Smarttelefoner: datatrafikk og strømforbruk

Jeg kunne spandert ett blogginnlegg for hvert av temaene datatrafikk og strømforbruk. Men jeg mener at de to henger såpass sammen at jeg skriver like greit om begge. Samtidig.

Datatrafikk
Vi har med ujevne mellomrom kunne lese i media at enkelte får grundige overraskelser på telefonfakturaen sin etter en tur over kjølen eller en tur til Syden. Mange historier, mange fakturaer, store beløp. Rekorden så langt er vel den på 150.000,- på tre dager. Og det var en møring. Ja, du leste rett! Det spesielle i det siste er at det ofte er iPhone-brukere som har meldt dette problemet. I tillegg har enkelte Windows Phone 7-brukere meldt om lignende problem nylig, Microsoft mener de har funnet “synderen”; Yahoo! Mail.

Uansett hvilken smarttelefon og operatør du har så bør du forberede deg før større ekspedisjoner utenlands. Det koster få kalorier å sette seg inn i prissystemet til din egen operatør, å sjekke hvilke(n) operatør(er) den bruker i landet du skal til, hva er prisene for utgående og innkommende samtaler og SMS. Og ikke minst: hva koster datatrafikken/roaming. Alle operatører både innenlands og utenlands oppgir prisene på sine nettsider.

Det er nå en gang slik at du har flere alternativer enn å la mobilen bli hjemme, ha den avslått eller å sette den i “flymodus” hele ferien. Et godt og viktig alternativ er å bruke hodet.

Det kan for eksempel være at din operatør har en spesielt god avtale med en enkelt operatør i et spesielt land. Skal du dit så endrer du oppsettet på din mobil til å kun bruke den operatøren i akkurat det landet. Ja, det går an!

Operatørene tilbyr kontroll
Telenor har en løsning de kaller DataKontroll Utland. Den er nå så avansert at den slår seg på automatisk (tidligere måtte man selv aktivere denne tjenesten), og du får en SMS så snart du passerer 500,- i forbruk. Du kan selv styre om du vil fortsette databruken eller stoppe den via SMS. Kjekt!

Det er også slik at EU/EØS har flesket til med lik pris, uansett land og operatør. Les mer hos Telenor (dette gjelder alle operatører). Og husk: hele Syden er ikke medlem av EU/EØS 😉

Hva bør man gjøre?

I dette innlegget nevner jeg spesielt smarttelefonen Nokia N8, men mange av tipsene her kan brukes på andre smarttelefoner også.

Som du sikkert vet er Nokia N8 en av mange avanserte smarttelefoner som gir deg muligheten til å surfe som en gal, både når du vet det og ikke. Ikke vet det? Ja, det foregår faktisk til tider mye i “bakgrunnen” på en smarttelefon, ting du ikke vet og ting du kanskje helst ikke vil vite 🙂 Det har blitt omtrent som på din PC/Mac: e-post sjekkes tilnærmet kontinuerlig, Twitter og Facebook oppdateres ofte, Microsoft Live oppdateres. Og så videre.

Siden jeg kjenner løsningene til Nokia N8 best, vil jeg dele noen spesifikke tips med de som har en slik eller for eksempel Nokia C6/E7/C7 (altså mobiler med Symbian^3 operativsystem). Disse innstillingene finnes sannsynligvis på din smarttelefon også, ta deg en runde og let i oppsettet/menyene. Eller gå så langt som å les bruksanvisningen.

  • Strømstyring: faktisk går strømstyring og databruk delvis hånd i hånd, ihvertfall på N8. Trykker du lett på på/av-knappen og velger Strømssparing så bruker ikke mobilen 3G/WiFi eller lignende uten at du tillater om det.
  • Widgets: Alle applikasjonene du har på de forskjellige startmenyene er såkalte widgets. Det kan for eksempel være en Twitter-klient, Facebook, værmelding, e-post med mer. På Nokia N8 er det et enkelt valg å ta disse offline: trykk på Valg, deretter Widgeter i frak. modus. Dermed bruker de ikke nettverk og du kan puste lettet ut med tanke på løpende (galopperende) regninger. Kjekt! Samme menyvalg bruker du for å ta Widget’ene online igjen.
  • E-post: du kan selv sette opp hvor ofte applikasjonen skal sjekke din e-post. I Innstillinger/Synkronisering kan du velge hvilke dager e-posten skal sjekkes, i hvilket tidsrom (for eksempel kun mellom 10.00 – 15.00), hvor ofte (for eksempel hver time), og om hele e-posten eller bare headingen skal lastes ned.
    Det siste valget, nemlig å velge om bare Heading’en skal lastes ned er svært viktig for dataforbruket. Du får altså bare ned tittellinjen i e-posten, dermed kan du lese den og vurdere om du vil laste ned resten av e-posten. Kjekt hvis headingen på e-posten fra kompisen din er: “Du bare må se denne filmsnutten på en halv time, veldig moro!” Joda, sikkert moro, også for operatøren. Men ikke for deg i utlandet!
    Naturligvis er sjekkefrekvensen av e-post viktig for både dataforbruk og strømforbruk, så hvis det ikke står om liv velger du for eksempel én gang om dagen.

Strømsparing
På smarttelefonen sparer vi ikke akkurat strøm fordi den er dyr (som i heimen) eller for å være miljøvennlig, men vi gjør det for å kunne bruke telefonen lengre mellom hver lading. Logisk nok. Men bruker du noen av tipsene i dette blogginnlegget så slår du faktisk tre fluer i en smekk: lengre batterivarighet, mindre strømforbruk og mer miljøvennlighet! Juuhuu! Forøvrig er batteriteknologien i stadig utvikling, man kunne sagt i rivende utvikling. Det siste er jeg ikke helt enig i, jeg synes batterier på smarttelefoner/bærbare PC’er/brett burde holde mye lengre enn et par dagers heftig bruk. Det kommer nok om noen år.

