uke før).

  Tror ikke bursdager kan varsles dagen før.

  Går ut i fra at du har plasser varsler-widget’en på en av startsidene. I tillegg er det lurt å plassere kalender-widget’en på startsiden. Da får du se hva som er de neste hendelsene.

  I Nokia Store finnes det en app som heter Best Reminder, mulig den har bedre varslingsfunksjoner. Har ikke prøvd den.

  Lykke til!

 17. Bente says:

  Hei igjen

  Vet du hva, jeg fant det ut alikevel, etter å ha prøvd å få det til siden jeg kjøpte telefon så fant jeg det endelig ut.

  Holder på startskjermen til du får redigert den, så trykker du på en “rute” (+) og velger kalender applikasjon.

  Da kommer det man har lagt inn i kalenderen som visning en uke før, bursdager også. Prøvde og testet ut dette når jeg endelig klarte å finne det ut 🙂

  Håper du skjønte hva jeg mente :-))

 18. Hei Bente!

  Bra! Ja, det var nettopp det jeg nevnte i svaret til deg: kalender-widget og varsel-widget. Trodde du kanskje hadde de fremme allerede på en av startsidene og hadde behov for tidligere varslinger.

  Uansett, da har det jo løst seg 🙂

 19. Ingrid says:

  Hei og tusen takk for en informativ blogg, jeg har utrolig mye glede av alle tips.
  Er ny Nokiabruker.Håper du fortsetter med tips og info når Belle kommer.
  Ingrid

 20. Hei Ingrid,

  Takk for en hyggelig tilbakemelding!

  Ja, tenkte å følge opp med et blogginnlegg om N8 med Nokia Belle så snart jeg får oppgraderingen.

 21. Leif Rune says:

  Hei Lars. Før jeg lastet ned Belle, så hadde jeg et program på min mobil som jeg kunne lukke ned programmene med. Dette programmet er vekke nå, og jeg kan ikke huske hva det heter. Jeg tror det var du som anbefalte dette programmet en gang. kanskje du husker hva programmet heter?

 22. Hei Leif,

  Kan ikke si at jeg husker å ha nevnt et slikt program. Med “lukke ned programmene” mener du da avslutte programmene? I så tilfelle er det jo bare å holde inne meny-knappen, da får du opp alle programmene som kjører. Deretter blar du mellom dem ved å dra over skjermen. Vil du avslutte et program trykker du på X i høyre hjørne av programmet.

 23. Kjetil Skarbø says:

  Hei Lars
  Jeg bruker N8`n på jobb, og bruker mail mye. Med Anna var dette ikke problemer!!
  Etter oppdateringen i går ( meget fornøyd “so far”), så får jeg ikke koplet til mailen.
  Virker som om at microsoft exchange server er byttet til noe exchange ActiveSync…
  Enten roter jeg med oppsettet, eller så er det noen forandringer ute å går.
  Har du noen tips, før jeg evt må kalle ut IT avdelingen (som vil spørre hvorfor pokker åøæwq jeg oppdaterte en telefon som fungerte så bra)(de vil gi meg en Iphone 😦 )

  Kjetil

 24. Hei Kjetil,

  Microsoft Exchange ActiveSync settes opp på vanlig måte som før. Du trenger å vite riktig adresse til jobbens Exchange-server, din epost-adresse og ditt passord. Ta en titt nederst på side 55 i bruksanvisningen (link til bruksanvisningen finner du nederst i innlegget mitt om Belle), der begynner info om Mail og Exchange. Microsoft/Nokia skal ha gjort flere forbedringer i Exchange ActiveSync så det skal virke bedre enn før. Her en kortversjon av hva som er nytt:
  “An updated version of Microsoft Exchange ActiveSync, which brings improved search capabilities, an integrated conversation vew and support for multiple Exchange accounts”.

  Tror løsningen på ditt Exchange-problem er å finne riktig server-adresse, og da er nok IT-avdelingen de rette å kontakte.

  Lykke til!

 25. Stein says:

  Hei igjen Lars
  Et lite, men likevel praktisk spørsmål. Mange mobil abonnement inkluderer et vist antall SMS og MMS gratis. Det kan derfor være smart/lønnsomt å sende SMSer som MMS.
  Hvordan kan jeg manuelt sette N8 (oppgradert til Belle) til å sende en MMS uten å legge ved et bilde?
  Selv når jeg svarer på en MMS så velger N8 tekstmelding som svar.
  Jeg har installert SWyPE, hvis det skulle ha noen betydning

  Stein

 26. Stein says:

  Et spørsmål til når jeg er så godt i gang

  Og denne er viktig for meg. Jeg har ca 1500 kontakter med totalt 10 000 telefon nummer. Mange personer har både privat og jobb mobil. Alle mine gamle Communicator’er (fra 9000 til 9300) handterte dette lett, ved at jeg kunne velge Mobil (jobb) og Mobil (privat).

  Dette forsvant med E90 og N95, og det ble rot for alle kontakter med Privat og Jobb mobil. Jeg fikk en kjempejobb med å redigere, legge inn Mobil (privat) som Mobil og Mobil (jobb) under Biltelefon.

