“Utrolig at det kan skje her”. Hvorfor det?

Når det skjer drap i Norge, og da spesielt på mindre steder eller i boligfelt, så er ofte det første man hører fra folk i området at “det er utrolig at slikt kan skje her.” “Det er jo sånn som skjer i USA”. “Vi flyttet fra Grünerløkka og hit fordi..”. “Her er det så stille og fredelig.”

I dag har en kvinne blitt skutt og drept ved sin arbeidsplass på Slettaelva i Tromsø av sin tidligere samboer. Samboeren har tydeligvis deretter skutt seg selv, og holdes i livet ved Universitetssykehuset i Tromsø. Mannen var ansatt i politiet.

Det jeg ofte tenker når jeg hører slike uttrykk som nevnt over er: hvorfor er det utrolig? Hva er det som gjør at et drap godt kan skje andre steder (helst i et annet land), men ikke akkurat her? Om en person bor i Berlin, New York, Oslo, Tromsø, Ytre Billefjord eller indre Bakkebygrend så kan det vel bikke over? Folk tror tydeligvis at akkurat der de bor er verdens tryggeste sted. Det er kanskje det, men menneskesinnet er innviklet, og en handling avgjøres ikke bare av hvor man bor. Det skjer tross alt en del drap i Norge på mindre steder. På mindre steder og i boligfelt verden over også.

Tromsøs ordfører Arild Hausberg uttaler at “dette kunne skje her i Tromsø er helt ubegripelig.” Så om det hadde skjedd på Grünerløkka eller aller helst i utlandet så hadde det vært begripelig og vi hadde trukket på skuldrene?

Ja, det er kanskje nettopp det vi gjør. Men når vold kommer nært innpå en, da først reagerer man. Et drap er ubegripelig, uansett hvem, hva, hvor.

Tankene går til de pårørende. Både til offerets og gjerningpersonens.

Share

8 thoughts on ““Utrolig at det kan skje her”. Hvorfor det?

 1. det er vel ikke det at det er så utrolig at sånt kan skje hvorsomhelst, men jo færre personer man er et sted, jo sjeldnere vil det skje, og da virker det jo mer utrolig fordi det er så lenge sia sist.

 2. vaarloek – ja, du har naturligvis et poeng der. Statistikken er grei sånn; det skjer flere mord i New York enn i Tromsø. Men når sånt skjer i våre små lokalmiljø er det kanskje på sin plass å tenke på at noen mennesker dessverre opplever slikt i sitt nærmiljø alt for ofte.

 3. lago says:

  Tragisk for alle parter. Det vil aldrig være noe garanti for slikt, men feigt uansett. Virker som det er for lett tilgang med våpen, men slik er det nok i hele politinorge. Det virker som det ikke finnes systemer for å fange opp evt signaler.

 4. Marit says:

  Fordi det faktisk oppleves som utrolig for oss som bor i denne lille, trygge, kjedelige byen langt utenfor allfarvei.

 5. lago, det er tragisk ja. Når det gjelder tilgang på våpen så vet jeg ikke hvor enkelt det er i politiet, men for en innsatsleder i politiet bør det ikke være alt for vanskelig å få tatt ut sitt våpen. I denne saken er det selvfølgelig et spørsmål hvordan han kunne få tatt ut en annen politimanns våpen. Rutinene og sikkerheten rundt det med tilgang på våpen må politiet gå grundig gjennom.
  Og viktig som du nevner at det virker som om at det ikke finnes noen systemer for å fange opp evt signaler. Folk som går gjennom personlige kriser bør absolutt få mer støtte enn de ofte gjør. Selv om de selv helst ikke vil det.

 6. Marit, jeg forstår naturligvis det. Men jeg prøver å peke på det med at vi på et vis godtar at det skjer drap alle andre steder enn i vårt nærmiljø. Det er selvfølgelig grusomt når det plutselig skjer så nært. Og som nevnt det er grusomt uansett hvem, hva, hvor.
  Så kan man tenke gjennom og snakke om hva som kan gjøres i et samfunn for å forebygge slike tragedier. Det er faktisk ikke mer utrolig at det bikker over for noen i Tromsø enn i Oslo.

 7. lisbethfalling says:

  He, he – godt innlegg. Dette er typiske uttalelser som jeg også reagerer på. Menneskehjernen og menneskelivet er akkurat likt om det er mange eller få på et sted. Der det finnes folk finnes også ondskapen, og tilfeldighetenes spill. Alt mulig kan selvsagt skje hvorsomhelst. Og det meste som skjer kan dessverre ikke forebygges…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s