Har du på vibrerende varsling, fancy skjermsparer, full lysstyrke på skjermen, spiller spill og musikk store deler av dagen, tar masse bilder (de fleste med blits) og surfer masse, sier det seg selv at dette forholdsvis raskt suger mobilbatteriet tomt. Nå vil du kjapt innvende at “det er jo derfor jeg har kjøpt mobilen!”. Joda, men ønsker du å være mobil med din mobil, og ikke sitte klistret i støpselet noen timer hver dag, ja da må du velge bort eller redusere enkelte av disse aktivitetene.

Strømtipsliste
Jeg lister det like greit opp, også noe av det jeg nevnte nettopp:

  • Slå av vibrerende varsling (bruk kun f.eks. i møter)
  • Skru ned lysstyrken på skjermen
  • Slå av fancy “skjermsparere”
  • Bruk mørke farger/temaer/bakgrunner; trekker mindre strøm
  • Slå av Wi-Fi søk når du vet du er utenfor dekning, eller ikke skal bruke Wi-Fi
  • Men: bruk Wi-Fi fremfor 3G, trekker mindre strøm (og er oftest gratis!)
  • Slå av 3G hvis du ikke skal bruke Internett eller har tilgang på Wi-Fi
  • Slå av 3G hvis du har dårlig dekning (mobilen bruker mye strøm på å “lete dekning”)
  • Avslutt programmer du ikke bruker (hvis din mobil har multitasking)
  • Slå av widget’er (som Twitter, Facebook, værmelding)
  • Vet du hvor du skal, og kan veien godt, ja så slå av GPS’en 😉
  • Se forøvrig tipsene i forbindelse med datatrafikk over (sjekking av e-post med mer)
  • Hold deg fast: slå av telefonen! Ja, det går an. Har du ikke sovende vakt så slå av mobilen om natta

I forbindelse med punktet “bruk mørke farger/temaer/bakgrunn”, gjelder dette spesielt AMOLED-skjermer. Svart tekst på hvit bakgrunn konsumerer over tre ganger så mye strøm som hvit tekst på svart bakgrunn. Nå er slike AMOLED-skjermer rimelig strømsnille i utgangspunktet, men likevel.
Bruker du Google til søk på mobilen? Da kan du prøve strømvennlige Black Google Mobile. Eller en av de andre black Google der ute (søk og finn. Vet imidlertid ikke noe spesielt om sikkerheten på de sidene, er ikke Google selv som har levert dem).

Batterilevetid
Det finnes like mange tips på Internett om hvordan du skal forlenge varigheten av mobilbatterier som det finnes kakeoppskrifter. Da sier det seg selv at ikke alle tips er like gode. Jeg har etter noen år på batteri (både mobil og laptop) lært og opplevd hva som hjelper. Gamle triks som å alltid lade et batteri helt ut, og alltid fullade et batteri før du legger det bort, ja de gjelder ikke lengre. Batteriteknologien som brukes i disse dager (vanligvis Lithium-ion) gjør det mulig å bruke batteriet omtrent som du vil. Men. Det er et par men her. Det har jeg både lest meg til og opplevd selv. Her noen tips som ihvertfall ikke forkorter levetiden (tipsene passer også til andre mobile enheter):

  • Eske-ny mobil: bruk den til batteriet er tom. Lad deretter HELT opp til mobilen viser fullt. Ikke i timevis.
  • Hverdagsliv: lad opp når det nærmer seg tomt (10-20% igjen). Men kjør det gjerne tomt av og til
  • Ikke lad hver dag, prøv å vær litt tøff (det er utrolig hvor mye strøm det er igjen bare med 1 strek)
  • Helst ikke la mobilen ligge tilkoblet laderen hele natten. Dette kan slite litt på batteriet og bruker også strøm
  • Har du utbyttbart batteri og skal lagre dette: lad helt opp, bruk ned til ca 70%, sleng det i kjøleskapet

Det var det jeg kom på i farta. Er det ting du vil kommentere/korrigere eller har du noen gode datatrafikk- eller strømtips? Skriv dem gjerne i kommentarfeltet 🙂 For deg som vil lese om mitt inntrykk av Nokia N8 klikk her.

Til slutt et godt, filosofisk mobiljungelord fra meg: det er du som er sjef over mobilen. Ikke omvendt!

7 thoughts on “Smarttelefoner: datatrafikk og strømforbruk

  1. Hei Torbjørn,

    Du trykker ring-tasten, deretter taster du inn *#62209526# Da skal du få opp MAC-adressen.

    Lykke til!

  2. Ingrid says:

    Hei!
    Jeg vet at android har en 3gwatch funksjon, har ikke klart å finne en liknende for Nokia Belle,finnes det?

  3. Hei Ingrid,

    I siste versjon av Belle (FP1) finnes det en liten widget som heter “Mobile data tracker” som teller hvor mange MB du bruker via mobilt nett. Den er svært enkel men gjør akkurat den jobben. Innstillingene for den finner du i Meny/Innstillinger/Tilkoblinger/Mobil data tracker.

    På Nokia Butikk finner du en app som heter Data Counter Widget. Den holder styr på mobil- og WLAN-data, og du kan få varsel hvis du passerer en limit du velger selv. Den får bra omtale, men mangler muligheten til å sette en nullstillingsdato. Det betyr at du må følg med selv og nullstille telleren alt etter hva du har som dato på din mobilfaktura. Har ikke prøvd app’en selv.

Leave a comment