  Og med N8 ble dette enda verre. Nå oppdaterer ikke N8 og Pc Suite, Biltelefon mot Outlook (2010), så igjen har jeg mistet alle mobil jobb numrene. (Jeg synker min N8 mot Outlook).

  Jeg har sendt flere henvendelser til Nokia, men ikke noe svar.
  Dette er kjempe irriterende, fordi ikke lenger har tilgang til mine kontakters Jobb Mobil og ikke ser jeg hvem som ringer eller sender meg SMS.

  Har du en smukk løsning, utenom at jeg må lage to kontaktkort på hver person?
  Stein

 27. Hei Stein,

  Når du trykker Ny melding (jeg har lagt en snarvei til “Ny melding” på en av startsidene) får du selvsagt opp det vanlige SMS-vinduet, der trykker du på menyen nederst til høyre (de tre strekene), velger Sendevalg, trykk så på Automatisk under Meldingstype og velg Multimediamelding. Da blir meldingen du skriver sendt som MMS uten bilde eller andre vedlegg. Dette kan du også gjøre når du svarer på en MMS. Valget gjelder bare den meldingen, så du må ta disse menyvalgene hver gang du vil sende en SMS som MMS.

  Lykke til!

 28. Hei igjen Stein,

  Det er et valg som heter Biltelefon i N8 sin adressebok. Når du velger å legge til ny kontakt og deretter trykker på i+ så kan du legge til masse tilleggsinfo, blant annet Biltelefon og også Mobil (hjem), Mobil (Jobb).

  Du nevner PC Suite, hvis det er en gammel versjon må du oppgradere til Nokia Suite som du finner nederst på siden her. Deretter setter du opp synkroniseringen slik du vil ha den i Nokia Suite (klikk Verktøy/Alternativer deretter Kontakter, velg Synkroniser med Microsoft Outlook).

  Håper dette kan hjelpe deg.

 29. Stein says:

  Hei Lars
  Så flott, da vet jeg hvordan jeg kan overstyre og sende en MMS i stedet for en SMS. Det fungerer.
  Jeg fant også Biltelefon under i+, men har ikke rukket å teste det enda.
  Jeg har siste versjon av Nokia Suite 3.3.86, så det var feil av meg å bruke det gamle ordet Pc Suite. Jeg melder meg hvis jeg får noen problemer.
  Mange takk for all hjelp, du er mye dyktigere og mer serviceminded enn Nokia.
  Stein

 30. Stein says:

  Hei igjen Lars
  Å synke Biltelefon fikk jeg ikke til. Jeg opprettet en ny kontakt på N8 med en Biltelefon, jeg fant den lett under i+ som du anbefalte.
  Men når jeg går til Nokia Suite, så har den ingen felt for Biltelefon eller Car Phone, noe som den hadde før. Det er derfor alle Biltelefoner forsvinner, de videresendes ikke av Nokia Suite til Outlook.
  Jeg ser at det ligger gamle feilmeldinger ute på Nokia Support som Nokia ikke har svart på. Jeg har også for et par måneder siden kontaktet Nokia (flere ganger) angående dette problemet, men ikke fått noe svar/hjelp.

  Kanskje du har en work around eller en kontaktperson i Nokia systemet / hos Nokia Suite som du kan flagge dette til?

  Stein

 31. Stein,

  Skjønner problemet og ser også på nettet at det er forholdsvis kjent. Jeg har sporet opp et svar hos NokiaBetaLabs som sier at foreløpig løsning er å benytte følgende felt på mobilen:

  Mobile
  Telephone
  Telephone (home)
  Telephone (work)

  Disse skal være støttet av Nokia Suite (gjelder sikkert tilsvarende felt på norsk). Siste versjon av Suite har nettopp kommet ut av beta, og jeg tviler ikke på at Nokia jobber videre med å forbedre dette. Synkronisasjon av adressebok mot Outlook er en viktig funksjon for bedrifter og andre.

  Jeg har ingen direkte kontaktpersoner i Nokia, så jeg kan ikke bringe noe videre. Men hvem vet, kanskje noen i Nokia leser bloggen min? 🙂

 32. Stein says:

  Ja, vi må da forvente at de også holder seg oppdatert 😀
  Det er faktisk ikke bare Car Phone og Pager de har problemer med, de sliter også med Company (Firma) nummer. Og det problemet har de også hatt lenge. Det må være noen utrolig tålmodige IT sjefer rundt om kring. Eller så har de bare gitt opp og kjøpt inn andre telefoner som handtere synkroniseringen.
  Jeg krysser fingrene for den nye Nokia Suite.
  Takker og bukker så langt

 33. Hei, leser bloggen din og ser du virkelig har peiling på mobil:)

  Lurer på om du kan hjelpe meg? Etter oppdatering til Belle her om dagen får jeg ikke lenger opp navn på kontakt som ringer meg- bare nr til kontakten som vises. I loggen over ubesvarte anrop finner jeg imidlertid anropet med navn. Har lett og lett etter løsning men finner ikke ut av det. Sikkert en enkel løsning- håper på help:)

  Og vet du om det er en grunn til at tlf nå setter på vent tilstadighet undersamtaler? Gjorde ikke det for noen uker siden- men nå er det blitt skikkelig plagsomt. Virkelig følsom er den blitt.. Kan ikke se at jeg holder den anneledes nå enn tidligere? Har hatt den i 3/4 år nå uten å ha vært plaget…

  Mvh Maria

 34. Hei Maria,

  Takk for at du liker bloggen 🙂

  Hvis kontakten som ringer deg er lagret i telefonminnet bør den vises, det gjør det på min N8 ihvertfall. Mulig hvis et nummer er lagret på SIM-kortet at det ikke vises med navn? Har ikke prøvd det. Uansett, sjekk innstillingene i telefonboka: Meny/Kontakter deretter Meny (de tre strekene nede til høyre), der velger du Telefonminne på begge de øverste valgene. Få noen til å ringe deg og se hva som skjer.

  Kan muligens også være at du har samme nummer registrert to ganger? Da skjønner ikke telefonen hvilket av navnene den skal vise og viser dermed bare nummeret. Løsningen er å slette eventuelle dobbeltoppføringer.

  Pussig at din telefon setter på vent under samtaler. Har prøvd å fremprovosere det på min telefon, men det skjer ikke, klarer verken å dempe eller avslutte en samtale med kinnet mot skjermen. Et par ting du kan prøve: Snu det andre kinnet til :-), prøv med andre ord å besvare telefonen med andre hånd, se da om den setter på vent. Det beste “trikset” er kanskje å dra på skjermlåsen (knappen på høyre side av telefonen) når du får en samtale, da skal det ihvertfall være umulig å trykke noe på skjermen under samtalen.

  Skulle ikke noe av det jeg har nevnt hjelpe kan du prøve en reset av telefonen: Hold inne av-knappen i ca. 10-12 sekunder til telefonen vibrerer tre ganger. Slå så på igjen og se om telefonen er like følsom under samtale. Hjelper ikke det så kan du prøve en hard reset (gjenopprette fabrikkinnstillinger), men det betyr at du først må ta backup av alt, og at du etterpå må sette opp trådløst nett igjen, restore kontakter og slikt og installere alle programmer på nytt. Litt omfattende, men det rensker kraftig opp.

  Lykke til! Fint om du forteller hvordan det gikk.

 35. Gitte Jensen Engh says:

  Maria. Måtte bare kommentere denne.
  Når jeg fikk min N8 så hadde jeg også problemer med at telefonen brøyt samtalen. Var ganske arg til det gikk opp for meg at det var øredobbene mine som var problemet. Var tlf i “rett” stilling og jeg hadde “pærler” i ørene, så var det umulig. Hold tlf i en annen vinkel så funkere det bra. Ikke noe rart at du ikke klarer og frembringe dette Lars, min mann kjøpte N8 sammtidig og han hadde heller ikke dette problemet. Takker også for en veldig fin blogg, her kommer det mye nyttig;))

 36. Maria says:

  Hei og takk for svar:-) vet ikke om det er fordi eg slo den av og restarta den eller om det er fordi eg installerte en app som heter slideanswer men problemet med å sette samtaler på vent er blitt borte:-) så er veldig fornøyd med det:-) nå setter den ikke samtalene på vent lenger, men mister desvereer ofte tilkobling under samtaler, ganske irriterende at den kobler seg ut da det førere til mange brudd i samtalene.. Har forsøkt å sette den på høytalerfunksjon slik at jeg er sikker på at jeg ikke kommer borti noe uten at det ser ut til å ha noe effekt. Prøver med jevne mellomrom å restarte for å fikse den, håper det ordner seg for liker tlf godt ellers:-) hadde ikke dette problemt tidliigere så det har nok kommet med oppdateringen.

  Har en haug med perler i ørene, tenkte også på muligheten for at disse kunne lage trøblet, men har gått med disse lenge før jeg i det hele tatt kjøpte tlf…

  Men i allefall tusen takk for kjapt svar, skal fortsette og lese bloggen med stor iver!

 37. Heidi says:

  Min telefon settes også ofte på vent under samtaler, bruker ikke øredobber så det er ikke problemet. Hva er dette “konfigurer communication”? Prøver, men vet ikke helt hva det er..

 38. Hei Heidi,

  Pussig problem det der, som du sikkert har sett i kommentarfeltet er det et par til som har hatt det.

  Jeg kom på noe nå som du kan prøve (vet ikke helt hvorfor jeg ikke har tenkt på det før 🙂 ). Velg: Meny/Innstillinger/Telefon/Sensorinnstillinger. Der slår du av det øverste valget.

  Hvis ikke det hjelper viser jeg til de svarene jeg tidligere har gitt om dette problemet i kommentarfeltet.

  Når det gjelder “konfigurer kommunikasjon” hadde det vært fint å vite i hvilken sammenheng du får meldingen.

  Lykke til!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s